ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Υγείας: Στόχος η Πύλη να είναι ανοιχτή ανεξαρτήτως ηλικίας

Ο Υπ. Υγείας παρέθεσε συνέντευξη Τύπου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα επόμενα βήματα στο Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού κατά της Covid-19 ανέλυσε σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο αρμόδιος Υπουργός προέβη παράλληλα σε ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών μέχρι στιγμής στην Κύπρο. 

Επιπλέον,  ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε για την δεύτερη ευκαιρία εμβολιασμού σε μεγαλύτερες ηλικίες που ήδη δίδεται αυτές τις ημέρες.  Στο μεταξύ, στο πνεύμα επιτάχυνσης των εμβολιασμών, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο επαναπρογραμματισμός της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε όσους έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση.

Τα κυριότερα σημεία:

 • Τις επόμενες μέρες ανοίγει ξανά η Πύλη σταδιακά για όλες τις ηλικίες για αυτούς που είχαν μόνο μια ευκαιρία. Αύριο στους 61-65 ετών
 • Μέχρι χθες το 42.5% του πληθυσμού έλαβε την 1η δόση του εμβολίου

 • Η διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων κυμαίνεται κοντά στα 60 έτη

 • Από την ερχόμενη Πέμπτη αρχίζει η δεύτερη δόση των εμβολίων AstraZeneca

 • Επί του παρόντος οι Προσωπικοί Ιατροί θα εμβολιάζουν μόνο με AstraZeneca

 • Θα ειδοποιηθούν με SMS οι δικαιούχοι για τη δεύτερη δόση του AstraZeneca
 • Δυνατότητα 15.000 εμβολιασμών την ημέρα
 • Σύμφωνα με τον Υπουργό πετύχαμε τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σπάζοντας την αλυσίδα μετάδοσης περιορίσαμε τις εισαγωγές στα νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας άντεξε στην πίεση και ότι δεν έγιναν εκπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών

 • Παρά τα λάθη που έγιναν, είπε ο Υπουργός, τα αποτελέσματα μας επιτρέπουν να είμαστε περήφανοι

 • 2ο χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας έχει η Κύπρος στην ΕΕ 

 • Για την 3η δόση αναμένουμε την επιστημονική τεκμηρίωση. Υπάρχει επάρκεια εμβολίων άρα δεν μας ανησυχεί, δήλωσε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι συνολικά έχουν παραγγελθεί 4 εκ. δόσεις εμβολίων  
 • Η Κύπρος λαμβάνει 30.000 δόσεις Pfizer την εβδομάδα ενώ από τον Ιούνιο θα λαμβάνονται 50.000 δόσεις. Σχετικά με τα Johnson & Johnson αναμένονται 35.000 δόσεις εμβολίων και 30.000-40.000 δόσεις από την Moderna

 • Τέλος Ιουνίου θα μπορούμε να αίρουμε τους πλείστους περιορισμούς, αναλόγως της εμβολιαστικής κάλυψης

Αυτούσια η δήλωση:

Σκοπός της σημερινής συνέντευξης Τύπου είναι να σας ενημερώσουμε για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών αυξάνει τις προσδοκίες για ταχύτερη έξοδο από την αβεβαιότητα. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις και ανησυχίες κάποιων εκ των συμπολιτών μας, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι κατανοητές και σε κάθε περίπτωση θεμιτές, μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι πολίτες που εμπιστεύονται το εμβόλιο και αναγνωρίζουν ότι ουσιαστικά είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου προχωρά με γοργούς ρυθμούς με αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλες τις ηλικίες:

Ήδη από χθες, με το άνοιγμα της Πύλης για τα άτομα ηλικίας 18-21 ετών, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος διευθέτησης ραντεβού. Παραχωρήθηκε η δυνατότητα σε όλους τους δικαιούχους, τουλάχιστον μια φορά, να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, μέσω της Πύλης. Η Κύπρος είναι εκ των λίγων χωρών στην ΕΕ και παγκόσμια που έδωσε εξ αρχής τη δυνατότητα καθορισμού του ραντεβού από τον ίδιο τον δικαιούχο σε Εμβολιαστικό Κέντρο, ημερομηνία και ώρα της επιθυμίας του.

Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε ξανά με το άνοιγμα της Πύλης για όλες τις ηλικίες, αρχής γενομένης των ηλικιών που είχαν τη δυνατότητα μόνο μια φορά να προγραμματίσουν ραντεβού και για οποιονδήποτε λόγο δεν το πέτυχαν.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η διαδικασία για επαναπρογραμματισμό των ραντεβού για τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την ανάδοχο εταιρεία και το Υφυπουργείου Καινοτομίας, η αποστολή γραπτών μηνυμάτων στους δικαιούχους αναμένεται να αρχίσει από μεθαύριο, Πέμπτη. Για να καταστεί δυνατή η παράλληλη διεκπεραίωση των ραντεβού, θα γίνονται εμβολιασμοί και την Κυριακή, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου και με τη σημαντική βοήθεια από εθελοντές επαγγελματίες υγείας.

Ταυτόχρονα προχωρά και ο εμβολιασμός με εμβόλια της AstraZeneca στα ιατρεία των Προσωπικών Ιατρών για ηλικίες πέραν των 20 χρονών, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών. Ενδεικτικά μέχρι σήμερα συμμετέχουν στο πρόγραμμα πέραν των 320 Προσωπικών Ιατρών και έχουν αποσταλεί πέραν των 26,000 δόσεων.

Ο στόχος που θέσαμε για εμβολιασμό τουλάχιστον με την 1η δόση του 65% του πληθυσμού είναι υλοποιήσιμος εντός του χρονικού ορίζοντα που έχουμε καθορίσει για τα τέλη Ιουνίου, αφού μέχρι και χθες ποσοστό 45,2% είχε λάβει την 1η δόση του εμβολίου (334,258 άτομα), και 15,5% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα (114,476 άτομα). Το τοίχος της ανοσίας χτίζεται με γοργούς ρυθμούς, έτσι ώστε το συντομότερο να θωρακίσουμε την υγεία μας και να επανέλθουμε σε μια λειτουργική καθημερινότητα.

Η εξέλιξη της εμβολιαστικής θωράκισης του πληθυσμού έχει αρχίσει να δείχνει τα επιθυμητά αποτελέσματα και στην Κύπρο. Το δεδομένο ότι ο εμβολιασμός μειώνει κατά περίπου 95% τη μόλυνση και την ανάπτυξη σοβαρής νόσησης καταγράφεται πλέον και στη χώρα μας. Εξ αρχής, η κύρια στόχευση του εμβολιαστικού μας προγράμματος ήταν οι ευπαθείς ομάδες, οι κλινήρεις και οι ηλικιωμένοι, τα άτομα δηλαδή που είναι πιο ευάλωτα απέναντι στον ιό και από τους οποίους προέκυψαν αριθμοί θανάτων τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Έχοντας θέσει τα άτομα αυτά ως ομάδα ύψιστης προτεραιότητας, μεριμνήσαμε για τον έγκαιρο εμβολιασμό τους. Θωρακίσαμε τους οίκους ευγηρίας, μέσω του δικτύου κοινοτικής νοσηλευτικής, εμβολιάσαμε τους κλινήρεις συνανθρώπους μας στα σπίτια τους, δώσαμε προτεραιότητα μέσω της Πύλης στους ηλικιωμένους μας. Αυτό οδήγησε σε κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ τα θετικά αποτελέσματα αυτής της ιεράρχησης καταγράφονται και στα νοσοκομεία μας, όπου ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων έχει σημειώσει αισθητή πτώση.

Τα στατιστικά αποτυπώνουν την πραγματικότητα: Μείωση του μέσου όρου ηλικίας συνεπάγεται μείωση στον μέσο όρο ημερών που χρειάζεται οι ασθενείς να νοσηλευτούν, καθώς και μείωση των πιθανοτήτων εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και θανάτου. Στις ηλικίες των 70 ετών και άνω, με την εμβολιαστική κάλυψη να είναι στο 85%, το ποσοστό των κρουσμάτων που εντοπίζονται είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ η διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων κινείται κοντά στα 60 έτη τις τελευταίες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, παρατηρούμε από τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων ότι τα σκληρά μέτρα που λήφθηκαν την περίοδο του Πάσχα, μια δύσκολη αλλά ωφέλιμη απόφαση οφείλω να παραδεχτώ, έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και απόκτηση ανοσίας σε αυτούς που είχαν ήδη εμβολιασθεί. Πετύχαμε τη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων και στηριζόμενοι και στη συνέχιση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, ευελπιστούμε να δούμε περαιτέρω βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Σαν αποτέλεσμα της ιδιαίτερα ενθαρρυντικής εικόνας, επιβεβαιώθηκε η επιλογή της στρατηγικής μας για στοχευμένη παρέμβαση στην κοινότητα μέσω της διενέργειας αυξημένων τεστ, στρατηγική που μας επέτρεψε τη συνεχή επιτήρηση της επιδημιολογικής εικόνας, αλλά και τον έγκαιρο εντοπισμό των θετικών περιστατικών, τον περιορισμό τους και την άμεση ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σπάζοντας την αλυσίδα μετάδοσης με την έγκαιρη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση των θετικών στον ιό συνανθρώπων μας, περιορίσαμε σε μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές στα νοσηλευτήρια. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να έχουμε πραγματική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, ώστε να αποφύγουμε την απειλή κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας, όπως συνέβη σε πολλές χώρες. Και θέλω να τονίσω πως εάν κάτι πρέπει να περηφανευόμαστε είναι ότι το Σύστημα Υγείας άντεξε στην πίεση, παρά το ότι το ΓεΣΥ μετρούσε μερικούς μόνο μήνες ζωής, και δεν έγιναν εκπτώσεις στην παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε κανένα συνάνθρωπο μας.

Όσο προχωρά η διαδικασία του εμβολιασμού, τα τεστ θα αντικαθίσταται με τον εμβολιασμό, αφού πλέον όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 εβδομάδες εμβολιασμού εξαιρούνται της υποχρέωσης διενέργειας διαγνωστικού τεστ στους χώρους εργασίας ή σε άλλες δραστηριότητες κλειστού χώρου όπου ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος. Αυτή τη στρατηγική προσπαθούν να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε lockdown από τον περασμένο Νοέμβριο και επιχειρούν τώρα δειλά-δειλά να ανοίξουν.

Σε αυτή την πολύμηνη δοκιμασία που περνούμε, ήμουν ειλικρινής μαζί σας και μέσω εσάς ειλικρινής με τους πολίτες. Σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώσαμε όλοι, παρά τα όποια επιμέρους λάθη, τα αποτελέσματα που καταγράφει η Κύπρος, μας επιτρέπουν να είμαστε υπερήφανοι γιατί ως χώρα, ως λαός και ως Πολιτεία, ιεραρχήσαμε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και καταφέραμε να φθάσουμε ως εδώ. Μέσω της στρατηγικής μας που βασίστηκε στους αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους με τεστ στην κοινότητα, την ινχηλάτηση και τη συνεργασία στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τις λιγότερες μέρες στην ΕΕ υπό αυστηρό καθολικό lockdown, αλλά πρωτίστως μπορέσαμε να περιορίσουμε τις απώλειες μας και να διατηρήσουμε την Κύπρο στις χαμηλότερες θέσεις στην ΕΕ σε αριθμό θανάτων. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος μας από την αρχή.

Δεν θέλω να σας κουράσω με άλλους αριθμούς και στατιστικά στοιχεία. Είναι όμως γεγονός ότι η Κύπρος έχει τον 2ο χαμηλότερο δείκτη θνητότητας από τη νόσο covid στην ΕΕ. Αυτός ο «σκληρός δείκτης» όπως αποκαλείται από τους επιδημιολόγους, είναι ο πιο καθοριστικός και αντιπροσωπευτικός για την αξιολόγηση της διαχείρισης μιας πανδημίας.

Καταλήγοντας θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τους πολίτες για τη συνεργασία και για την προσπάθεια. Η συνέχιση της τήρησης των ατομικών μέτρων ατομικής προστασίας, μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμών θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε αυτή την εικόνα. Ευχαριστώ επίσης τους επαγγελματίες υγείας και όλους τους επιστήμονες, τους εθελοντές, τις χιλιάδες ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια. Είμαι σίγουρος ότι οι κόποι και οι θυσίες όλων θα δικαιωθούν και θα επιβραβευτούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση