ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών - Παραμένουν ισχυρές δυνάμεις για πιθανές αναζωπυρώσεις

Στάχτες και αποκαΐδια, τέσσερις νέους ανθρώπους νεκρούς, καμένα σπίτια και επιχειρήσεις, άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο, 3 Ιουλίου 2021 και ώρα 13:50 στην κοινότητα Αρακαπά και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Ακαπνού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, από την πυρκαγιά κάηκε έκταση περίπου 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλυμμένη με δασική βλάστηση και γεωργικές καλλιέργειες. Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν κατοικίες και άλλες ιδιωτικές περιουσίες. Η καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι κοινότητες αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα. 

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 67χρονου υπόπτου. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από χωράφι ιδιοκτησίας του. O εν λόγω άνδρας οδηγήθηκε την Κυριακή (4/7) , ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο διέταξε την 8ημερη κράτηση του. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών αφήνει πίσω της και θύματα καθώς εντοπίστηκαν τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα στην Οδού. Πρόκειται για τους τέσσερις Αιγύπτιους οι οποίοι αγνοούνταν από το Σάββατο.

14:34 - Εμπρησμός σε δάση - Οι ποινές και η πρόταση για ισόβια

Με την Κύπρο να μετρά πληγές, με τέσσερις ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλους τις περιουσίες τους από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (3/7) και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Ακαπνού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς, στο μικροσκόπιο της «Κ» βρίσκεται το ζήτημα των ποινών που προβλέπονται για τους εμπρησμούς και την πρόκληση πυρκαγιών στην ύπαιθρο και τα δάση.

Για την φονική πυρκαγιά του Σαββάτου τελεί υπό κράτηση 67χρονος ο οποίος φέρεται ως το πρόσωπο που θεάθηκε να αναχωρεί με το αυτοκίνητο του από το περιβόλι του, στον Αρακαπά, την ίδια ώρα που ξέσπασε η φωτιά σε καλαμιώνες στην κοίτη ποταμού που εφάπτονται του χωραφιού του, ενώ στο χώρο δεν υπήρχε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

13:53 - Επί ποδός η ΑΗΚ - Κάηκαν πέραν των 250 πασσάλων

Επί ποδός στις πληγείσες περιοχές από την καταστροφική πυρκαγιά σε Λεμεσό και Λάρνακα βρίσκεται η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) με στόχο την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών και τη διοχέτευση ρεύματος για τις ανάγκες των κατοίκων, είπε στο ΚΥΠΕ, η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Χριστίνα Παπαδόπουλου.

«Έχουμε 13 συνεργεία και ομάδες τεχνικών που είναι όλοι στην πρώτη γραμμή. Υπάρχουν δεκάδες στελέχη του Οργανισμού στις πληγείσες περιοχές. Είναι εκεί επιτόπου ο Γενικός Διευθυντής και ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, που συντονίζουν το όλο έργο για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής καταγράφηκαν πέραν των 250 καμένων πασσάλων, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται και έχουν καταγραφεί αρκετές ζημιές στον εξοπλισμό του δικτύου διανομής της ΑΗΚ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

13:36 - Επιμένει στο «σενάριό» του ο 67χρονος

Δεν αλλάζει στάση και εμμένει στη θέση του ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στην φονική πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο (3/7) στον Αρακαπά και επεκτάθηκε σε πολλές άλλες κοινότητες των επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας, ο 67χρονος που συνελήφθη ως ύποπτος.

Παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία έχει στη κατοχή της μαρτυρίες που «δείχνουν» τον 67χρονο ως το πρόσωπο που άναψε αρχικά τη φωτιά στο δικό του χωράφι στον Αρακαπά γύρω στις 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, αυτός επιμένει στους ισχυρισμούς του.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

13:30 - Αυτοί είναι οι 4 νεαροί που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά

Τους Αιζατ, Μαρτζούκου, Ναγκιτ και Ελιάς άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο, 3 Ιουλίου 2021 και ώρα 13:50 στην κοινότητα Αρακαπά και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Ακαπνού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς. Πρόκειται για τέσσερις νεαρούς εργάτες από την Αίγυπτο, ηλικίας από 24 έως 35 ετών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Η φωτογραφία των τεσσάρων κάνει τον γύρο του διαδικτύου 

13:22 - Διερεύνηση για τις συνθήκες θανάτου των 4 εργαζομένων ζητεί η ΔΕΟΚ

Η ΔΕΟΚ, σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια τεσσάρων ανθρώπινων ζωών ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πυρκαγιάς που επεκτάθηκε και στην κοινότητα της Οράς και παράλληλα ζητεί πλήρη διερεύνηση συνθηκών και γεγονότων.

Αναφέρει ακόμα ότι ο θάνατος τεσσάρων φτωχών εργαζομένων από την Αίγυπτο αποτελεί την πιο τραγική πτυχή της μεγάλης τραγωδίας που έπληξε τις ορεινές κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας.

Η ΔΕΟΚ «απαιτεί πλήρη διερεύνηση συνθηκών και γεγονότων. Ειδικότερα θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο ο εργοδότης έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνση των εργοδοτουμένων του από την επικίνδυνη ζώνη της πυρκαγιάς. Επίσης θα πρέπει να γίνει διερεύνηση για να εξακριβωθούν οι συνθήκες απασχόλησης αλλά και κατά πόσο τηρούνταν από τον εργοδότη οι πρόνοιες της νομοθεσίας αναφορικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία και την ασφάλειά τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Δυστυχώς η απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα στον γεωργικό τομέα ανήκει στην γκρίζα ζώνη της οικονομίας μας εφόσον οι απαράδεκτες συνθήκες εργοδότησης τους κατατάσσουν την Κύπρο μεταξύ των χειρότερων χωρών της ΕΕ στον τομέα αυτό», προστίθεται.

Η ΔΕΟΚ απευθύνει τέλος έκκληση προς την Υπουργό Εργασίας όπως επισπεύσει τη διαδικασία εκσυγχρονισμού της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την εργασιακή ασφάλεια και προστασία τους.

13:13 - Στήριξη Βρετανών μετά τον «όλεθρο» της φονικής πυρκαγιάς

Για «ίχνη ολέθρου» που άφησε πίσω της η «πιο καταστροφική» πυρκαγιά στην ιστορία της Κύπρου κάνει λόγο ο βρετανικός Τύπος, στον απολογισμό της φονικής φωτιάς.

Η Daily Mail που προβαίνει στα παραπάνω σχόλια τονίζει τον θάνατο των τεσσάρων Αιγυπτίων εργατών ως αποκορύφωμα της τραγωδίας και της «γνήσιας κόλασης», όπως περιγράφει το σκηνικό κάτοικος της περιοχής.

Σε «κόλαση» αναφέρονται δημοσιεύματα και άλλων βρετανικών εφημερίδων που αναπαράγουν τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων, ενώ το BBC και το Sky News επισήμαναν τη συνδρομή στην επιχείρηση κατάσβεσης από εναέρια ευρωπαϊκά και ισραηλινά μέσα.

Σε ανάρτησή της στο Twitter αργά το βράδυ της Κυριακής η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον έγραψε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο στέκει ώμο με ώμο με το λαό της Κύπρου μετά από το τρομερό ξέσπασμα πυρκαγιών το Σαββατοκύριακο».

Η κα Μόρτον πρόσθεσε ότι οι σκέψεις των Βρετανών είναι με αυτούς που έχασαν τις ζωές και τα σπίτια τους.

Συμπλήρωσε ότι και η Βρετανία παρέχει υποστήριξη, περιλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης της Βασιλικής Αεροπορίας, ενώ παρέπεμψε συναφώς σε σχετική δήλωση του διοικητή των βρετανικών βάσεων.

12:38 - Σε ετοιμότητα η Επ. Οικονομικών για έγκριση κονδυλίων για πληγέντες

Την ετοιμότητα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να συνεδριάσει έκτακτα, ανά πάσα στιγμή, έτσι ώστε να βοηθήσει στην έγκριση οποιουδήποτε κονδυλίου πρέπει τάχιστα να αποδοθεί προς αποκατάσταση των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά και βοήθεια προς τους πληγέντες, εξέφρασε προς το Υπουργείο Οικονομικών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι η Επιτροπή συνεδρίασε «μέσα στο βαρύ κλίμα, συνεπεία των καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή Ταμασού, τις αμέσως προηγούμενες ημέρες» και εξέφρασε την οδύνη και τον συγκλονισμό των μελών της Επιτροπής για τον χαμό των τεσσάρων ανθρώπων, αλλά και τον συγκλονισμό μας, όπως είπε, «για την τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί ο τόπο μας».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

12:01 - Α. Παπαέλληνας: Προσφέρει €500,000 για στήριξη των πληγέντων

Ο Πρόεδρος του ΔΣ των Υπεραγορών Αλφαμέγα, κ. Ανδρέας Παπαέλληνας, εκφράζει τον συγκλονισμό του για τις τραγικές συνέπειες που είχε η καταστροφική πυρκαγιά στις ορεινές περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας. Αναντίλεκτα, οι συνέπειες είναι δυσβάστακτες για την περιοχή και την Κύπρο ολόκληρη.

Ο κ. Ανδρέας Παπαέλληνας, θέλοντας να στηρίξει τους πληγέντες συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους, έκρινε σκόπιμο να προσφέρει απευθείας σε αυτούς το ποσό των €500,000 για την άμεση ανακούφισή τους. Ο τρόπος διάθεσης της οικονομικής βοήθειας, θα διευθετηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, προέχει η ενότητα του λαού μας ώστε να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της καταστροφής και να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται.

11:50 - Έρευνα για τον θάνατο των τεσσάρων εργατών ζητεί η ΠΕΟ

Έρευνα για τον θάνατο των τεσσάρων εργατών που έχασαν τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά ζητεί ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης με επιστολή του στην Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Ανακοίνωση της ΠΕΟ αναφέρει ότι προκύπτουν πολλά ερωτήματα από το περιστατικό, τα οποία πρέπει να απαντηθούν και απευθύνει έκκληση στο Υπουργείο Εργασίας όπως «διεξάγει έρευνα για το καθεστώς εργοδότησης και τις συνθήκες εργασίας και τις πιθανές ευθύνες, που προκύπτουν για τους χειρισμούς που αφορούσαν την ασφάλεια και την υγεία τους ως εργαζόμενοι. Να φροντίσει για τη μεταφορά των σορών στις οικογένειες τους και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των οικογενειών τους, αφού έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και να φροντίσει για την παροχή στήριξης στις οικογένειες τους».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

11:05 - Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα το πρωί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα για βοήθεια με την αποστολή δύο Canadair CL-415 που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια των τεσσάρων ανθρώπινων ζωών και τη θλίψη του για τις καταστροφές, τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και επανέλαβε τη διάθεσή του να συνδράμει αν χρειάζεται κάτι περισσότερο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

10:15 - Η επόμενη μέρα της φονικής πυρκαγιάς

Στάχτες και αποκαΐδια, τέσσερις νέους ανθρώπους νεκρούς, καμένα σπίτια και επιχειρήσεις, άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του Σαββατοκύριακου και εντούτοις η καταστροφή θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ακόμα πιο τρομακτική. Η πλειοψηφία όσων πολέμησαν τις φωτιές στην πρώτη γραμμή κινδύνεψαν. Η απειλή ήταν να εισέλθει η πυρκαγιά στο Δάσος του Μαχαιρά, και μετά να έσβηνε στις πεδινές περιοχές της Λευκωσίας. Δεν ήταν μόνο το Δάσος του Μαχαιρά, αλλά όλες οι κοινότητες που βρίσκονται στην περιοχή, που κινδύνεψαν.

Αυτή την απειλή περιγράφει ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ενώ τα όσα συνέβησαν και τα όσα επαπειλούνταν, αλλά και το τι πρέπει να γίνεται σε τέτοιες, απευχόμενες, καταστάσεις, σχολιάζουν με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας, Νικόλας Πάρη και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πολιτικής Άμυνας Λεμεσού Ολύβια Μιχαηλίδου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

09:29 - Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά 

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο, 3 Ιουλίου 2021 και ώρα 13:50 στην κοινότητα Αρακαπά και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Ακαπνού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο σήμερα Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021 η ώρα 08:00.

Από την πυρκαγιά κάηκε έκταση περίπου 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλυμμένη με δασική βλάστηση και γεωργικές καλλιέργειες. Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν κατοικίες και άλλες ιδιωτικές περιουσίες. Λόγω της πυρκαγιάς, έχασαν την ζωή τους τέσσερα άτομα πλησίον της κοινότητας Οδού.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν πέραν των 600 ατόμων του Τμήματος Δασών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, των Επαρχιακών Διοικήσεων Λεμεσού και Λάρνακας, της Εθνικής Φρουράς, των Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και εθελοντές. Απασχολήθηκαν πέραν των 70 πυροσβεστικών οχημάτων, 14 προωθητές γαιών, καθώς επίσης και αριθμός γεωργικών ελκυστήρων, εκσκαφέων και βυτιοφόρων. H καμένη περιοχή χαρτογραφήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) της Εθνικής Φρουράς με στόχο τον εντοπισμό των ενεργών εστιών φωτιάς και τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «Ήφαιστος» και ζητήθηκε βοήθεια για αποστολή πτητικών μέσων από το εξωτερικό.

Τέθηκε επίσης σε εφαρμογή το Σχέδιο «Ίκαρος 2» που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων. Επιχείρησαν συνολικά 11 πτητικά μέσα από την Κύπρο συμπεριλαμβανομένων των δύο ελικοπτέρων από τις Βρετανικές Βάσεις, δύο αεροπλάνα Canadaır από την Ελλάδα και δύο αεροπλάνα τύπου Air Tractor από το Ισραήλ.

Λόγω της τεράστιας έκτασης της πυρκαγιάς, στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις δασοπυρόσβεσης για αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων.

07:57 - Η πρώτη εκτίμηση για την έκταση της καμένης γης

Μια πρώτη εκτίμηση δημοσιοποίησε το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου & EXCELSIOR H2020 TEAMING & Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την καταστροφική πυρκαγιά στην Κύπρο. Για την εκτίμηση της πυρκαγιάς αξιοποιήθηκε δορυφορική λήψη χαμηλής ευκρίνειας Sentinel-3 και η εκτιμώμενη καμένη έκταση ανέρχεται στα 67 Km2 .

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

06:50 - Φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος δεν είναι μόνη

Ειλικρινή συλλυπητήρια για τους τέσσερις νεκρούς από τις πρωτοφανείς φωτιές στην Κύπρο, εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με μήνυμά της τη νύχτα της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε τα εξής: "εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τους τέσσερις νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις πρωτοφανείς φωτιές στην Κύπρο. Η ΕΕ ήταν από την πρώτη στιγμή και θα είναι αλληλέγγυα στην Κύπρο, σ´αυτήν την, κοινωνική, οικονομική και οικολογική καταστροφή. Η Κύπρος δεν είναι μόνη", αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ.Μισέλ, σημείωσε: "oι σκέψεις μας πηγαίνουν στα θύματα των πυρκαγιών στην Κϋπρο. Στα αγαπημένα τους πρόσωπα στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει στον Ν.Αναστασιάδη και το λαό της Κύπρου κάθε είδους βοήθεια".

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση