ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υποψία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στις ελεύθερες περιοχές

Μετά τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τρία κρούσματα και στις κατεχόμενες περιοχές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά τα πέντε νέα κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα και τα τρία στα κατεχόμενα,πιθανό κρούσμα του Ιού παρουσιάζεται και στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας με ανακοίνωση τους την Παρασκευή (26/07), καλούν το κοινό να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.

Μετά και τις πληροφορίες περί μόλυνσης τριών ατόμων στα κατεχόμενα, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει την πιθανή ύπαρξη ενός περιστατικού με υποψία λοίμωξης από τον Ιό, το οποίο νοσηλεύεται διασωληνομένο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού νοσηλευτηρίου. Στην Κύπρο, το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε το 2016, τη στιγμή που ένα δεύτερο περιστατικό παρουσιάστηκε το 2018. Ωστόσο, λόγω του ότι η νόσος μεταφέρεται με τις διαδρομές των αποδημητικών πουλιών, αποτελεί μια απρόβλεπτη νόσο.

Συγκεκριμένα, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του Ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον Ιό.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν ήδη προβεί σε εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που λόγω της φετινής πολυομβρίας εμφανίζουν αυξημένο αριθμό.

Ως εκ τούτου έχουν εκδοθεί συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες προτρέπεται να ακολουθήσουν άπαντες.

• Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα παράθυρα και τις πόρτες.
• Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσκολεύει την προσέγγιση των εντόμων.
• Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
• Το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση κατά τις πρωινές ώρες
• Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
• Χρήση εντομοκτόνων. Περιέχουν πυρεθροειδή (π.χ. περμεθρίνη). Υπάρχουν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
• Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων νερού που έχουν διαρροή και απομάκρυνση ή διόρθωση παλιών λάστιχων που συσσωρεύουν νερό.
• Κάλυψη με σήτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων.
• Αν υπάρχει στο σπίτι πισίνα ή σιντριβάνι τότε γίνεται καθημερινή ενεργοποίηση των φίλτρων καθαρισμού για απομάκρυνση αυγών και προνυμφών κουνουπιών.

Σε κάθε περίπτωση ύποπτου περιστατικού για λοίμωξη από Ιό Δυτικού Νείλου πρέπει να ενημερώνεται η Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΙΥ&ΥΔΥ στο τηλέφωνο 22 605 601 ή με φαξ στο 22 605 491.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X