ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΟΑΥ: Πρώτα υπογραφή συμβολαίων και μετά δημοσιοποίηση καταλόγων

Όπως δήλωσε ο Γεν.Διευθυντής του ΟΑΥ, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των κανονισμών για τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άθως Τσινωντίδης σε δήλωση του στη Βουλή μετά τη συζήτηση κανονισμών που αφορούν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είπε πως όταν οι κατάλογοι με τους προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς είναι έτοιμοι, θα δημοσιοποιηθούν, προσθέτοντας πως ο Οργανισμός δεν θα δημοσιοποιήσει καταλόγους πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής συμβολαίων με όσους γιατρούς θα συμβληθούν με το ΓεΣΥ.
 
Σχολιάζοντας παρατήρηση πως σε τέσσερις ημέρες εκπνέει ο χρόνος που τέθηκε ώστε οι πολίτες να δηλώσουν τον προσωπικό τους γιατρό, ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για να αποφασίσει.
 
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί με τον ΠΑΣΙΝ είπε πως υπεβλήθη η πρόταση του οργανισμού και είναι έτοιμος να προχωρήσει με περισσότερες λεπτομέρειες προς τον ΠΑΣΙΝ.
 
Αναφορικά με τους κανονισμούς που συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ο Τσινωντίδης είπε πως ολοκληρώθηκε η συζήτηση των κανονισμών για τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς και παίρνουν σειρά οι κανονισμοί για τα κλινικά εργαστήρια και ολοκληρώνεται η συζήτηση των τεσσάρων βασικών κανονισμών για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ.
 
Σχολιάζοντας το αίτημα του ΠΙΣ να δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος των γιατρών, ανέφερε πως είναι  παράκληση από τους γιατρούς που συμμετέχουν στη διαδικασία να μην δημοσιοποιηθούν ονόματα, πριν ολοκληρωθεί η σύναψη των συμβολαίων για να μην δημιουργηθεί ανησυχία μεταξύ του κόσμου.
 
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε θα δοθούν στη δημοσιότητα κατάλογοι εγκαίρως πριν την έναρξη εγγραφής των δικαιούχων στο ΓεΣΥ.
 
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση των κανονισμών για το ΓεΣΥ και θα παραπεμφθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση.
 
Πρόσθεσε πως απομένουν μόνο κάποια ζητήματα που σχετίζονται με τους κανονισμούς περί φαρμακευτικής και δηλητηρίων, για τους οποίους σε ό,τι αφορά διαδικασίες εντός φαρμακείων και κλινικών υπήρξαν διιστάμενες απόψεις και δόθηκε παράταση για να υπάρξει κατάληξη και κοινή συνισταμένη μεταξύ του Υπουργείου και των φαρμακευτικών υπηρεσιών.
 
Ερωτηθείς πότε θα εγκριθούν όλοι οι κανονισμοί που αφορούν το ΓεΣΥ, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως απομένουν άλλες δύο συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής μέχρι την 1η Ιουνίου και ως εκ τούτου τα περιθώρια είναι πολύ στενά και πρέπει να αναληφθούν ευθύνες από όλους.
 
Κληθείς να σχολιάσει επιφυλάξεις που εκφράστηκαν σε ότι αφορά ενδεχόμενη δυνατότητα των φαρμακοποιών να δίνουν στους δικαιούχους φάρμακα διαφορετικά από τα συνταγογραφημένα τα οποία έχουν την ίδια επίδραση με αυτά της συνταγής, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως οι ιατροί θα συνταγογραφούν και οι φαρμακοποιοί θα εκτελούν συνταγή.
 
Είναι υποχρέωση και αναφέρετο δικαίωμα του γιατρού να συνταγογραφεί τη θεραπεία, τόνισε.
 
Ο Πρόεδρος του συντεχνίας κυβερνητικών γιατρών Σωτήρης Κούμας, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ερωτηθείς για τη φυγή γιατρών από τα κρατικά νοσηλευτήρια και συγκεκριμένα τεσσάρων από το Νοσοκομείο της Πάφου και δύο από το Νοσοκομείο Λευκωσίας, εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία, προσθέτοντας πως είναι γνωστό προς όλους ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα.
 
Πρόσθεσε πως είναι αντιληπτό ότι αυτοί που φεύγουν θα εργάζονταν ως προσωπικοί γιατροί για το ΓεΣΥ και ανέφερε πως είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα για το σενάριο κάποιοι γιατροί να επιλέξουν να φύγουν.
 
«Κτίζοντας ένα πράγμα καταστρέφουμε το υφιστάμενο», είπε και ανέφερε ότι «ως συντεχνία είμαστε έτοιμοι ώστε να προετοιμάσουμε τα νοσοκομεία στο βαθμό που μπορούμε».
 
Θα γίνει επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των  κέντρων υγείας και θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα, συνέχισε και δήλωσε πως αν οι ελλείψεις του συστήματος θα έχουν επιπτώσεις στους ασθενείς, δεν θα είναι υπεύθυνοι οι γιατροί.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως παρατηρείται στασιμότητα στην υπογραφή συμβολαίων με τους γιατρούς που παραμένουν στα νοσοκομεία, προσθέτοντας ότι ελάχιστοι γιατροί έχουν αποδεχτεί τα συμβόλαια.
 
Συνεχίζοντας εξέφρασε επιφυλάξεις αν κάποιος είναι έτοιμος από τη βεβαιότητα να πάει στην αβεβαιότητα και ανέφερε πως η θέση της Συντεχνίας είναι να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις.
 
Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε συνδικαλιστές αλλά επαγγελματίες είπε. Πρόσθεσε πως οι γιατροί στα νοσοκομεία συνεχίζουν να εξετάζουν 50 με 60 ασθενείς την ημέρα και είναι αδύνατο να προσπαθήσουν για περισσότερους.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών, ο κ. Κούμας είπε πως «η θεραπεία που θα γράψω είναι ηθική και νομική μου υποχρέωση προς τον ασθενή, και δεν μπορεί να διαταραχθεί  αυτή η σχέση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Έχει γίνει ιχνηλάτηση όλων των άλλων μελών του προσωπικού με τα οποία το συγκεκριμένο άτομο έχει έρθει σε επαφή κατά την τελευταία βδομάδα, αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής

Κρούσμα κορωνοϊού στη ΔΕΑ

Όλα τα μέλη του προσωπικού που ήρθαν σε στενή επαφή με το εν λόγω άτομο, έχουν τεθεί σε αυστηρό αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΥΓΕΙΑ
X