ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τύποι καρκίνου που «προτιμούν» τους άνδρες

Εκστρατεία ανδρικού καρκίνου ΠΑΣΥΚΑΦ

Δελτίο Τύπου

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ στο πλαίσιο του διαχρονικού προγράμματός του για πρόληψη και εξάλειψη του ανδρικού καρκίνου, διεξάγει εκστρατεία ενημέρωσης για τους πιο συχνούς τύπους ανδρικού καρκίνου από τις 10 – 22 Ιουνίου, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ουρολογική Εταιρεία, την Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου, τη Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου και υπερήφανο υποστηρικτή τον ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ. Οι πιο συχνοί σε εμφάνιση τύποι ανδρικού καρκίνου που προσβάλλουν τους νέους και τους άνδρες είναι ο καρκίνος του προστάτη, των όρχεων και της ουροδόχου κύστης.

Οι αριθμοί των περιστατικών ανά τύπο ανδρικού καρκίνου παρουσιάζουν αυξητική τάση, σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου. Ο καρκίνος του προστάτη, παραμένει πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες στην Κύπρο, με σύνολο 9.945 περιστατικά τα τελευταία 23 χρόνια (1998-2021). Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και μετά την ηλικία των 50 ετών η πιθανότητα να παρουσιαστεί καρκίνος του προστάτη αυξάνεται σημαντικά.

Οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν και οι ίδιοι τη νόσο για αυτό και θα πρέπει να κάνουν την αιματολογική εξέταση PSA από την ηλικία των 40 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε InfoFlyer10x21_ProstateCancer_NOV21_WEB.pdf (pasykaf.org)

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, είναι ο 4ος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες. Σύμφωνα με το αρχείο καρκίνου Κύπρου, αριθμεί 3,344 περιστατικά μεταξύ των ετών 1998-2021 και έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα το κάπνισμα. Το 70% των περιπτώσεων εμφανίζεται μετά την ηλικία των 65 ετών. Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης - PASYKAF

Ο καρκίνος των όρχεων, αν και είναι από τις πιο σπάνιες μορφές καρκίνου, εντούτοις εμφανίζεται σε έφηβους και άνδρες ηλικίας από 15 μέχρι 35 ετών. Έχει καταγράψει από το 1998 έως το 2021, 683 περιστατικά, με τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών στην ηλικία 25 με 29 ετών. InfoFlyer10x21_TesticularCancer_4web.pdf (pasykaf.org)

Στην εποχή μας αντιμετωπίζεται με σχεδόν 100% επιτυχία αν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό ο κάθε άντρας να κάνει αυτοεξέταση για τυχόν όγκους στους όρχεις προκειμένου να αντιληφθεί εγκαίρως αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ είναι στη διάθεση του κοινού για διευθέτηση παρουσιάσεων παγκύπρια, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί στο 77 77 1986.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση