ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προβληματίζει ο θάνατος νέων στις ΜΕΘ

Η υποτίμηση της κατάστασης και η βρετανική μετάλλαξη συμβάλλουν στην νόσηση και των νεαρότερων ατόμων

Το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Κύπρο έχει στείλει στα νοσοκομεία πολλά άτομα νεαρότερης ηλικίας, τα οποία έχουν αποβιώσει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι επιστήμονες αποδίδουν την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη στο γεγονός ότι έχει επικρατήσει στην κοινότητα το βρετανικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό και πολύ πιο παθογόνο, με αποτέλεσμα να προσβάλλει και πιο νέα άτομα. Παράλληλα, παρατηρείται το φαινόμενο της υποτίμησης της κατάστασης από τους νέους, οι οποίοι δεν αποτείνονται εξ αρχής στον Προσωπικό τους Ιατρό, ούτε καταφεύγουν στα νοσοκομεία για βοήθεια, θεωρώντας ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, θα το ξεπεράσουν. Οι Πνευμονολόγοι, παράλληλα, τίθενται, πλέον, αντιμέτωποι με το φαινόμενο «long Covid» το οποίο προσβάλλει ασθενείς οι οποίοι έχουν νοσήσει εξαιτίας της νόσου, αλλά παρουσιάζουν προβλήματα, ακόμα και μήνες μετά την αρνητικοποίησή τους.

Μεταδοτικότητα και παθογονικότητα

Η βρετανική μετάλλαξη η οποία έχει κυριαρχήσει στην κοινότητα στην Κύπρο, χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως πιο μεταδοτική και πιο παθογόνα. Μιλώντας στην «Κ» ο δρ Πέτρος Καραγιάννης είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδόθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους κι οι μεταλλάξεις αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να προσαρμοστεί στον ανθρώπινο οργανισμό, για να επιβιώσει και να επικρατήσει. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη ακίδα του ιού γίνεται πιο σταθερή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Καραγιάννης, ώστε να μπορεί ο ιός να προσβάλλει πιο εύκολα τα ανθρώπινα κύτταρα. Κατά συνέπεια, αφού είναι πιο προσαρμοσμένος στον οργανισμό του ανθρώπου μπορεί να προσβάλει περισσότερα κύτταρά του.

Αλυσιδωτά, ακολουθεί η πτυχή της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας που χαρακτηρίζει την βρετανική μετάλλαξη. Αυτή είναι η συνέχεια της παθογονικότητάς της, αφού ο ιός, πλέον, μπορεί να προσβάλει περισσότερα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, έτσι αυξάνεται το ιικό φορτίο του μολυσμένου από τον SARS-CoV-2 ατόμου, το οποίο εκβάλλει μεγαλύτερη ποσότητα του ιού κατά τον βήχα, το φτάρνισμα και, γενικά, την εντονότερη εκπνοή.

Σε κίνδυνο οι νέοι

Ο πνευμονολόγος δρ Χάρης Αρμεύτης, ανέφερε στην «Κ» ότι τα άτομα νεαρότερων ηλικιών είναι πιο ευάλωτα, καθώς ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid. Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τον ιατρό, άτομο 44 ετών το οποίο νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, διασωληνώθηκε και η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη, ενώ ακόμα ένα άτομο 35 ετών επίσης χρειάστηκε να διασωληνωθεί με όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία της υγείας του να είναι ανοιχτά. Πέραν αυτών, ο ίδιος γνωρίζει για αρκετές περιπτώσεις νέων ανθρώπων, από τα 50 έτη και κάτω, που διασωληνώθηκαν ή νόσησαν βαριά.

Με την σειρά της, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Ειρήνη Χριστάκη, είπε στην «Κ» ότι εις γνώσιν της είναι περιστατικό ασθενούς κάτω από 30 ετών, που έχει διασωληνωθεί, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων που διανύουν την 4η και την 5η δεκαετία της ζωής τους. Αναφορικά με τον 37χρονο ασθενή ο οποίος έχασε την ζωή του τις προηγούμενες μέρες, εξαιτίας της Covid, αντιμετώπιζε πολλαπλά προβλήματα υγείας. Τόνισε, ωστόσο, πως, αν δεν υπήρχε μια ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων άνω των 70 και των 80 ετών, σήμερα θα είχαμε πολλαπλάσια θύματα της νόσου, αφού το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και πιο παθογόνο.

Ακόμα ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσηση, ακόμα και θάνατο, στους νεαρότερους ανθρώπους, είναι η ενδεχόμενη προδιάθεση του οργανισμού τους να δημιουργεί φλεγμονές. Το γεγονός ότι η Covid προκαλεί τέτοιου είδους αντιδράσεις, σε συνδυασμό με την προδιάθεση ή κάποια μη εμφανή υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον ασθενή.

Υποτίμηση κινδύνου

Επιπρόσθετα, οι νέοι σε κάποιες περιπτώσεις, δεν εκτιμούν σωστά τον κίνδυνο που διατρέχουν, δήλωσε ο δρ Αρμεύτης. Όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με Covid τους οποίους οι ιατροί προσπαθούν να πείσουν να επισκεφθούν το νοσοκομείο για να αξιολογηθεί η κατάστασή τους, αλλά αρνούνται πεισματικά. Δυστυχώς, άτομα τα οποία καθυστέρησαν να μεταβούν στο νοσοκομείο, κατέληξαν σ’ αυτό με αρκετά βεβαρημένη την υγεία τους και με λιγότερες δυνάμεις για να παλέψουν την νόσο.

Σύνδρομο «long Covid»

Το πρόβλημα που καλούνται οι πνευμονολόγοι να αντιμετωπίσουν τώρα, εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Κύπρο είναι το Χρόνιο Σύνδρομο Προσβολής από COVID-19, αλλιώς «long Covid». Σύμφωνα με τον δρ Χάρη Αρμεύτη, πρώτη φορά ο ίδιος έχει διαπιστώσει την επίμονη παρουσία προβλημάτων υγείας σε πρώην διασωληνωμένους ασθενείς οι οποίοι έχουν αναρρώσει και αρνητικοποιηθεί, μετά την νόσησή τους από Covid. Τώρα υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται έναν μήνα μετά την αρνητικοποίησή τους, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κατάλοιπα της βαριάς νόσησής τους.

Όπως εξήγησε, οι σημερινοί ασθενείς με το εν λόγω σύνδρμομο, είναι άτομα τα οποία έχουν νοσήσει εξαιτίας της Covid και για διάστημα μέχρι και τεσσάρων εβδομάδων μετά από την αρνητικοποίησή τους και την ανάρρωσή τους, παρουσιάζουν συμπτώματα όπως δύσπνοιας, βάρος και πόνοι στο στήθος και παρατεταμένο βήχα. Επίσης, αισθάνονται και έντονη κόπωση και αδυναμία, ενώ ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει σοβαρά, είναι ακόμα στο σπίτι τους με αναπνευστική υποστήριξη, που διαρκεί μήνες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση