ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς φθάσαμε στο παρά πέντε σε lockdown

Από ανατροπή σε ανατροπή, «κλείδωσε» το lockdown

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο παρά πέντε ανατράπηκε το σκηνικό με φόντο τη λήψη απόφασης για lockdown. Ενώ όλα έδειχναν το πρωί της Παρασκευής (23/4) ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα όδευαν προς τον δρόμο των ήπιων μέτρων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αλλαγή πλεύσης, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έγινε η ανατροπή με το lockdown να «κλειδώνει». Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο θα ισχύουν από τη Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021, στις 5 το πρωί, μέχρι και την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021. 

Από το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης (22/4) οπότε και ο Υπουργός Υγείας είχε εκφράσει τη θέση ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε lockdown, με τις ανακοινώσεις να αναβάλλονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού είχε ακούσει τις εισηγήσεις της επιδημιολογικής ομάδας, το lockdown δεν λάμβανε το πράσινο φως από τον Νίκο Αναστασιάδη. Όπως δημοσίευσε το πρωί της Παρασκευής η «Κ» ο Πρόεδρος επέλεξε να μην προχωρήσουμε σε lockdown εξαιτίας και των γιορτών του Πάσχα, καθώς έκρινε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Στο Υπουργικό της Πέμπτης, όλοι οι υπουργοί συνέπλευσαν με τις εκτιμήσεις του Υπουργού Υγείας, πλην των δύο υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, ενώ η πλειοψηφία των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, κατά την σύσκεψη το βράδυ της Πέμπτης στο Προεδρικό, φέρεται να προέκρινε την αυστηροποίηση κάποιων μέτρων κι όχι το lockdown. 

Εξέπληξε τους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρος

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής, ο Πρόεδρος εξέπληξε τους παρευρισκόμενους όταν ζήτησε να συζητηθεί εκ νέου η εισήγηση του Υπουργού Υγείας για λήψη αυστηρών μέτρων κατά τη διάρκεια των γιορτών ενώ όλοι θεωρούσαν ότι είχε απορρίψει το ενδεχόμενο για lockdown. Η θέση του Κωνσταντίνου Ιωάννου που είχε θέσει επί τάπητος έγκειτο στην ανάγκη αξιοποίησης της περιόδου όπου τα σχολεία θα είναι κλειστά ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών. 

Όπως ο ίδιος τόνισε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποφάσεων «ο αυξανόμενος αριθμός των λοιμώξεων σε συνδυασμό με την έντονη πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας λόγω του μεγάλου αριθμού νοσηλειών, δεν μπορεί να μας αφήσει απαθείς και επιβάλλουν τη λήψη δύσκολων αποφάσεων και δραστικών μέτρων, σε μια προσπάθεια ανακοπής της διασποράς του ιού στην κοινότητα, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια, ώστε να μην κάνουμε εκπτώσεις στην αρίστη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που προσφέρουμε μέχρι σήμερα στον κάθε συμπολίτη μας, που χρειάστηκε ή θα χρειαστεί νοσηλεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πολιτικοί αρχηγοί που βρέθηκαν την Παρασκευή στο Προεδρικό στο πλαίσιο της συνόδου του Εθνικού ενόψει της πενταμερούς στη Γενεύη, δεν επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα μέτρα κατά της πανδημίας ζητώντας ωστόσο, ενημέρωση, για την πορεία του εμβολιασμού. Την ίδια ώρα, στελέχη του ΔΗΣΥ, είχαν θέσει επιτακτικά την ανάγκη για άμεση λήψη δραστικών αποφάσεων με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

Τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα

Τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021, στις 5 το πρωί, μέχρι και την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021, τα μεσάνυκτα:

1. Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

(α) μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου,

(β) μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά.

2. Απαγόρευση συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού (π.χ. πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, Μαρίνες).

3. Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.

4. Επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μια φορά ανά άτομα ημερησίως με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998. Για μετάβαση για σκοπούς εμβολιασμού για την COVID-19, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος.

5. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών.

6. Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

7. Επιτρέπεται η παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής και με μέγιστο αριθμό εντός του χώρου τα 10 άτομα.

8. Επιτρέπεται μόνο για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου) η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί. Στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται μόνο για το Μεγάλο Σάββατο η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, στη βάση του πρωτοκόλλου. Όλες τις υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, απαγορεύεται η παρουσία πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.

9. Το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στην Αναστάσιμη Ακολουθία, αντί στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα). Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης παραμένει ως έχει (9 το βράδυ).

10. Στις δημόσιες υπηρεσίες τίθεται υποχρεωτική τηλε-εργασία για τουλάχιστον 20% του προσωπικού, με εξαίρεση τις ουσιώδεις και άλλες υπηρεσίες που θα καθοριστούν με Διάταγμα.

11. Επιτρέπεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 20% του προσωπικού τους, με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τα 3 άτομα και μέγιστο αριθμό τα 25 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό/νομικό πρόσωπο.

12. Αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικής διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εβδομαδιαία βάση του 50% των εργοδοτουμένων. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις/υπηρεσίες που θα έχουν φυσική παρουσία μέχρι πέντε (5) άτομα, η διενέργεια τεστ είναι υποχρεωτική και για τα πέντε άτομα.

13. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χωροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.

14. Αναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.

15. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης όπως θα καθοριστούν στο Διάταγμα.

16. Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων. Επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με βάση το Διάταγμα με μέγιστο αριθμό δύο ατόμων.

17. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων.

18. Αναστέλλεται η λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.

19. Απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών. Νοείται ότι, επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (1+1).

Μ. Εβδομάδα: Ανοιχτές για εμβολιασμένους οι εκκλησίες

Σε ότι αφορά στη Μεγάλη Εβδομάδα, στο εσωτερικό των ναών, θα επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για το COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες πριν και τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης, καθώς και του υγειονομικού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας. Επιτρέπεται επίσης, η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.

Με εμβόλια και τεστ στους χώρους συνάθροισης μετά το lockdown

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, από την 10η Μαϊου αίρονται τα  μέτρα και επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες. Η υιοθέτηση της πιο πάνω ρύθμισης θα δώσει την δυνατότητα της πιο εύκολης και ασφαλούς διακίνησης των συμπολιτών μας και θα επιτρέψει να επανέλθουμε με ασφάλεια σε πιο φυσιολογικές συνθήκες.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε ανακούφιση και αισιοξοξία από πλευράς ΠΑΣΥΞΕ. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης την χαρακτήρισε ως αχτίδα αισιοδοξίας για την επαναλειτουργία της οικονομίας και του τουρισμού για όλους με την χρήση του «πράσινου διαβατηρίου» με ορόσημο την 10η Μαΐου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, ανέφερε ότι «τα νέα μέτρα όσο οδυνηρά κι αν είναι εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι ήταν απαραίτητα. Φαίνεται ότι θα αποτελέσουν ένα φραγμό στη μετάδοση των μολύνσεων και ταυτόχρονα ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας να προχωρήσουν με αυξημένους ρυθμούς οι εμβολιασμοί κάτι που όλοι επιθυμούμε. Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στις 10 Μαΐου θα επαναλειτουργήσει η οικονομία και ο τουρισμός για όλους με τη χρήση του πράσινου διαβατήριου που αποτελεί την αχτίδα αισιοδοξίας για το υπόλοιπο του χρόνου και εντεύθεν που έτσι κι αλλιώς θα είναι ο νέος τρόπος διακίνησης και εντός της ΕΕ».

Αντιδράσεις από ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής

Στην αντίπερα όχθη, οι Ιδιοκτήτες Κέντρων Αναψυχής διά στόματος του Προέδρου του ΠΑΣΙΚΑ, Φάνου Λεβέντη θεωρούν απαράδεκτη τη συγκεκριμένη απόφαση. «Θα έπρεπε να ισχύσει σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς υπάρχουν πολλές ηλικίες που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί αφού δεν έχει έρθει η σειρά τους», σημειώνει ο ίδιος. Σε σχέση με την αναστολή της λειτουργίας των χώρων εστίασης από τη Δευτέρα (26/4) μέχρι και τις 10 Μαΐου, ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την απογοήτευση του. «Nιώθουμε αδικία και είμαστε προβληματισμένοι για το τι θα γίνει στο μέλλον και πώς το κράτος θα στηρίξει τις επιχειρήσεις ώστε να επιβιώσουν», σημειώνει ο κ. Λεβέντης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση