ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιπεδοποιήθηκε η καμπύλη της νέας έξαρσης

Ελαφρώς πάνω από το 1 κυμαίνεται ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού στην κοινότητα – Καθοριστικές οι επόμενες μέρες

Μειωμένος κατά οκτώ είναι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, ωστόσο καταγράφηκε ο θάνατος ενός άνδρα 62 ετών, ο οποίος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η νέα έξαρση που διανύουμε τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι έχει φτάσει στην κορύφωσή της, χωρίς ακόμα η καμπύλη να διαγράφει πτωτική πορεία. Την ίδια ώρα, η συμπεριφορά μερίδας των πολιτών απέναντι στην πανδημία δεν είναι η ενδεδειγμένη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέες αλυσίδες μετάδοσης στην κοινότητα, γεγονός που ανησυχεί το Υπουργείο Υγείας. Η έκκληση που απηύθυνε ο Υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου, την Τετάρτη, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης αφορούσε και πάλι το τρίπτυχο «μάσκα, χέρια και αποστάσεις».

Την Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλα 21 κρούσματα, με τον αριθμό να παραμένει διψήφιος, κάτι που θα παρατηρείται και τις επόμενες μέρες, εκτιμούν οι ειδικοί, μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Ωστόσο, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα παρατηρηθεί σταδιακή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, αν και εφόσον εφαρμοστούν πιστά τα μέτρα προστασίας. Μάλιστα, η σύσταση προς το κοινό είναι να περιορίσει σε κάποιο βαθμό τις μετακινήσεις και τον αριθμό των επαφών που έχει ο καθένας, ώστε να μην γίνεται διασπορά και δημιουργία περισσότερων αλυσίδων μετάδοσης.

Το γεγονός όμως ότι καταγράφονται συνεχώς νέα περιστατικά τα οποία θεωρούνται περιστασιακά αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα, καθώς από αυτά μπορεί να προκύψουν νέα clusters. Αυτή την στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής του νέου κορωνοϊού στην Κύπρο βρίσκεται περίπου στο 1,5, κάτι που μεταφράζεται στο ότι 10 άτομα φορείς του ιού θα δημιουργήσουν 15 νέους ασθενείς ή φορείς.

Ταξίδια και κατεχόμενα

Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προκύπτει ότι συγκεκριμένα άτομα είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τις κατεχόμενες περιοχές, ενώ είχαν και ταξιδιωτικό ιστορικό. Επιπλέον, με ταξιδιωτικό ιστορικό αναφέρονται άλλα τέσσερα άτομα τα οποία αποτελούν επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Στα σχολεία

Ο νέος κορωνοϊός έχει εισβάλει και στις σχολικές αίθουσες με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας σχεδόν καθημερινά να αφορούν και τα σχολεία. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ακόμα ένα περιστατικό, αυτή την φορά στο λύκειο Δασούπολης στην Λευκωσία και αφορά σε μαθητή 16 ετών ο οποίος είναι και ποδοσφαιριστής στον Χαλκάνωρα Ιδαλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα και οι μαθητές οι οποίοι θεωρείται ότι αποτελούν επαφές του θα παραμείνουν στο σπίτι και θα υποβληθούν άμεσα σε διαγνωστικό έλεγχο, κατόπιν οδηγιών που έλαβαν από το Υπουργείο Υγείας.

Σε ερώτηση της «Κ» το μεσημέρι της Τετάρτης η δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, αναφορικά με τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά, είπε ότι τα συμπτώματα που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό είναι ο πυρετός, ο βήχας, η ρινική καταρροή, η δύσπνοια. Ωστόσο, εξήγησε πως «πέραν από αυτά τα συμπτώματα, υπάρχουν κάποιες μελέτες όπου τα παιδιά μπορεί και να έχουν συμπτώματα εκτός του αναπνευστικού, από το γαστρεντερικό, διάρροιες, εμετούς, κοιλιαλγία. Θα πρέπει εάν το παιδί παρουσιάζει κάποια από αυτά τα συμπτώματα να γίνει επικοινωνία με τον Παιδίατρο. Υπάρχουν κάποιοι αλγόριθμοι για τη διαχείριση των παιδιών, για το πότε θα κάνουμε το τεστ, κλπ. Εάν δεν είναι κορωνοϊός τότε θα γίνεται ό,τι γινόταν κάθε χρόνο με άλλες λοιμώξεις».

Περιορισμός επαφών

Κάτι το οποίο αναφέρουν συχνά το τελευταίο διάστημα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής είναι ότι χρειάζεται οι πολίτες να δημιουργούν έναν μικρό κύκλο επαφών και να συναναστρέφονται ως επί το πλείστον με τα άτομα που θα βρίσκονται σε αυτόν. Η προσαρμογή όλων σε αυτό το μοντέλο κοινωνικοποίησης θα περιορίσει τον αριθμό των επαφών του καθενός, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται αφ’ ενός η διασπορά του ιού και αφ’ ετέρου να είναι εύκολη η ιχνηλάτηση, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορωνοϊού. Ανάλογη προσέγγιση συνέστησε η δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης την Τετάρτη για τις επαφές των μαθητών.

Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν γενικότερα, με συνέπεια να δημιουργούνται συνεχώς νέες αλυσίδες μετάδοσης που αφορούν και σε άτομα με περισσότερες από μια επαγγελματικές δραστηριότητες. Κατ’ επέκταση, το έργο της Ομάδας Ιχνηλάτησης γίνεται ακόμα δυσκολότερο, σε συνδυασμό με την ελλιπή πληροφόρηση την οποία δίνουν άτομα τα οποία προκύπτουν θετικά στον νέο κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση