ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς εξηγείται η άνοδος των θανάτων από Covid-19 - Οι χαλαρώσεις στο κάδρο των επιδημιολόγων

Τι ανέφερε ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης μιλώντας στην «Κ»

Πέραν του γεγονότος ότι το τελευταίο διάστημα -και για τους λόγους που ήδη επεξήγησε ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας- ανακοινώνονται ετεροχρονισμένα θάνατοι από τον Covid-19, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως οι αριθμοί των ατόμων που καταλήγουν, παρουσιάζονται αυξημένοι.

Όπως διαφαίνεται από τις καθημερινές και καθιερωμένες ενημερώσεις του Υπουργείου Υγείας, μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν ανακοινωθεί 35 θάνατοι, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αν λάβουμε υπόψη τα συνολικά δεδομένα στο νησί μας από την έναρξη της πανδημίας και ένθεν.

Για τον λόγο αυτό η «Καθημερινή» επικοινώνησε με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρα Πέτρο Καραγιάννη, προσπαθώντας να αποσαφηνίσουμε τους λόγους που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, το εάν και κατά πόσο αυτό ανησυχεί την επιδημιολογική ομάδα καθώς και το πότε αναμένεται εξομάλυνση της κατάστασης και επιστροφή σε χαλαρώσεις.

Που οφείλεται ο αυξημένος αριθμός θανάτων;

Μιλώντας στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης ερωτήθηκε για το φαινόμενο της αύξησης των θανάτων την στιγμή που θεωρητικά υπάρχει σταθεροποίηση της καμπύλης και ο αριθμός ημερήσιων επιβεβαιωμένων περιστατικών και νοσηλευόμενων παρουσιάζει μείωση. Όπως μας ανέφερε, αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο οι επιδημιολόγοι εντοπίζουν συχνά, ιδιαίτερα όταν ένα κύμα της πανδημίας κάνει τον κύκλο του και φτάνει στο τέλος.

«Πρόκειται κυρίως για άτομα που μολύνθηκαν αρκετό καιρό πριν και παρά το γεγονός ότι έχουν αρνητικοποιηθεί φέρουν άλλες παθήσεις (πνευμονία κτλ) και καταλήγουν αργότερα. Στο τέλος κάθε κύματος παρατηρείται μία συσσώρευση περιστατικών με βαριά συμπτωματολογία και κατ’επέκταση αυξάνεται και ο αριθμός όσων καταλήγουν» πρόσθεσε.

Είναι Δέλτα; Όμικρον; Ή συνδυασμός; - Πότε θα έχουμε σαφή βελτίωση της εικόνας;

Για το ποια μετάλλαξη ευθύνεται για τους θανάτους που ανακοινώνονται ρωτήσαμε τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τον ίδιο ν’απαντά: «Δε γνωρίζουμε σε αυτό το στάδιο όμως θα γνωρίζουμε την ερχόμενη Παρασκευή. Ακριβώς διότι θέλαμε και εμείς να έχουμε μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα σχετικά με το ποιο στέλεχος ευθύνεται για αυτούς τους θάνατους ζητήσαμε να σταλούν τα δείγματα για έλεγχο».

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για εξομάλυνση της κατάστασης ο Δρ Καραγιάννης δήλωσε πως ήδη οι επιδημιολόγοι ανέμεναν μία περαιτέρω πτώση των ημερήσιων επιβεβαιωμένων περιστατικών, αντ’αυτού έχουμε «κολλήσει» λίγο πάνω από τις 2,000 ενώ το τελευταίο τριήμερο παρατηρείται και μερική αύξηση. «Σε αυτό σημαντικό ρόλο πιθανόν να παίζουν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, που αναγκάζουν όλο και περισσότερο κόσμο να μένει στο σπίτι και εξ’ανάγκης να συναθροίζεται σε κλειστούς χώρους.» Ανέφερε πως το επόμενο δεκαπενθήμερο -αν και παρακινδυνευμένο το να γίνονται προβλέψεις- αναμένει σταδιακή μείωση αλλά και αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων.

Χαλαρώσεις παρά τα αυξημένα κρούσματα - Τι πρότεινε για ανεμβολίαστους αλλά ήταν… μόνος

Ερωτήσαμε για το πότε πρέπει να αναμένουμε χαλαρώσεις των μέτρων -αφού κάτι τέτοιο προκρίνεται σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες- και τι ενδεχομένως αυτές να περιλαμβάνουν με τον ίδιο ν’αναφέρει ότι αυτά θα βρεθούν στην ατζέντα συζήτησης με τον Υπουργό Υγείας την ερχόμενη Τρίτη.

«Χώρες όπως είναι παραδείγματος χάριν η Αγγλία έχουν προχωρήσει σε μεγάλο άνοιγμα και γενναιόδωρες χαλαρώσεις γιατί στόχος τους είναι να κινείται όσο το δυνατόν πιο εύρυθμα η οικονομία της χώρας. Αυτό δε σημαίνει φυσικά πως η υγεία των πολιτών περνά σε δεύτερη μέρα αφού παρά τον υπερπολλαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων οι νοσηλείες συνεχίζουν να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.»

Σε ότι αφορά τα καθ’ημάς το μόνο που μπόρεσε να μας αναφέρει είναι πως «οι πρώτες χαλαρώσεις θα επαναφέρουν μάλλον τον χορό, όπως το λέτε εσείς το λεγόμενο λίκνισμα» προσθέτοντας πως «Ο Υπουργός Υγείας έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα λέγοντας ότι τα μέτρα που έχουν συζητηθεί τις προηγούμενες μέρες είναι παιδιά 12-17 ετών που δεν είναι εμβολιασμένα να τους δοθεί η ευκαιρία να πηγαίνουν σε καφετέριες ή εστιατόρια με την επίδειξη rapid test ή SafePass, να δούμε αν θα πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό σε γάμους και βαπτίσεις, και να εξετάσουμε αν πρέπει να επιτραπεί ξανά ο χορός.»

Καταληκτικά δήλωσε πως ο ίδιος παρουσιάστηκε θετικός σε μικρές χαλαρώσεις για ανεμβολίαστους, όπως για παράδειγμα την παρουσία τους σε χώρους εστίασης με αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου διάρκειας 24 ωρών, όμως δεν βρήκε την παραμικρή ανταπόκριση από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση