ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέες υποθέσεις για Χρυσά Διαβατήρια ενώπιον της Δικαιοσύνης

Αξιολόγηση των φακέλων που έχουν ανοίξει από Νομική Υπηρεσία και Αστυνομία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μετά την πρώτη υπόθεση για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα που ορίσθηκε για ακρόαση στις 26 Οκτωβρίου, τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνουν και άλλες περιπτώσεις, κάποιες εξ αυτών σε προχωρημένο στάδιο διερεύνησης, κατά τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη. Από την αξιολόγηση που έγινε στη Νομική Υπηρεσία, χθες Πέμπτη, προκύπτει πως κάποιες υποθέσεις είναι αρκετά προχωρημένες και επιδίωξη της Νομικής Υπηρεσίας είναι όπως σύντομα καταχωρισθούν ενώπιον του δικαστηρίου, είπε ο κ. Σαββίδης.

Οι τελικές αποφάσεις για τους φακέλους που θα σταλούν για εκδίκαση θα παρθούν σε μια νέα προγραμματισμένη συνάντηση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Υπαρχηγό Αστυνομίας, τον Ανώτερο Αστυνόμο-Διευθυντή ΤΑΕ Αρχηγείου και τους ποινικούς ανακριτές που διερευνούν υποθέσεις που αφορούν στο ΚΕΠ.

Υπό παρακολούθηση

Από τη χθεσινή σύσκεψη δεν προέκυψαν στοιχεία για τις υποθέσεις εκείνες που η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και ετοιμάζεται η παραπομπή τους σε δικαστήριο. Όπως τονίσθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, η Νομική Υπηρεσία «παρακολουθεί στενά την πορεία των ανακρίσεων για το θέμα των πολιτογραφήσεων και πολύ συχνά γίνονται αυτές οι συσκέψεις, ώστε να ανταλλάζουμε απόψεις με την ηγεσία της Αστυνομίας και τους ανακριτές για την πορεία στην οποία βρίσκονται διάφορες υποθέσεις», είπε. Από την αξιολόγηση που έγινε προκύπτει πως επιδίωξη της Νομικής Υπηρεσίας είναι να να συμπληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις, για να μπορέσει, εκεί και όπου απαιτείται, εκεί και όπου κρίνεται σωστό, να καταχωρισθούν ποινικές υποθέσεις στα Δικαστήρια. «Κάποιες υποθέσεις είναι αρκετά προχωρημένες. Σε αυτές είναι που θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σήμερα και θεωρώ ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση να ξέρουμε πώς προχωρούν και ποιες υποθέσεις προχωρούν. Επιδίωξή μας είναι σύντομα να καταχωρισθούν νέες υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίου, γι’ αυτό και μόλις συμπληρώνεται μια υπόθεση και τύχει αξιολόγησης, λαμβάνονται αποφάσεις από τη Νομική Υπηρεσία, χωρίς χρονοτριβή», διαβεβαίωσε ο κ. Σαββίδης.

Οι υποθέσεις

Το έργο της Αστυνομίας επικεντρώνεται στα πορίσματα Καλογήρου και Νικολάτου ωστόσο όπως επισημαίνεται το ανακριτικό έργο είναι αρκετά δύσκολο διότι πρόκειται για υποθέσεις που είναι πολύπλοκες, η διερεύνησή τους είναι δύσκολή, πολλές φορές χρειάζεται βοήθεια από ξένες χώρες και χρειάζεται να γίνουν τα αναγκαία διαβήματα βάσει διεθνών συμβάσεων και γι’ αυτό παρατηρούνται καθυστερήσεις. Ως προς το ζητούμενο τον αριθμό των υποθέσεων που θα πάνε στην δικαιοσύνη ο Γενικός Εισαγγελέα είπε ότι θα εξαρτηθεί από το υλικό που θα προκύψει από τις υποθέσεις αυτές. Όπως σημείωσε «κοντά μας αυτά που έχουμε είναι τα πορίσματα Καλογήρου και Νικολάτου. Παρότι ζητήσαμε από τον Γενικό Ελεγκτή, την επομένη της έκδοσης της τελευταίας έκθεσής του (για το ΚΕΠ), να μας αποστείλει τα στοιχεία για όλες τις υποθέσεις για τις οποίες εντοπίζει την πιθανότητα ύπαρξης ποινικών αδικημάτων, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν μας τα έχει αποστείλει.»

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση