ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:20
 

Με πολλά εμπόδια το «άνοιγμα» για τους Μαρωνίτες

Οικονομικά προβλήματα και ασυνεννοησίας της γραφειοκρατίας καθυστερούν την επιστροφή

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μπορεί το «Προεδρικό» να επιμένει για την σημασία για τη γρήγορη υλοποίηση του νέου σχεδίου για την κοινότητα των Μαρωνιτών, ωστόσο σειρά προβλημάτων και εμποδίων καθυστερούν την επιστροφή των πολιτών στις εστίες τους, στο βόρειο και κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου.

Οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι τα βασικά προβλήματα σε ό,τι αφορά την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, εντοπίζονται σε δυο πεδία.

Πρώτον, η εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει δημιουργήσει απρόβλεπτα προβλήματα. Τα «υπουργεία» που έχουν αναλάβει το εγχείρημα της επιστροφής των Μαρωνιτών στις εστίες τους δυσκολεύονται να βρουν τα κατάλληλα κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακαίνιση των υποδομών και την επίσπευση της διαδικασίας της επιστροφής.

Δεύτερον, αυτήν την στιγμή επικρατεί κλίμα ασυνεννοησίας και προβληματισμού σε πολλά επίπεδα της τ/κ ηγεσίας. Το «Προεδρικό» πιέζει για την άμεση λήψη αποφάσεων και «πρωτοβουλιών». Ωστόσο, σε διάφορα πεδία η «κυβέρνηση» δυσκολεύεται να συντονίσει τα απαιτούμενα βήματα. Την ίδια στιγμή, διαστάσεις έρχονται να δώσει στις δυσκολίες που προκύπτουν ο διάλογος της πολιτικής εξουσίας με τον τουρκικό στρατό που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος.

Το χωριό Κορμακίτης πριν το '74  υπαγόταν διοικητικά στην επαρχία Κερύνειας

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις

Παρά τις προαναφερόμενες δυσκολίες, «Προεδρικό» και «κυβέρνηση» στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα. Μετά το σχετικό δημόσιο κάλεσμα της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί, ο «Υπουργός Οικονομικών», Σερντάρ Ντενκτάς δεν αποκλείει την επιστροφή των Μαρωνιτών στις εστίες τους εντός του 2019, ακόμη και στις αρχές του νέο έτους.

Από την πλευρά τους, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι τ/κ δυνάμεις της λύσης ζητούν από την τ/κ ηγεσία να υλοποιήσει μια ώρα αρχύτερα τις υποσχέσεις της για τους Μαρωνίτες. Σύμφωνα με πολλούς με τους Τ/κ ακτιβιστές, μετά το άνοιγμα των νέων οδοφραγμάτων, η επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους θα έρθει να αλλάξει το γενικό κλίμα στο Κυπριακό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία αρχείου

Φωτιά σε οικία στην Λεμεσό

Στο σημείο επιχειρούν δύο οχήματα της πυροσβεστικής ενώ ο άνδρας που βρισκόταν στο σπίτι και κοιμόταν δε κινδύνεψε
Newsroom K
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X