ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με δύο πτητικά στηρίζει η ΕΕ την Κύπρο για τις πυρκαγιές

Η Ευρώπη καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς των πτητικών μέσων και του προσωπικού, όπως και 75% των επιχειρησιακών εξόδων

Του Παύλου Νεοφύτου

Η Κύπρος θα έχει δύο ελαφρού τύπου αεροσκάφη πυρόσβεσης, τύπου Air Tractor, όπως και πέρυσι, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας RescEU, από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, δήλωσε την Τρίτη (14/05) σε εκπροσώπους του Τύπου ο προϊστάμενος επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΕCHO), Ζαχαρίας Γιακουμής.

Τα αεροσκάφη αυτά θα φτάσουν στις 15 Ιουνίου στην Κύπρο, θα είναι μισθωμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά με κάλυψη εξόδων από την ΕΕ, πρόσθεσε. Σε περίπτωση που τα χρειαστεί άλλο μέλος της ΕΕ, ενδέχεται να μετακινηθούν σε αυτό, για να συνδράμουν στην πυρόσβεση.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση το Τμήμα Δασών βρίσκεται σε διαδικασία μίσθωσης έξι πτητικών μέσων (4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα), τα οποία εκτιμάται ότι θα φτάσουν στην Κύπρο στα μέσα – τέλη Ιουνίου.

Αυτό το καλοκαίρι 24 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα θα έχουν στη διάθεσή τους Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία μέσω του RescEu.

Ενοικιάζονται μέχρι τη δημιουργία ιδιόκτητου στόλου από την ΕΕ, από το 2027 και μετά, όπως διευκρίνισε ο κ. Γιακουμής.

Η Ευρώπη καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς των πτητικών μέσων και του προσωπικού, όπως και το 75% των επιχειρησιακών εξόδων.

Η Κύπρος έχει ενεργοποιήσει από το 2016 και μετά, 8 φορές τον μηχανισμό, 4 για πυρκαγιές. 16 φορές διπλάσιες, η Κύπρος συμμετείχε για βοήθεια στο εξωτερικό, όπως σε πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Στις περιοχές της Νοτιανανατολικής Μεσογείου προβλέπονται για το 2024 ψηλές θερμοκρασίες με αυξημένο το ενδεχόμενο πυρκαγιών.

Όπως είπε ο κ. Γιακουμής, για το 2023, στην Κύπρο καταγράφηκαν 2000 εκτάρια καμένων εκτάσεων. Για το 2024, βρισκόμαστε προς το παρόν κοντά στον μέσο όρο, σε χαμηλά επίπεδα, σημείωσε.

Η κεντρική και βόρεια Ευρώπη τελευταία πλήττονται περισσότερο από πυρκαγιές παρά στο παρελθόν. Ενδεικτικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά το 2022 η Γερμανία ζήτησε βοήθεια μέσω του μηχανισμού RescEu για κατάσβεση των πυρκαγιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση