ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:49
 

Προ των πυλών νέα επαναστατική θεραπεία για τη θαλασσαιμία

Το φάρμακο Reblozyl το οποίο εγκρίθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς

Του Μάριου Χριστοφή

Την περασμένη Δευτέρα (11/11) εγκρίθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το φάρμακο Reblozyl το οποίο ανοίγει ένα χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν θαλασσαιμία.

Στη Κύπρο, η θαλασσαιμία είναι μία συχνή πάθηση αφού ένα άτομο στα επτά είναι φορέας της ασθένειας. Αυτό συνεπάγεται ότι στη χώρα μας ο αριθμός των ανθρώπων με θαλασσαιμία είναι κατά αναλογία υψηλότερος σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο κόσμο.

Ο φάκελος του φαρμάκου έχει καταθετεί από τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Σήμερα οι ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση είναι 650 με β-θαλασσαιμία και 500 με α-θαλασσαιμία.

Με αφορμή την έγκριση του συγκεκριμένου φαρμάκου η «Κ» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου κ. Μίλτο Μιλτιάδους ο οποίος χαρακτήρισε την εν λόγω εξέλιξη «επαναστατική».

Σύμφωνα με τον κ. Μιλτιάδους, το Reblozyl στα αρχικά στάδια της κλινικής μελέτης, δοκιμάστηκε ως φάρμακο για την οστεοπόρωση. Στην πορεία διαπιστώθηκε πως βοηθά να επεκτείνεται το διάστημα ανάμεσα στις μεταγγίσεις για τα άτομα με θαλασσαιμία σε ένα ποσοστό μεταξύ 33% και 50%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα άτομο με θαλασσαιμία που κάνει μεταγγίσεις κάθε δύο βδομάδες , θα μπορεί να επεκτείνει το διάστημα αυτό πιθανότατα στις τρεις βδομάδες με συνεπακόλουθο λιγότερη πρόσληψη σιδήρου, μικρότερες επιπλοκές, λιγότερα προβλήματα και παρενέργειες της νόσου.

Αναμονή για ένταξη στο ΓεΣΥ

Όσο αφορά την ένταξη του συγκεκριμένου φαρμάκου στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, ανέφερε πως αναμένουν την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων καταρχήν ενώ έχουν ήδη επαφές με το Υπουργείο Υγείας ούτως ώστε να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός. Ο φάκελος έχει καταθετεί από τον περασμένο Απρίλιο στον ΕΟΦ και αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ένα από τα καίρια ζητήματα που προβληματίζει τους ασθενείς και γενικά όλη την κοινωνία είναι η προσβασιμότητα στα φάρμακα. Ο κ. Μιλτιάδους μας τόνισε ότι «η θεραπεία των ατόμων με θαλασσαιμία απαιτεί ένα τεράστιο υποστηρικτικό μηχανισμό υπηρεσιών, συνεπώς αναμένεται με ανυπομονησία η διαθεσιμότητα του φαρμάκου, ανάλογα και με τις συμφωνίες που μπορεί να πετύχει η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Οργανισμός Ασφάλισης της Υγείας σχετικά με το Reblozyl».

«Σε όλες τις περιπτώσεις», πρόσθεσε «η επίδραση που θα έχει στην ποιότητα ζωής, στη θεραπεία και στο γενικότερο σύστημα υγείας θα είναι τεράστια, λόγω της συστήματος υγείας για την θαλασσαιμία. Καταληκτικά ο Πρόεδρος του Αντιαναιμικού Συνδέσμου καλεί την πολιτεία όπως προβεί στον ανάλογο προγραμματισμό, έτσι ώστε Υπουργείο και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να εντάξουν το συντομότερο μετά από την έγκρισή της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τη νέα αυτή θεραπεία στο Γενικό Σχέδιο Υγείας η οποία θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στη θεραπεία και την ποιότητα ζωής των ΑμΘ αλλά και στο γενικότερο σύστημα Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΓεΣΥ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Κάποιοι πολιτικοί να αφήσουν τα προσωπικά τους τερτίπια και να στεφτούν το καλό του τόπου για να μην ...»
Leon  |  12:17

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Η βουλή των λαϊκιστών Πορδίκη, Καμένης, Ελαμάκια και συνεργατιστή κλέφτη Κουλία- ΕΔΕΚ & ΔΗΚΟ βυθίζουν ...»
Αρμαγεδών  |  11:25

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Είναι βραβευμένη και πιστοποιημένη διεθνώς και πληροί τις βασικές απαιτήσεις όλων των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών Ιατρικών Συσκευών.

My Digital Doctor: Η νέα εφαρμογή ελέγχου ιατρικών συμπτωμάτων με τεχνολογία Artificial Intelligence ειδικά για το πελατολόγιο της Universal Life!

H εφαρμογή είναι η πρώτη που επικυρώθηκε επιστημονικά και παρουσίασε 91% ακρίβεια στην αξιολόγηση ιατρικών συμπτωμάτων σύμφωνα ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΥΓΕΙΑ
X