ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μείωση κρουσμάτων με ψηλό ποσοστό θετικότητας και νοσηλείες

Την δεύτερη εβδομάδα του lockdown θα κριθούν τα αποτελέσματα της επιβολής του, καθώς και του Πάσχα

Του Γιάννου Λύτρα

Παρήλθε η πρώτη εβδομάδα του lockdown, το οποίο, ωστόσο, δεν θύμιζε σε τίποτα την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας που βιώσαμε πριν από έναν χρόνο στην Κύπρο. Φέτος οι πιστοί προσήλθαν στις εκκλησίες, ακόμα κι αν χρειαζόταν να τηρούν τα βασικά μέτρα προστασίας, ενώ επετράπη η συνάθροιση σε οικίες για τα οικογενειακά τραπέζια. Ο εκκλησιασμός αποτελεί μια παράμετρο η οποία είχε επισημανθεί από μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ως καθοριστική για την περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα ή όχι, ενώ εξίσου σημαντική παράμετρος είναι και οι συναθροίσεις στα σπίτια. Την ίδια ώρα, η Κύπρος πλησιάζει τον στόχο του εμβολιασμού του 30% του πληθυσμού, καθώς το πλάνο φαίνεται ότι έχει επιταχυνθεί. Τις τελευταίες μέρες, παρατηρείται μείωση του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού στην Κύπρο, απότοκο, ωστόσο, της μείωσης των διαγνωστικών ελέγχων. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν αντανακλά σε σημαντικό βαθμό στο ποσοστό θετικότητας και στην πίεση που ασκείται στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Τα νοσοκομεία

Η πρώτη εβδομάδα του lockdown δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά στην πληρότητα των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ. Αυτό ήταν αναμενόμενο και κάτι το οποίο ετονίζετο από τους ειδικούς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι η όποια πραγματική μείωση του ποσοστού θετικότητας στην κοινότητα έχει αντίκτυπο στα νοσοκομεία μετά από 7-10 περίπου ημέρες. Όσον αφορά στον αριθμό των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται, κατέγραψε μικρή μείωση, ωστόσο παραμένει σε πολύ ψηλό επίπεδο. Την Κυριακή του Πάσχα ο αριθμός των νοσηλευομένων ανήλθε στους 292, ενώ τις προηγούμενες δύο μέρες, είχαν καταγραφεί αριθμοί 274 και 279. Από πλευράς του ΟΚΥπΥ τονίζεται συνεχώς ότι, αν δεν μειωθεί το ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα, δεν θα παρατηρηθεί ουσιαστική διαφοροποίηση όσον αφορά στην πίεση που ασκείται στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Το ποσοστό θετικότητας

Το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μειωμένος ημερήσιος αριθμός περιστατικών Covid στην κοινότητα, δεν πρέπει να παραπλανεί, καθώς έχει μειωθεί παράλληλα και ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων. Συγκεκριμένα, στις 29 Απριλίου διενεργήθηκαν 37,325 τεστ, από τα οποία προέκυψαν 668 (ποσοστό θετικότητας: 1,79%) περιστατικά κορωνοϊού, στις 30 Απριλίου διενεργήθηκαν 47,621 τεστ και εντοπίστηκαν 676(ποσοστό θετικότητας: 1,42%) περιστατικά, την Πρωτομαγιά διενεργήθηκαν 31,677 τεστ, με τον εντοπισμό 463 (ποσοστό θετικότητας: 1,46%) επιβεβαιωμένων περιστατικών και στις 2 Μαΐου, από σύνολο μόλις 6,158 τεστ, προέκυψαν μόνο 58 περιστατικά, με το ποσοστό θετικότητας για την εν λόγω ημέρα να ανέρχεται στο 0,94%.

Το Πάσχα

Οι τελευταίες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και η Κυριακή του Πάσχα δεν πρέπει να φανεί ότι συνέβαλαν στην ανατροπή του σχεδιασμού που είχε γίνει, με την επιβολή του lockdown, για μείωση των περιστατικών κορωνοϊού. Η ανησυχία που είχε εκφραστεί στην «Κ» από μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, αφορούσε στο γεγονός ότι, σε αυτή την περίπτωση, η Εκκλησία δεν ακολούθησε την πολιτεία και διαχώρισε την θέση της. Το γεγονός, επίσης, ότι παραχωρήθηκαν διάφορες εξαιρέσεις σχετικά με τον εκκλησιασμό, θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος της προσπάθειας για μείωση του ποσοστού θετικότητας στην κοινότητα καθώς και να επέφερε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Προχωρεί ο εμβολιασμός

Εντός χρονοδιαγράμματος, παρά τα προβλήματα που είχαν προηγηθεί, βρίσκεται η υλοποίηση του πλάνου εμβολιασμού. Ο στόχος της κάλυψης του 30% του πληθυσμού, τουλάχιστον με την 1η δόση του εμβολίου, αναμένεται να επιτευχθεί πολύ σύντομα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας την Πρωτομαγιά, ήδη καλύφθηκε το 27,9% με την πρώτη δόση, ενώ η μείωση στα κρούσματα και στις νοσηλείες αφορούν τα άτομα άνω των 70 ετών όπου η εμβολιαστική κάλυψη έχει ξεπεράσει το 80%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 60-69 υπάρχει σημαντική κάλυψη πάνω από 55%. Τέλος, σημείωσε ότι «βλέπουμε ότι περίπου το 50-60% στις ηλικίες που ανοίγουμε ανταποκρίνεται στην παρούσα φάση και ευελπιστούμε αυτό να αυξηθεί περισσότερο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση