ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Υγείας: Στήριξη προσπαθειών βελτίωσης της ποιότητας ζωής νεφροπαθών

Ο Υπουργός είπε ότι με τη λειτουργία νέων κέντρων, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα πρόσθετων επιλογών για τη θεραπεία τους

ΚΥΠΕ

To Υπουργείο Υγείας στηρίζει τις όποιες προσπάθειες συμβάλλουν ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών με νεφρολογικά προβλήματα, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Μιχάλης Δαμιανού, σε χαιρετισμό σε εκδήλωση του Νεφρολογικού κέντρου «Νεφροντίδα».

Χαρακτήρισε τη λειτουργία του Κέντρου "ορόσημο στην ιστορία της Νεφρολογίας στη Κύπρο, καθώς είναι το πρώτο κέντρο ημερήσιας φροντίδας αιμοκάθαρσης, ιδιωτικού δικαίου, παγκύπρια, στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Υγείας".

Ο Υπουργός είπε ότι με τη λειτουργία νέων κέντρων, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα  πρόσθετων επιλογών για τη θεραπεία τους, ενώ δημιουργείται και υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων κέντρων με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται και να βελτιώνεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Εξήρε το γεγονός ότι στο Νεφρολογικό Κέντρο «Νεφροντίδα» χρησιμοποιείται εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας και εργοδοτοτείται εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε παράλληλα ότι το Υπουργείο Υγείας είναι ένθερμος υποστηρικτής της εκπαίδευσης των νοσηλευτών στο τομέα της Νεφρολογίας και υπενθύμισε ότι ο Τομέας Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών έχει ολοκληρώσει το πρώτο πρόγραμμα Νεφρολογικής Νοσηλευτικής, το οποίο έχει πιστοποιηθεί και από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Νεφρολογίας (EDTNA).

"Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν τώρα να το υιοθετήσουν. Πολύ σύντομα δε, θα αρχίσει και το δεύτερο πρόγραμμα και θα έχετε τη δυνατότητα να διεκδικήσετε συμμετοχή με νοσηλευτές του Κέντρου", ανέφερε, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του. 

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου, ακολούθησε παρουσίαση στατιστικών δεδομένων, κατά την οποία ο Δρ. Σπύρος Κουρσουμπάς ανέφερε ότι στους 17 μήνες λειτουργίας του Νεφροντίδα διενεργήθηκαν 15.922 συνεδρίες αιμοκάθαρσης, 638 ημερήσιες νοσηλείες και 276 συνεδρίες πλασμαφαίρεσης, ενώ ο Δρ. Ανδρέας Κούσιος είπε ότι το Κέντρο δίνει προτεραιότητα στην προώθηση της νεφρικής μεταμόσχευσης, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι σε ένα χρόνο από την έναρξη του προμεταμοσχευτικού προγράμματος του Κέντρου μεταμοσχεύτηκαν 9 ασθενείς του Νεφροντίδα, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στο 30% των μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται ετησίως στην Κύπρο και στο 50% των μεταμοσχεύσεων για το 2023.

Συμπληρώνεται ότι ο Ιατρικός Διευθυντής του Νεφροντίδα Δρ. Κυριάκος Ιωάννου υπογράμμισε τη συνεισφορά του Κέντρου στον τομέα της Εκπαίδευσης και της Έρευνας, μέσω συνεργασιών με την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τμήμα Μοριακής Γενετικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ η Γενική Διευθύντρια του Νεφροντίδα Ελένη Γεωργίου Στυλιανού παρουσίασε την πρόσφατη πρωτοβουλία δημιουργίας του βιβλίου συνταγών «Νεφρογαστρονομία - Δημιουργικές Συνταγές και Συμβουλές για υγιεινή διατροφή», στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Κέντρου προς τον Κύπριο νεφροπαθή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση