ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με ανακρίσεις και καταθέσεις συνεχίζονται οι έρευνες για το ΤΕΠΑΚ

Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να δικαιολογούν περαιτέρω συλλήψεις

ΚΥΠΕ

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι εξετάσεις της αστυνομίας για την πολύκροτη υπόθεσης με τις ατασθαλίες σε 23 ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ και όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Σαββατοκύριακο κλήθηκαν αρκετά πρόσωπα για να δώσουν τη δική τους μαρτυρία στους αστυνομικούς ανακριτές.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να δικαιολογούν περαιτέρω συλλήψεις, ωστόσο αστυνομικές πηγές δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, στην οποίαν παρουσιάζεται ως "εγκέφαλος" η 57χρονη πρώην υπεύθυνη Λειτουργός Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου, η οποία τελεί υπό 8ήμερη κράτηση μαζί με εν ενεργεία καθηγητή του ΤΕΠΑΚ και εννέα συγγενικά της, στην πλειοψηφία τους, πρόσωπα.

Αρκετά πρόσωπα που έχουν κληθεί μέχρι στιγμής για ανάκριση έχουν δώσει κατευθυντήριες γραμμές στους αστυνομικούς ανακριτές για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, το οποίο φέρεται να συντόνιζε η 57χρονη, 1η ύποπτη, στην οποίαν κατέληγε το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών από εργασίες που με υποδείξεις της αναλάμβαναν οι συγγενείς της και που, είτε δεν γίνονταν, είτε ήταν λανθασμένες.

Το γεγονός αυτό άφηνε εκτεθειμένους τους επιστημονικούς υπεύθυνους καθηγητές, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις έκαναν ανάθεση των εργασιών σε άλλα πρόσωπα, ζητώντας επιπρόσθετα κονδύλια, ενώ σε μια περίπτωση καθηγητής ανέλαβε μέρος των εξόδων.

Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, ο 3ος ύποπτος, ήταν επιστημονικός υπεύθυνος σε επτά από τα 23 συνολικά ερευνητικά προγράμματα και ανακρινόμενος υποστήριξε πως τα άτομα τα οποία του υποδείκνυε η 1η ύποπτη δεν έκαναν οποιανδήποτε εργασία και πως αυτή γινόταν από τον ίδιο, σε σημείο που αναγκαζόταν να εργαστεί πολλές ώρες.

Για τον 3ο ύποπτο, μάρτυρας που είχε κληθεί στην αστυνομία για ανάκριση, ανέφερε πως αυτός προσπάθησε να τον καθησυχάσει, ενώ ρωτώντας τον "τελικά ποιός έπιανε τα λεφτά", ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ του απάντησε "εμείς".

Χαρακτηριστικό δε της επίδρασης που είχε η 57χρονη στους εμπλεκομένους καθηγητές των προγραμμάτων, είναι η διαπίστωση του εσωτερικού ελεγκτή του ΤΕΠΑΚ, όπως αυτή καταγράφεται στην αίτηση της αστυνομίας για προσωποκράτηση, ότι δηλαδή " τα πρόσωπα από τα οποία έλαβε συνεντεύξεις διακατέχονταν από φόβο για τη διαρροή τη συνομιλίας τους".

Η αντιμετώπιση που τύγχαναν οι εμπλεκόμενοι από την τότε υπεύθυνη Λειτουργό, καταγράφεται ιδιαίτερα μέσα από την μαρτυρία για το ερευνητικό πρόγραμμα "Ερμής", η οποία αναφέρεται σε απειλές που εκστόμισε η ύποπτη προς υπεύθυνο καθηγητή, τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για την πρώτη διαρροή του ονόματος της στα ΜΜΕ, το 2015.

Σύμφωνα με την μαρτυρία η 57χρονη ανέφερε πως γνώριζε που διαμένει η σύζυγος και το παιδί του, ενώ επικαλέστηκε πως γνωρίζει άτομα του υποκόσμου και πως "ένα τηλέφωνο χρειάζεται για να μπει μια πομπούα".

Στον αντίποδα, η ύποπτη φέρεται να επιχειρούσε να δελεάσει τους υπεύθυνους καθηγητές, αφού σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, είχε αναφέρει πως αν ακολουθούνταν οι οδηγίες της, τότε ο καθηγητής θα μπορούσε να αγοράσει πολυτελές αυτοκίνητο όπως το δικό της, "το οποίο αγόρασε με χρήματα τα οποία εξασφάλισε από παρόμοια προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου".

Η μαρτυρία αυτή ενισχύει το ενδεχόμενο, η δράση του κυκλώματος να επεκτείνεται και σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο η 57χρονη κατείχε την ίδια θέση πριν το διορισμό της στο ΤΕΠΑΚ.

Ήδη με οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή, διερευνάται η πιθανότητα εμπλοκής της στη διαδικασία αγοράς υπηρεσιών, με συνοπτικές διαδικασίες, από το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και προσφορών στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Τα αδικήματα που διερευνώνται για την υπόθεση του ΤΕΠΑΚ αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, δεκασμό δημόσιου λειτουργού, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, αθέμιτη απόκτηση περιουσιακού οφέλους από δημόσιο λειτουργό, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας, δωροληψία, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστών εγγράφων, εξασφάλιση αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αδικήματα κατά παράβαση του περί ρύθμισης νόμου των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων, και παρέμβαση σε αστυνομική έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X