ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο εφιάλτης του Κοτσιάτη και των 50 εκατ. ευρώ της Ε.Ε.

Πολιτικούς τριγμούς προκαλούν τα σκουπίδια και η επαπειλούμενη βαριά καμπάνα των Βρυξελλών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η αναζωπύρωση της σκουπιδολογίας, αυτή τη φορά σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού διαχείρισης και επεξεργασίας των αποβλήτων, λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις με το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας από την μία πλευρά και το Υπουργικό Συμβούλιο από την άλλη.

Η επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με την οποία ουσιαστικά ζητείται η έρευνα του συνόλου του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και ειδικότερα δυο νυν Υπουργών (Κωνσταντίνου Πετρίδη, Νίκου Κουγιάλη) και του πρώην Σωκράτη Χάσικου, εκ των πραγμάτων ξεφεύγει από την ουσία του θέματος, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε από πλευράς κυβέρνησης η φωτιά που άναψε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης να μην λάβει πολιτική χροιά.

Εν μέρει η τακτική των χαμηλών τόνων, αντίδρασης φαίνεται να θέτει υπό έλεγχο τα όσα αφήνει πίσω της η δημοσιοποίηση της επιστολής, σε μια περίοδο μάλιστα που η προεκλογική μάχη φουντώνει και θεωρείται βέβαιο ότι θα καταστεί βασικό μέρος αυτής. Η κίνηση του κ. Μιχαηλίδη να αντιδράσει, με τον τρόπο που αντέδρασε, στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να διορίσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή, για ένα καυτό ζήτημα από το 2003 και εντεύθεν, που ενδεχομένως να στοιχίσει μερικά εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία, ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως.

Το τσουχτερό πρόστιμο

Βασικό σημείο αναφοράς για το θόρυβο που έχει ξεσπάσει είναι οι υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ευρύτερο ζήτημα διαχείρισης και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, στο οποίο η Κύπρος όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί, αλλά της έχει επιβληθεί ημερήσιο πρόστιμο ύψους 30 χιλιάδων ευρώ από το 2013 και εντεύθεν.

Πρόστιμο, η καταβολή του οποίου εκκρεμεί ενώ παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για να αποφευχθεί. Με τους μετριότερους υπολογισμούς το συνολικό ύψος της καμπάνας υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ. Ο διορισμός ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο, με όρους εντολής που πάνε χρόνια πίσω, αγγίζοντας και άλλες κυβερνήσεις, αποδίδεται σε μια προσπάθεια διασποράς των ευθυνών στο ενδεχόμενο που θα κλειδώσει η καταβολή του προστίμου προεκλογικά.

Ένα από τα ζητούμενα της επιτροπής θα είναι και το κατά πόσο η Λευκωσία ανέλαβε δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν μπορούσε να τηρήσει για να λάβει χρηματοδότηση. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν λέει πολλά επί τούτου, επικαλούμενη την έρευνα, αυτό που αφήνεται να βγει προς τα έξω είναι ότι, ανελήφθησαν δεσμεύσεις από τη προηγούμενη κυβέρνηση για την πώληση βιοκαυσίμου που δεν μπορούν να τηρηθούν με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος με ευρωπαϊκά κονδύλια περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Με το σκεπτικό αυτό, κυβερνητικές πηγές δικαιολογούν ότι δεν προχώρησε η κατασκευή και τις δεύτερης μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών στη Λευκωσία, που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί το κλείσιμο της διαχρονικής αμαρτωλής ιστορίας που λέγεται σκουπιδότοπος Κοτσιάτης.

Θα αποδοθούν ευθύνες

Παράλληλα με την τακτική διαχείρισης της επιστολής Μιχαηλίδη, από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό το οποίο λέγεται σθεναρά είναι ότι, τα αποτελέσματα της ερευνητικής επιτροπής θα καθορίσουν την επόμενη μέρα και οι όποιες παραλήψεις εντοπισθούν θα έχει ως αποτέλεσμα την απόδοση ευθυνών. Μέχρι τότε η τακτική από κυβερνητικής πλευράς θα είναι οι χαμηλοί τόνοι, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί προς τα έξω η εικόνα ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με το Γενικό Ελεγκτή.

Προς τούτο χαρακτηριστικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας, οι οποίοι απέφυγαν να στραφούν μετωπικά κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά αρκέσθηκαν να τοποθετούν επί της ουσίας των όσων ανέφερε στην επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής.

Ευθύνες στην κυβέρνηση

Από την αντίπερα όχθη για την εκρηκτική, όπως φαίνεται, κατάσταση στην διαχείριση των σκουπιδιών σε συνάρτηση και με τις υποχρεώσεις της Κύπρου έναντι της Ε.Ε., οι ευθύνες που επιρρίπτονται αφορούν στο σύνολό τους την παρούσα κυβέρνηση.

Και η επίρριψη ευθυνών δεν είναι μόνο πολιτικής υφής. Στην επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής κάνει λόγο, για λάθη και παραλήψεις του παρόντος υπουργικού συμβουλίου. Αυτό που φαίνεται να προκαλεί ανησυχία, είναι ότι με σαφέστατο τρόπο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θεωρεί υπεύθυνη την παρούσα κυβέρνηση στην περίπτωση που το βαρύ πρόστιμο της Ε.Ε. κλειδώσει. Και η αιτιολογία δεν είναι άλλη από την ματαίωση κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας των σκουπιδιών στην Λευκωσία που κράτησε ανοιχτό τον σκουπιδότοπο του Κοτσιάτη. Ένα άλλο στοιχείο που βγαίνει με επικριτική διάθεση από την Ελεγκτική Υπηρεσία είναι πως, η ματαίωση κατασκευής της μονάδας στην Λευκωσία είχε ως επακόλουθο η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι εξαρτώμενη από τον διαχειριστή της μονάδας στην Κόσιη.

Τι λέει ο Κληρίδης

Ο Γενικός Εισαγγελέας, χαρακτήρισε ως πολύ σοβαρό θέμα προς εξέταση την επιστολή Μιχαηλίδη σύμφωνα με τοποθέτηση του στην κρατική τηλεόραση. Για τον Κώστα Κληρίδη το ζητούμενο δεν είναι αν, η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για διορισμό ερευνητικής επιτροπής ήταν σωστή ή λάθος κίνησης αλλά αν το κυβερνητικό σώμα έχει τέτοια αρμοδιότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση