Kathimerini.com.cy
Μία αποτίμηση των τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του ΓεΣΥ έκαναν ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Πέτρος Αγαθαγγέλου. Σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, αναφέρθηκαν σε βήματα προόδου, αλλά συγχρόνως παρατήρησαν ότι το σύστημα χρήζει βελτίωσης καθιστώντας αναγκαία τη σκληρή δουλειά στα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε εντυπωσιακές επιδόσεις στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα, τονίζοντας ότι 91.000 εγχειρήσεις δεν είναι λίγες, αλλά και την ανακούφιση που νιώθει πλέον ένα νοικοκυριό για μη οικονομική επιβάρυνσή του, όταν κάποιο μέλος του βρεθεί οποιαδήποτε στιγμή στην ανάγκη. Ωστόσο τόνισε ότι την ίδια ώρα υπάρχουν καταχρήσεις στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα, που δημιουργούν αρνητική εικόνα, και γι΄αυτόν τον λόγο κάλεσε ασθενείς και παρόχους να είναι προσεκτικοί, ώστε να προστατεύσουν ασθενείς που πραγματικά έχουν ανάγκη από εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.
Υπάρχουν καταχρήσεις στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα, που δημιουργούν αρνητική εικόνα, σύμφωνα με τους Παπακωνσταντίνου και Αγαθαγγέλου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η πρόκληση για να είναι βιώσιμο ένα Σύστημα Υγείας είναι η ταυτόχρονη εστίαση σε δύο άξονες, στην οικονομική του αντοχή και στη διατήρηση της ποιότητας υπηρεσιών. Επίσης είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΓεΣΥ, και σε όλα τα Συστήματα Υγείας είναι η δυσκολία στη μέτρηση της ποιότητας των υπηρεσιών. Σημείωσε συγχρόνως ότι αυτό αποτελεί και μία πρόκληση, αναφερόμενος σε ακαδημαϊκούς δείκτες που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου, είπε ότι η ιατρική κοινότητα νιώθει περήφανη που υπάρχει ένα Σύστημα Υγείας, που ήταν μία αναγακιότητα.
Την ίδια ώρα κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να εργαστούν για την οικονομική του βιωσιμότητα και την ποιότητα στη λειτουργικότητά του. Τόνισε ότι για την οικονομική διαχείριση που τυγχάνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προϋπολογισμός του κράτους πρέπει να τεθούν δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μη γίνεται υπερκατάχρηση.
Εξάλλου σημείωσε ότι μιλώντας για τα τέσσερα χρόνια ΓεΣΥ δεν πρέπει να κρύβουμε τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητά του.