ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πόλεμος τους έφερε στην Κύπρο

Αφρικανοί παράτυποι μετανάστες μίλησαν στην «Κ» για το πώς έφτασαν να ζητούν άσυλο στο νησί μας

Του Γιάννου Λύτρα

Η Κύπρος, αναφέρουν τα πλέον επίσημα χείλη εκ μέρους της Κυβέρνησης, είναι η χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν πρόβλημα, όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, το απόγευμα της Τετάρτης 04/03, λίγες ώρες μετά την συγκέντρωση δεκάδων παράτυπων μεταναστών έξω από τα γραφεία της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στην Έγκωμη, ζητώντας όπως εξεταστεί το αίτημά τους για παραχώρηση ασύλου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, πολλοί αντιμετώπιζαν πρόβλημα ως προς την εξυπηρέτησή τους, καθώς δεν έφεραν τα απαραίτητα έγγραφα. Η «Κ» βρέθηκε στο σημείο και συνομίλησε με άτομα αφρικανικής καταγωγής, τα οποία ανέφεραν ότι η εμπόλεμη κατάσταση στις χώρες τους τούς οδήγησε στην φυγή και στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Ομάδες ατόμων ασιατικής και αφρικανικής καταγωγής βρίσκονταν το πρωί της Τετάρτης έξω από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, περιμένοντας υπομονετικά μήπως κατάφερναν να γίνουν δεκτά από τους λειτουργούς, από τους οποίους ανέμεναν όπως εξετάσουν το αίτημά τους για παραχώρηση ασύλου. Πολλοί εκ των μεταναστών δεν είχαν μαζί τους διαβατήρια, παρά μόνο τις ταυτότητές τους, με τις οποίες, ωστόσο, οι λειτουργοί δεν μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν.

Οι ιστορίες

Άτομα αφρικανικής καταγωγής, με τα οποία συνομίλησε η «Κ» και είπαν ότι προέρχονται από το Καμερούν και την Νιγηρία, επικαλέστηκαν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν στις χώρες τους οι εμπόλεμες καταστάσεις που υφίστανται, όπως και η τρομοκρατία της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ». Ένας εκ των παράτυπων μεταναστών, από το Καμερούν, ανέφερε ότι έφτασαν στην Κύπρο διά θαλάσσης, με ένα πλοιάριο και το ταξίδι τους να διαρκεί πάνω από τρεις βδομάδες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από το Καμερούν, έφτασαν, περνώντας και από άλλες χώρες, στην Λιβύη, από εκεί στην Ελλάδα και κατέληξαν στην Κύπρο, όπου βρίσκονται εδώ και τρεις ημέρες. Ο συγκεκριμένος άντρας, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, είπε ότι αν παραμείνει στην Κύπρο, είναι διατεθειμένος να εργαστεί σε διάφορες δουλειές, ακόμα και να διδάξει το μάθημα της Χημείας. Είπε με έμφαση ότι μπορεί να πάρει, αλλά και να προσφέρει πολλά στην Κύπρο. Ερωτηθείς αν έχει φέρει μαζί του την οικογένειά του, ανέφερε ότι έφτασε στο νησί μας μόνος του, καθώς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται η σύζυγος και το παιδί του, τα οποία έμειναν στο Καμερούν με την τύχη τους να αγνοείται. Εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην χώρα, ανέφερε στην «Κ», αναγκάστηκε να φύγει προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, καθώς έχασε την δουλειά και την περιουσία που είχε στην χώρα του. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είχε λεφτά στο Καμερούν, αλλά δεν μπορούσε να παραμείνει εκεί. Μάλιστα, ο νεαρός άνδρας, αντιδρώντας στην άρνηση των λειτουργών της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης να τους εξυπηρετήσουν, δήλωσε ότι γνωρίζει πως η Κύπρος είναι χώρα η οποία προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, γι’ αυτό και αναμένει πως εκείνος και οι υπόλοιποι παράτυποι μετανάστες θα τύχουν της αντιμετώπισης της οποίας αναμένουν.

Δεύτερο άτομο, με το οποίο συνομίλησε η «Κ», επίσης αφρικανικής καταγωγής, εξέφρασε επίσης την προθυμία να εργαστεί στην Κύπρο, όπου αναζητεί μια καλύτερη ζωή. Ο νεαρός ανέφερε ότι κατάγεται από την Νιγηρία, όπου επικρατεί η τρομοκρατία της «Μπόκο Χαράμ», γι’ αυτό πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την χώρα του, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Παράλληλα, κάλεσε τους δημοσιογράφους όπως προσπαθήσουν να πείσουν τους λειτουργούς του κράτους να ικανοποιήσουν του αίτημά τους για παραχώρηση ασύλου, ενώ ζήτησε σε αρκετές περιπτώσεις φαγητό. Απηύθυνε έκκληση όπως τους δοθεί φαγητό, καθώς για το διάστημα των τριών ημερών που βρίσκονται στην Κύπρο, δεν έχουν φάει.

Σε δύσκολη θέση

Το πρόβλημα που προκύπτει είναι μεγάλο για την Κύπρο, καθότι αποτελεί χώρα πρώτης γραμμής, όσον αφορά στο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Σαββίδης, ο οποίος τόνισε ότι τίθενται και σοβαρά νομικά ζητήματα. Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σαββίδης είπε ότι πρόκειται για σοβαρό θέμα το οποίο απασχολεί την Κυβέρνηση σε πολύ μεγάλο βαθμό, σημειώνοντας ότι «ως Κυβέρνηση κάνουμε ό,τι απαιτείται». «Η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση όπως αυτή διαφοροποιείται από στιγμή σε στιγμή», είπε.

Το θέμα, ανέφερε, θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιεί την ερχόμενη εβδομάδα. Είπε, επίσης, ότι υπάρχουν διάφοροι σχεδιασμοί και διάφορες σκέψεις για αντιμετώπιση της κατάστασης. Είμαστε η χώρα, είπε, «με το μεγαλύτερο κατά κεφαλή πρόβλημα σε θέματα παράτυπων μεταναστών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση