ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΑΣΥΚΙ: «Πρόθυμοι να συνδράμουμε στο διάλογο»

Η απεργία αφορά θέματα που η Συντεχνία ανέφερε εδώ και καιρό

ΚΥΠΕ

Για καλύτερη ενημέρωση ώστε οι πολίτες να χρησιμοποιούν τις Πρώτες Βοήθειες για σοβαρά περιστατικά, μίλησε σήμερα ο Γραμματέας της ΠΑΣΥΚΙ, Πέτρος Κατσιολούδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου πραγματοποιείται, όπως και στα υπόλοιπα ΤΑΕΠ παγκύπρια, 24ωρη απεργία από τους ιατρούς-μέλη της ΠΑΣΥΚΙ και της ΠΑΣΕΣΙ, είπε ότι η 24ωρη απεργία αφορά το θέμα της έντονης υποστελέχωσης, της επαγγελματικής εξουθένωσης, και των άλλων προβλημάτων που η συντεχνία έχει αναφέρει εδώ και καιρό.

Σημείωσε ότι ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τις Πρώτες Βοήθειες, άκουσε με τη Γενική Διευθύντρια και την ομάδα του ΟΚυΠΥ, τους γιατρούς, μίλησε με τον κόσμο, τοποθετήθηκε θετικά ότι είναι ανοικτός και πρόθυμος να βρεθούν λύσεις και άμεσες και μεσοπρόθεσμες και αποτελεσματικές.

«Εμείς ως ΠΑΣΥΚΙ είμαστε πρόθυμοι αποφασιστικά να συνδράμουμε σε αυτόν το διάλογο, έχουμε από πολλού δώσει πάρα πολλά στοιχεία και εισηγήσεις στον Υπουργό Υγείας και γραπτώς και ας ανατρέξει στην αλληλογραφία που έχει με τη συντεχνία για τις ενδεχόμενες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στις Πρώτες Βοήθειες», είπε.

Εμείς είμαστε πρόθυμοι, όπως έχουμε πει, συνέχισε, «να λύσουμε τα προβλήματα αλλά με σωστό τρόπο».

Ο Δρ. Κατσιολούδης είπε ότι οι Πρώτες Βοήθειες είναι η πύλη της εισδοχής στα δημόσια νοσηλευτήρια, εκεί που αντιμετωπίζονται όλα τα σοβαρά περιστατικά, σε 24ωρη βάση και εκεί ουσιαστικά που κινδυνεύουν ζωές. «Αρα ένα τμήμα το οποίο είναι ανεπαρκώς στελεχωμένο, με προσωπικό ασφαλείας εδώ και αρκετούς μήνες θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να γίνουν ιατρικά λάθη αλλά και τις ζωές των γιατρών. Άρα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Λύσεις νομίζω μπορεί να βρεθούν, είναι μεν δύσκολο, αλλά νομίζω αν αρχίσει ο διάλογος άμεσα, μπορούν να βρεθούν λύσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συμφώνησε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ. Από τον Φεβρουάριο με την έναρξη της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, υπήρξε ένα μαζικό κύμα φυγής γιατρών από την πρωτοβάθμια φροντίδα, από τις Πρώτες Βοήθειες αλλά και από παθολογικά τμήματα για να στελεχώσουν την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, είπε. Αυτό το κύμα φυγής, είπε είχε ως αποτέλεσμα να εντείνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης και να φθάσουμε σε αυτό το σημείο που φθάσαμε σήμερα.

Σε παρατήρηση ότι πάρα πολλοί ασθενείς έρχονται από τους προσωπικούς γιατρούς που δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν, ο Δρ. Κατσιολούδης είπε ότι φαίνεται μερικοί γιατροί έχουν εγγράψει περισσότερους από όσους μπορούν να ανταποκριθούν.
Ανέφερε ότι μετά τις 8 το βράδυ και τα σαββατοκύριακα, αρχίζει η προσέλευση και γίνεται μια συμφόρηση. Υπάρχει πρόβλημα. Χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση ούτως ώστε οι πολίτες να χρησιμοποιούν τις Πρώτες Βοήθειες όπως πρέπει για τα σοβαρά προσωπικά, για δύσπνοιες, για τραύματα, για πολύ σοβαρές περιπτώσεις οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους γενικούς γιατρούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X