ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα αισιόδοξα σενάρια και τα fake news για τον κορωνοϊό

Ακόμα ένας επαγγελματίας υγείας βρέθηκε θετικός στην νόσο COVID-19, με το περιστατικό να προκαλεί αναστάτωση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πενήντα οκτώ κρούσματα αριθμεί ήδη η Κύπρος, μετά και την ανακοίνωση άλλων εννέα το απόγευμα της Τετάρτης 18/03. Πονοκέφαλο για τις υγειονομικές αρχές προκαλεί ένα περιστατικό του οποίου το ιστορικό διερευνάται και ένα περιστατικό που αφορά παιδίατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί μέλη της συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργού Υγείας, Πέτρος Καραγιάννης και Λεόντιος Κωστρίκκης, εξηγούν ότι τον επόμενο ένα μήνα θα ξεπεράσουμε τα 300 κρούσματα, ωστόσο αποτελεί ψευδή είδηση το γεγονός ότι αναμένεται ότι θα νοσήσει το 60% του πληθυσμού του νησιού.

Αρχής γενομένης από τα τελευταία εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά αφορούν σε τέσσερα άτομα που είχαν επαφή με κρούσμα που είχε επιβεβαιωθεί τις προηγούμενες μέρες. Μόνο το ένα από τα τέσσερα είναι από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, σε τρία άτομα που είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό (Ελλάδα), παρέμειναν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές όταν παρουσίασαν συμπτωματολογία. Σε αυτά περιλαμβάνεται, επίσης, ένα άτομο από τις Βρετανικές Βάσεις και ένα άτομο, του οποίου το ιστορικό διερευνάται. Πληροφορίες της «Κ» σε σχέση με το τελευταίο περιστατικό, ο ασθενής δεν είχε ταξιδιωτικό ιστορικό, γι' αυτό διερευνάται το κατά πόσον συνδέεται με κάποιο άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα, όχι ως επαφή υψηλού κινδύνου, αλλά μέσω δεύτερης ή τρίτης επαφής. Προς το παρόν, διερευνώνται οι επαφές του και αναλόγως του αποτελέσματος, θα χαρακτηριστεί ή όχι ορφανό κρούσμα.

Σε σχέση με το κρούσμα στις Βρετανικές Βάσεις, η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένα μέλος της κοινότητας των Βρετανικών Δυνάμεων Κύπρου που έχει μόνιμη βάση στο Ακρωτήρι έχει βρεθεί θετικό στην εξέταση του COVID 19. To άτομο βρίσκεται επί του παρόντος σε αυτοπεριορισμό και παρουσιάζει μόνο ήπια συμπτώματα» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων.

Άρχισαν απολυμάνσεις στην Λευκωσία, κατά του κορωνοϊού

Κλείνει και το ΓΝ Λεμεσού

Στην ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων για τη διαχείριση των στενών επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος σε επαγγελματία υγείας στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, προχώρησε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ, ύστερα από σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων αποφασίστηκαν όπως τα παιδιά που νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και δεν έχουν έλθει σε επαφή με τον επαγγελματία υγείας λάβουν εξιτήριο με οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς.

Θα γίνει ιχνηλάτηση των παιδιών που νοσηλεύθηκαν την περίοδο από τις 13 Μαρτίου μέχρι και τις 16 Μαρτίου και που πιθανόν να ήλθαν σε επαφή με τον επαγγελματία υγείας. Σε αυτό το σημείο, ο ΟΚΥπΥ υπενθυμίζει ότι η λοίμωξη από κορωνοϊό στα παιδιά είναι ήπια χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο. Αποφασίστηκε επίσης να μην γίνονται νέες εισαγωγές στον Παιδιατρικό θάλαμο μέχρι νεωτέρας, οπότε και θα αξιολογηθεί η κατάσταση, ενώ όλα τα Εξωτερικά Ιατρεία Παιδιατρικής ακυρώνονται, επίσης μέχρι νεωτέρας. Επίσης, για όλους όσους πληρούν τα κριτήρια του πρωτοκόλλου και χαρακτηρίστηκαν στενή επαφή, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία λήψης δειγμάτων για εξέταση και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και θα γίνει η απολύμανση των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν από το επιβεβαιωμένο περιστατικό.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη ότι τα περιστατικά στο ΤΑΕΠ που χρήζουν εισαγωγής θα παραπέμπονται στο ΝΑΜΙΙΙ και στον ιδιωτικό τομέα με αγορά υπηρεσιών, ενώ απαγορεύεται το επισκεπτήριο για όλους τους ασθενείς

Ίσως ξεπεράσουμε τα 300

Την εκτίμηση ότι η κορύφωση των κρουσμάτων στην Κύπρο θα είναι σε έναν μήνα, διατύπωσε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας – Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Τα κρούσματα θα συνεχίσουν. Αναμένουμε ότι ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση. Μπορεί να φθάσουμε και τα 200, τα 300, ίσως και να τα ξεπεράσουμε κιόλας». Συγκρίνοντας τις περιπτώσεις Κύπρου και Ελλάδας, είπε πως «Οι επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα μας δείξουν πού πάμε. Ήδη έχει δέκα ημέρες και φτάσαμε τα 58 κρούσματα. Η Ελλάδα έχει ένα μήνα τώρα κι έχουν 400 κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού 10 εκ. Εμείς δέκα ημέρες έχει κι έχουμε αυτά τα κρούσματα». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι με την απαγόρευση των πτήσεων προς την Κύπρο, δεν θα υπάρξουν άλλα εισαγόμενα, επομένως θα κληθούμε να διαχειριστούμε τα υπάρχοντα κρούσματα.

Με την σειρά του, ο Λεόντιος Κωστρίκκης, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 95.0, παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των κρουσμάτων το προσεχές διάστημα: «Εγώ αναμένω ότι, αν λειτουργήσει σωστά αυτή η στρατηγική της απομόνωσης και η απομάκρυνση μεταξύ των ανθρώπων, θα υπάρξει μείωση των νέων κρουσμάτων περίπου 50%, σε μια βδομάδα, 80% σε δύο εβδομάδες και κοντά στο 90%-95% στην τρίτη εβδομάδα και την τέταρτη εβδομάδα αναμένω να έχουμε σποραδικά κρούσματα ή σχεδόν μηδέν». Εν συνεχεία απάντησε με έντονο ύφος και στο αν θα νοσήσει από κορωνοϊό το 60% του πληθυσμού των Κυπρίων, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «είναι fake news, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Αυτό μπορεί να συμβεί στην Αγγλία και όχι στην Κύπρο, με αυτά τα μέτρα».

Ενημερώθηκε ο ΠτΔ

Την Τετάρτη συνήλθε ξανά το Υπουργικό Συμβούλιο, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τους Υπουργούς για όλα τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από όλα τα Υπουργεία, καθώς και για τους σχεδιασμούς τους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, έγινε επίσης ενημέρωση από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκο Κόκκινο για τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές που αναπτύσσονται στα Υπουργεία, με ιδιαίτερη έμφαση στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενόψει και του όγκου εργασίας που αναλαμβάνουν λόγω του κορωνοϊού.

Μάλιστα, το πρωί της Πέμπτης 19/03 θα συνέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο το Συμβούλιο Αρχηγών, με αντικείμενο συζήτησης τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό.

Τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας, συνεδρίασε το Υπ. Συμβούλιο

Έκκληση στους ξενοδόχους

Έκκληση προς ξενοδοχεία να ανταποκριθούν για την φιλοξενία επαναπατρισθέντων στην Κύπρο που θα έρθουν τις επόμενες μέρες και πρέπει να αυτοπεριοριστούν εξαιτίας των μέτρων κατά του κορωνοϊού, απευθύνει ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος. Όπως ανέφερε ο κ. Περδίος στο ΚΥΠΕ, υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας που το Υφυπουργείο έχει στείλει στους Συνδέσμους Ξενοδόχων. Σύμφωνα με αυτό οι ξενοδόχοι θα συμβληθούν με την Κυβέρνηση για παροχή υπηρεσιών στο δωμάτιο. Ο φιλοξενούμενος, όπως είπε θα πρέπει να περιορίζεται στο δωμάτιό του και το ξενοδοχείο θα πρέπει να του παρέχει κάποιες υπηρεσίες, όπως φαγητό τρεις φορές την ημέρα έξω από την πόρτα του ξενοδοχείου και αλλαγή λινών και πετσετών κάθε τέσσερις μέρες. Διευκρίνισε ότι τα άτομα που θα φιλοξενούνται δεν είναι άτομα που νοσούν αλλά συμπολίτες μας που βρέθηκαν στο εξωτερικό και για λόγους προφύλαξης θα πρέπει να αυτοπεριοριστούν. Είπε επίσης ότι θεωρεί πως είναι πολύ χαμηλό το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα κρούσμα ανάμεσά τους. Αυτό γιατί θα τους έχει ήδη γίνει έλεγχος στο αεροδρόμιο και θα έχουν δείξει ότι δεν νοσούν, ενώ θα πρέπει να φέρουν και το απαραίτητο πιστοποιητικό από τα αρμόδια εργαστήρια στη χώρα όπου βρίσκονταν, σύμφωνα με το διάταγμα που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας.

Νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας

Με νέο διάταγμά του, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κάνει αναφορά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με επέκταση και στους εργαζόμενους, ενώ ξεκαθαρίζει και το πώς θα συμπεριφέρονται τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό και υποχρεωτικό περιορισμό. Συγκεκριμένα, οι τα άτομα σε καραντίνα ή αυτοπεριορισμό, πρέπει να παραμένουν εντός του χώρου στον οποίο διαμένουν, εκτός αν λάβουν οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό τους ή λειτουργό δημόσιας υγείας για να μεταβούν σε ιατρικό κέντρο. Επίσης, οφείλουν να διατηρούν απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα πρόσωπα και, τέλος, να μην δέχονται κατ’ οίκον επισκέψεις.

Ολόκληρο το διάταγμα εδώ

Οι γιατροί στην διάθεση της πολιτείας

Εκατόν δεκαεπτά γιατροί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πολιτείας και στις προτροπές του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας και συστράτευση στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΙΣ, τα μέλη του έχουν δηλώσει ότι είναι στη διάθεση της Πολιτείας, όπως παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στο πλαίσιο της ειδικότητας τους, ως προς την στελέχωση των Κέντρων Δημοσίας Υγείας για αντιμετώπιση υπόπτων περιστατικών του νέου κορωνοϊού Covid-19, για την ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη και για την ανάληψη χρόνιων περιστατικών που δεν σχετίζονται με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και υψηλή υποψία για κορωνοϊό.

Εκτός από τους γιατρούς, στην μάχη κατά του κορωνοϊού ρίχνεται και το Απολλώνειο νοσοκομείο, σύμφωνα με ανάρτηση του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου:

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X