ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΑΥ: Επιτυχείς οι πρώτοι πέντε μήνες του ΓεΣΥ

Πρέπει να αντιμετωπιστούν πρακτικές γιατρών που επιβαρύνουν το σύστημα

ΚΥΠΕ

Με επιστολή προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμά Αντωνίου ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου εκφράζει την ικανοποίηση της Ομοσπονδίας για την επιτυχή εφαρμογή του ΓΕΣΥ κατά τους πρώτους πέντε κρίσιμους μήνες της λειτουργίας του. Απόδειξη της επιτυχίας του ΓΕΣΥ αναφέρεται, αποτελεί το γεγονός ότι οι πολίτες το έχουν αγκαλιάσει και το στηρίζουν με κάθε τρόπο.

Παρά την θετική πορεία της μεταρρύθμισης, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ αναφέρει ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά πρακτικές προσωπικών και ειδικών ιατρών που επιβαρύνουν το σύστημα με αχρείαστες δαπάνες λόγω υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σημειώνει, επιβάλλεται η στενή παρακολούθηση όλων των ιατρικών πράξεων και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων εκεί που διαπιστώνονται καταχρήσεις. Πέραν από τους ελέγχους και τις κυρώσεις επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία έκδοσης κατευθυντήριων κανόνων και ιατρικών πρωτοκόλλων. Η προστασία του συστήματος από αλόγιστη χρήση, προσθέτει, θα προστατεύσει τόσο τον οργανισμό από τον κίνδυνο σπατάλης πολύτιμων οικονομικών πόρων όσο και τους ασθενείς που λόγω άγνοιας εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Αναθεώρηση προς τα κάτω του αριθμού των δικαιούχων

Η ΔΕΟΚ διαπιστώνει από καταγγελίες που φθάνουν καθημερινά στα γραφεία της ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ιατροί, καθορίζουν ραντεβού επισκέψεων μετά από δύο και σε μερικές περιπτώσεις μετά από τρεις βδομάδες. Επίσης αρκετά διαγνωστικά κέντρα καθορίζουν ραντεβού με καθυστέρηση πέραν των τριών ή και τεσσάρων εβδομάδων.

Η ΔΕΟΚ έχει την άποψη ότι το ανώτατο όριο των δικαιούχων που δικαιούνται να εγγράψουν οι προσωπικοί ιατροί είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ώστε όλοι οι ασθενείς να εξυπηρετούνται σε λογικά χρονικά πλαίσια. Σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά κέντρα θα πρέπει να καθοριστούν κριτήρια ώστε οι διαγνωστικές εξετάσεις να πραγματοποιούνται έγκαιρα με βάση τον επείγοντα χαρακτήρα του κάθε περιστατικού.

Σημειώνει ότι διαδικασίες για την συμπλήρωση του καταλόγου φαρμάκων θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα. Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των φαρμάκων που καλύπτει ο ΟΑΥ τα αντιγριπικά και άλλα φάρμακα.

Οι προληπτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι, αναφέρει, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών παθήσεων που σχετίζονται με την στοματική κοιλότητα και προσδοκεί ότι ο ΟΑΥ θα συζητήσει σε βάθος το θέμα με τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο ώστε να ρυθμισθεί κατά τρόπο που να καλύπτει πλήρως το σύνολο του πληθυσμού.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ τονίζει ότι η ομοσπονδία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προπαρασκευαστική περίοδο για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ και εκφράζει την προσδοκία να ενταχθούν στο σύστημα όλες οι κλινικές του τόπου. Ταυτόχρονα όμως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας τον ΟΑΥ ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί με τους κλινικάρχες δεν θα πρέπει να υπονομεύει την οικονομική βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ.

Επίσης εκφράζει την έντονη ανησυχία της ΔΕΟΚ αναφορικά με την διαδικασία αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων κυρίως ως προς την ετοιμότητα και την επάρκεια τους να λειτουργήσουν σε συνθήκες ΓΕΣΥ. Επισημαίνει ότι αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός και γενική διαπίστωση ότι χωρίς ισχυρά και πλήρως αυτονομημένα δημόσια νοσηλευτήρια το Γενικό Σύστημα Υγείας κινδυνεύει με κατάρρευση και εκφράζει τις ανησυχίες του από την μαζική φυγή ιατρών και την υποβάθμιση τω υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής επιχειρησιακής και οργανωτικής τους δομής.

Τέλος τονίζει ότι η ευθύνη για την αντιμετώπιση και την επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων ανήκει στο κράτος και στον ΟΚΥΠΥ που πρέπει άμεσα να προωθήσουν στρατηγικό σχεδιασμό ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2020 τα κρατικά νοσηλευτήρια να είναι σε θέση να ενταχθούν άμεσα και αποτελεσματικά στην δεύτερη φάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΓεΣΥ  |  Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X