ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε τελικό στάδιο οι ετοιμασίες στο Γ.Ν. Αμμοχώστου

Υπό προϋποθέσεις μεταφέρονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας άλλων νοσηλευτηρίων ασθενείς με κορωνοϊό

Με τη μεταφορά των ασθενών θετικών στον κορωνοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας άλλων δημοσίων νοσηλευτηρίων, καλύπτονται μέχρι στιγμής κάποιες από τις ανάγκες που προκύπτουν στο νοσοκομείο αναφοράς. Μάλιστα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δεν υπήρχε μέχρι και τη Δευτέρα 23 Μαρτίου εντατικολόγος, ωστόσο, διορίστηκε γιατρός με ειδικότητα στην Πνευμονολογία και στην Εντατικολογία, βάσει του διατάγματος της επιστράτευσης. Μάλιστα, ένα άλλο θέμα που υπάρχει, είναι αυτό της μη πλήρους ετοιμασίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη μεταφοράς ασθενών, ενόψει και της σταδιακής αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, η οποία παρατηρείται μέρα με την ημέρα. Παρ’ όλ’ αυτά, τα νέα και πιο σκληρά μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει από το βράδυ της Δευτέρας 23 Μαρτίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται ότι θα βάλουν την Κύπρο στον σωστό δρόμο ως προς τη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων το προσεχές διάστημα, με κάποια από τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας επιστημόνων να κρίνουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Το απόγευμα της Τρίτης, τα κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές ανήλθαν στα 124 με την ανακοίνωση άλλων οκτώ από τον δρα ΛεόντιοΚωστρίκκη, καθηγητή στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Τρίτης 24 Μαρτίου, αυξήθηκε και ο αριθμός των νεκρών στην Κύπρο, καθώς κατέληξαν δύο άτομα τα οποία είχαν προσβληθεί με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν άνδρα από τη Βρετανία, ηλικίας 63 ετών, ο οποίος είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και έναν 58χρονο με ελεύθερο ιατρικό ιστορικό.

ΜΕΘ Αμμοχώστου

Όπως πληροφορείται η «Κ» από πηγές με γνώση των διαδικασιών που ακολουθούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου αναφοράς βρίσκεται στο στάδιο των τελικών προετοιμασιών, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ποιοι εντατικολόγοι θα τη στελεχώσουν. Ήδη νοσηλεύονται δύο περιστατικά με τη νόσο COVID-19 στην Εντατική, ενώ ένας ασθενής διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, κατόπιν συνεννόησης με εντατικολόγους.

Όπως μας έχει αναφερθεί, σύμφωνα με τις διαδικασίες, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας άλλων νοσηλευτηρίων, όπως του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, προς το παρόν, αποστέλλονται ασθενείς, οι οποίοι χρειάζονται περαιτέρω υποστήριξη, εξαιτίας των επιπτώσεων που προκαλεί η νόσος και σε άλλα όργανα του σώματός τους.

Τα περιστατικά αυτά, σύμφωνα με τις οδηγίες, κρίνεται ότι πρέπει να παρακολουθούνται και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, αναλόγως της κατάστασης της υγείας του καθενός.

Ωστόσο, βάσει του σχεδιασμού, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου θα έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύει και τους ασθενείς με πιο αυξημένες ανάγκες, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα. Μάλιστα, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι ήδη πλήρως εξοπλισμένη και με αναπνευστήρες, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Όσον αφορά τους νοσηλευτές και τους ιατρούς, για την ώρα αναφέρουν ότι υπάρχει επάρκεια Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού. Γίνεται ορθολογιστική χρήση του εξοπλισμού ώστε να διασφαλίζεται η επάρκειά του σε όλα τα τμήματα, ωστόσο, δεν παύουν να απευθύνουν εκκλήσεις προς τις αρχές, για απρόσκοπτη παροχή. Σκοπός είναι να μην υπάρξει έλλειψη του εξοπλισμού στην περίπτωση που θα έρθουν πιο δύσκολες μέρες για το νοσοκομείο και το προσωπικό του.

Τέθηκαν σε λειτουργία από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου τα Ιατρεία Γρίπης σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, ενώ έχει ήδη αρχίσει και η ροή των ασθενών σε αυτά. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, το ωράριο λειτουργίας των ιατρείων είναι στη Λευκωσία και στη Λάρνακα από τις 08:00 μέχρι τις 20:00, ενώ σε Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο από τις 08:00 μέχρι τις 14:00.

Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι όπως δημιουργηθούν περισσότερα από ένα ιατρεία σε κάθε επαρχία, ώστε να μην μένουν ασθενείς χωρίς διάγνωση. Στα εν λόγω ιατρεία θα προσέρχονται οι ασθενείς, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, ωστόσο, αν προηγουμένως δεν είχαν ταξιδέψει, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, όταν ο προσωπικός γιατρός μιλήσει με τον ασθενή και κρίνει ότι πρέπει να τον εξετάσει από κοντά, θα τον δέχεται στο ιατρείο και ακολούθως αν ο γιατρός κρίνει ότι ο συγκεκριμένος ασθενής πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο, γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι θετικός στον κορωνοϊό ή στη Γρίπη Α, θα επικοινωνεί με το 1420 και θα κλείνει ραντεβού στον ασθενή. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει στην «Κ» και ο καθηγητής Μικροβιολογίας / Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης, αυτό είναι ακόμα ένα μέτρο το οποίο μας οδηγεί στον σωστό δρόμο. Μέσω των Ιατρείων Γρίπης θα δίνεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες υγείας να διενεργούν περισσότερες εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό, με σκοπό τον εντοπισμό και άλλων κρουσμάτων εντός της κοινότητας, που ενδεχομένως να αφορούν σε άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση