ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία για διαχείριση της ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης των συλλογικών συμβάσεων

Με στόχο την συνέχιση της πλήρης κάλυψης των εργαζομένων μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2020

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συμφωνία για την διαχείριση των ρυθμίσεων ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης που προβλέπονται σε συλλογικές συμβάσεις ενόψει της υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ), υπέγραψαν σήμερα στα γραφεία της ΟΕΒ εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις με στόχο την συνέχιση της πλήρης κάλυψης των εργαζομένων μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2020.

Η συμφωνία, η οποία καλύπτει αρκετές δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα μαζί με τα μέλη της οικογένειες τους, οι οποίοι είναι μέλη των συντεχνιακών ταμείων ασφάλισης υγείας και υπογράφει από τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και από τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, στόχο έχει, ενόψει της έναρξης των εισφορών για το ΓεΣΥ, την αποφυγή των αχρείαστων διπλών καλύψεων και διπλών εισφορών για τις ίδιες καλύψεις που παρέχονται μέσα από πρόνοιες συλλογικών συμβάσεων και για σκοπούς ομοιόμορφης διαχείρισης των υφιστάμενων ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προνοεί όπως για την περίοδο από 1η Μαρτίου μέχρι 31 Μαΐου του 2019, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν πλήρως τις εισφορές στα υφιστάμενα συντεχνιακά σχέδια ασφάλισης υγείας με βάση τις σχετικές συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες θα γίνονται παράλληλα με τις εισφορές για σκοπούς ΓεΣΥ.

Επίσης, προνοεί όπως για την περίοδο 1η Ιουνίου του 2019 μέχρι την 31η Μαϊου του 2020 οι εκατέρωθεν εισφορές στα συντεχνιακά ταμεία υγείας μειώνονται κατά το ήμισυ, ενώ την 1η Ιουνίου του 2020 με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών στα συντεχνιακά ταμεία υγείας τερματίζονται. Στη συμφωνία σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ρύθμιση, νοουμένου ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μερών, σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει την εισαγωγή, εφαρμογή ή διατήρηση συμπληρωματικών ρυθμίσεων ασφάλισης υγείας για υπηρεσίες φροντίδας υγείας που δεν παρέχονται μέσω του ΓεΣΥ.

Τέλος, η συμφωνία προνοεί όπως για τις περιπτώσεις όπου λειτουργούν Σχέδια Υγείας πέραν των συντεχνιακών Ταμείων Υγείας συμφωνημένα σε συλλογικές συμβάσεις θα γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών.

Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου είπε ότι «είναι μια ιστορική στιγμή καθώς κλείνει ένας κύκλος ο οποίος άρχισε πριν πολλές δεκαετίες μέσα από τον οποίον εργοδότες και εργαζόμενοι μερίμνησαν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων ή και των μελών των οικογενειών τους και πρόσφερε στην κοινωνία πολύ σημαντικές υπηρεσίες, αλλά με την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ», όπως είπε, «πρέπει να προσαρμοστεί σταδιακά και με την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου να εκλείψει, με κάποιες ευχέρειες τις οποίες διαλαμβάνει η συμφωνία».

Ο ΓΔ της ΟΕΒ είπε ότι το κλείσιμο αυτού του κύκλου έχει «δύο μεγάλες συμβολικές αξίες», προσθέτοντας ότι η πρώτη συμβολική αξία είναι «ψήφος εμπιστοσύνης» στο Σχέδιο και συγκεκριμένα πως «εμπιστευόμαστε το σύστημα ότι αυτό που σχεδιάστηκε θα λειτουργήσει και για αυτό σταματούμε αυτό που έχουμε σήμερα σε εφαρμογή», ενώ ταυτόχρονα είναι η ανάληψη τεράστιας ευθύνης, όπως είπε, από αυτούς που καλούνται να διαχειριστούν το σύστημα ότι οφείλουν να υλοποιήσουν αυτό που υποσχέθηκαν.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι η ΟΕΒ θεώρησε πως είναι καθήκον της να λειτουργήσει με δεδομένο ότι τα χρονοδιαγράμματα που είναι νομοθετημένα θα υλοποιηθούν όπως προβλέπονται από τις σχετικές νομοθεσίες, παρά το ότι ζήτησε κάτι διαφορετικό πάρα πολύ πρόσφατα», προσθέτοντας

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε ότι μέσω της συμφωνίας «διευθετείται μέχρι και την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ το 2020 ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούμε όσον αφορά τα σχέδια ασφαλιστικής κάλυψης που προσφέρουν οι εργοδότες σε συνεργασία με τους εργαζόμενους ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένας υπάλληλος δεν θα μείνει ανασφάλιστος κατά την μεταβατική αυτή περίοδο».

Ο κ. Τσιακκής κάλεσε εργαζόμενους και εργοδότες να εφαρμόσουν τη συμφωνία για καλό όφελος όλων των επηρεαζόμενων.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι «επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από την αξιοποίηση του κοινωνικού διαλόγου μπορούν να δίνουν λύσεις και να δημιουργούν προοπτικές τόσο όσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα όσο και την γενικότερη κοινωνικοοικονομικοί πολιτική».

«Σήμερα με την υπογραφή της συμφωνίας κατοχυρώνεται η ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις να διαχειριστούν με επάρκεια τα νέα δεδομένα και διασφαλίζουμε την πλήρη κάλυψη των εργαζομένων σε αυτό το μεταβατικό στάδιο σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας πλαίσιο «εγκαινιάζουμε ουσιαστικά το ΓεΣΥ».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, δίδεται η δυνατότητα στο πλαίσιο του διαλόγου αν υπάρχουν ιδιαιτερότητες οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη, τα ταμεία αυτά να αναπροσαρμοστούν έτσι ώστε να καλύψουν επιπρόσθετες παροχές οι οποίες δεν προβλέπονται από το ΓεΣΥ

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε πως «παρόλο ότι συναισθηματικά υπάρχει κάποια φόρτιση γιατί με την υπογραφή της συμφωνίας αποφασίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο τα συντεχνιακά ιατρεία θα σταματήσουν τη λειτουργία τους που είναι ένας θεσμός με τον οποίο η ΠΕΟ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, ο λόγος για τον οποίο θα σταματήσει το συντεχνιακό ιατρείο να παρέχει τις υπηρεσίες του είναι πολύ ελπιδοφόρος γιατί θα υπάρξει συνέχεια μέσα από την εφαρμογή ενός ΓεΣΥ για το οποίο το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αγωνιστεί».

Ο κ. Κυρίτσης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για τη συμφωνία με την οποία διασφαλίζεται, όπως είπε, ότι «δεν θα μείνει κανένας εργαζόμενος ακάλυπτος στη μεταβατική περίοδο από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2020 γιατί έχουμε μεριμνήσει τα κενά που θα υπάρχουν σε αυτή την περίοδο και οι υπηρεσίες που δεν θα παρέχονται από το σύστημα να συνεχίσουν να τις παρέχουν τα συντεχνιακά ιατρεία μας μέχρι να υπάρξει η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι «η σημερινή συμφωνία αποδεικνύει τόσο την προσήλωση των κοινωνικών εταίρων στον κοινωνικό διάλογο, στο σύστημα εργασιακών σχέσεων και στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων όσο και την συναντίληψη που υπάρχει μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το οποίο θα προσφέρει επαρκή και ουσιαστική κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες».

Ο κ. Αναστασίου, αφού ευχαρίστησε τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη συνεργασία τους, εξέφρασε την ελπίδα ότι «και στο μέλλον κρίσιμα εργασιακά ζητήματα θα τα χειριστούμε με τον ίδιο υπεύθυνο τρόπο που έχουμε χειριστεί το σημερινό θέμα» και πρόσθεσε ότι τα συντεχνιακά ταμεία υγείας προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινωνία σε μια δύσκολη περίοδο που δεν υπήρχε συγκροτημένο σχέδιο υγείας και ήταν απαραίτητη τουλάχιστον η πρωτοβάθμια κάλυψη ιατρικής περίθαλψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το πρωτόκολλο της ΚΟΠ πλέον αμφισβητείται έντονα, όπως και η δυνατότητα τήρησής του από τις ομάδες (Φωτογραφία: ΚΥΠΕ).

Ο κορωνοϊός προ κενής εστίας

Το ποδόσφαιρο απεδείχθη η κερκόπορτα του κορωνοϊού στην Κύπρο, με τις αρμόδιες αρχές να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ