ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΣΑΚ: Ο διορισμός Αγαθαγγέλου επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Ο διορισμός του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της, λέει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) σε ανοικτή επιστολή που απευθύνει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Η ΟΣΑΚ σημειώνει ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο ΔΣ του ΟΑΥ, "δεν είναι παρά το αποκορύφωμα μιας σειράς ενεργειών, αποφάσεων και καθυστερήσεων από πλευράς της Κυβέρνησής σας τον τελευταίο ένα χρόνο, για θέματα τα οποία αφορούν την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του τομέα της Υγείας στην Κύπρο γενικά".

Προστίθεται ότι η απόφαση αποτελεί "την πλήρη επιβεβαίωση των ανησυχιών μας αλλά και των όσων συζητούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στον τομέα της Υγείας".

Η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΠΙΣ το 2018 καλούσε δημόσια γιατρούς της Κύπρου να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 εξέδωσε ανακοίνωση διά της οποίας καλούσε τα μέλη του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) "να μην συμμετάσχουν στο προτεινόμενο σχέδιο".

"Γνωρίζουμε ότι η Κυβέρνησή σας θα επικαλεστεί γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα βάσει της οποίας ο διορισμός του προέδρου του ΠΙΣ στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ δεν συνιστά σύγκρουση συμφέροντος", προσθέτει η επιστολή.

Η ΟΣΑΚ διερωτάται πώς γίνεται, ο Γενικός Εισαγγελέας "πέρσι τέτοια εποχή να γνωμάτευσε και να χαρακτήρισε την παρουσία των εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νοσοκομεία που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ παράνομη, και φέτος να γνωματεύει ότι η παρουσία ενός εκτός ΓεΣΥ γιατρού στο συμβούλιο το οποίο λαμβάνει αποφάσεις για το Σύστημα, είναι νόμιμη".

Σημειώνει περαιτέρω ότι η σύνθεση του συμβουλίου του ΟΑΥ σκοπίμως ορίστηκε να αποτελείται από εκπροσώπους μόνο αυτών που εισφέρουν στο ΓεΣΥ και όχι αυτών που πληρώνονται από το ΓεΣΥ, προσθέτοντας ότι θεωρεί τη συμμετοχή των γιατρών στο συμβούλιο του ΟΑΥ άδικη και διερωτάται αν θα έπρεπε να συμμετέχουν και να αποφασίζουν για τις αμοιβές τους στο ΓεΣΥ και οι υπόλοιποι επαγγελματίες/πάροχοι υπηρεσιών υγείας στο ΔΣ του Οργανισμού.

Η ΟΣΑΚ υπογραμμίζει ότι ο εκσυγχρονισμός του τομέα της Υγείας μακράν απέχει από τις προθέσεις της Κυβέρνησης, η οποία σκέφτεται να τροποποιήσει τον νόμο για τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, ώστε η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας να υπαχθεί στο Υφυπουργείο Καινοτομίας, κάτι που καθυστερεί τη μεταρρύθμιση.

Επιπλέον, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο για τη λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων "εδώ και μήνες βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας", προσθέτοντας ότι η Κύπρος παραμένει η μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία διαθέτει ιατρικές σχολές αλλά δεν διαθέτει πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι η Συντονιστική Επιτροπή για τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης παραμένει αδρανής, καθώς ο ΠΙΣ δεν έχει ορίσει ακόμα τον εκπρόσωπό του. Ακόμη, στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται εδώ και μήνες ο διαγωνισμός για την αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα βοηθήσουν στη λειτουργία του Κέντρου. Αυτό θα οδηγήσει στην απώλεια €3 εκατ. που έχουν εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκά ταμεία προς τον σκοπό αυτό, επισημαίνεται.

Περαιτέρω σημειώνει ότι το Υπουργείο Υγείας "ξεκοίλιασε το νομοσχέδιο και τον θεσμό του Συνηγόρου του Ασθενούς", προσθέτοντας ότι αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ορίσει εκ νέου συνάντηση με την ΟΣΑΚ.

Επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2021 έλαβε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι συνιστούσε παρανομία η πρόνοια βάσει της οποίας οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί θα είχαν το δικαίωμα να εργάζονται σε εντός ΓεΣΥ νοσοκομεία. Ωστόσο, όπως αναφέρει η επιστολή, η Κυβέρνηση τοποθετήθηκε επίσημα απευθυνόμενη προς τον ΟΑΥ για άρση της παρανομίας στις 21 Ιουνίου 2022.

Το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν απόφασης που έλαβε τον Απρίλιο του 2022, κατέβαλε στον ΟΑΥ μέρος των οφειλών του τον Ιούνιο του 2022, ενώ ο διακανονισμός των χρεών του ΟΑΥ εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με την επιστολή.

"Το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να αγοράζει υπηρεσίες από νοσηλευτήρια μη εντεταγμένα στο ΓεΣΥ φορτώνοντας στον φορολογούμενο πολίτη εκατομμύρια ευρώ", αναφέρει η επιστολή, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση "απαίτησε από τον ΟΑΥ να καταβάλει τα εκατομμύρια αυτά στο Υπουργείο Υγείας τη στιγμή μάλιστα που στο Προεδρικό έχει γίνει καταγγελία για διαδικασίες που μάλλον συνιστούν ρουσφέτι".

Παρά τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι, αν χρειαζόταν, η Κυβέρνηση θα κατέβαλλε €40 εκατομμύρια για την εξασφάλιση των καινοτόμων θεραπειών που χρειάζονται οι Κύπριοι ασθενείς, ωστόσο η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενίσχυσε τον ΟΑΥ για την εξασφάλιση των θεραπειών αλλά απαίτησε από τον Οργανισμό και επιπρόσθετα κονδύλια, τονίζει η ΟΣΑΚ.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ανταποκριθεί στην πρόταση της ΟΣΑΚ "που θα απεγκλωβίσει τον ΟΑΥ από τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ".

Η ΟΣΑΚ επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Υγείας φέρουν "ακεραία την ευθύνη για την στασιμότητα που παρατηρείται σε όλα σχεδόν τα ανοικτά ζητήματα της Υγείας".

"Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών δεν θα επιτρέψει σε κανέναν, περιλαμβανομένης της Κυβέρνησής σας, να καταστρέψει ό,τι με κόπο κέρδισαν οι Κύπριοι πολίτες", καταλήγει η επιστολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση