ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδρούν οι γονείς για τα rapid test στα νηπιαγωγεία - «Ένα μέτρο αναποτελεσματικό»

Ο κ. Ιωάννης Ιωάννου διερωτήθηκε γιατί δεν εφαρμόστηκε έστω και πιλοτικά η εισήγηση της Συνομοσπονδίας για την εφαρμογή των self-test

24news.com.cy

info@24sports.com.cy

Την αντίδραση των οργανωμένων γονιών έφερε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για υποχρεωτικό rapid test μία φορά την εβδομάδα, μαζί με την επέκταση του test to stay σε παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και προδημοτική.

Το 24News, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, κο. Ιωάννη Ιωάννου, ο οποίος σχολίασε το διάταγμα που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Αρχικά, ο κος. Ιωάννου διευκρίνισε πως δεν υπάρχει διαφωνία σχετικά με τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται στα παιδιά, εξού και κατέθεσαν τις θέσεις και απόψεις τους στο Υπουργείο Παιδείας, ενάμιση μήνα πριν αποφασιστούν τα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, η απόφαση για διενέργεια rapid test μια φορά την εβδομάδα, είναι κατά την άποψη τους ένα μέτρο αναποτελεσματικό καθώς δεν μπορεί να συμβάλει στον έγκαιρο εντοπισμό των θετικών κρουσμάτων και είναι δύσκολο να πείσεις ένα παιδί σε τέτοια ηλικία να δεχθεί τον έλεγχο από ένα ξένο πρόσωπο.

Οι οργανωμένοι γονείς, όπως μας εξήγησε, είχαν εισηγηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, όπως τα παιδία των νηπιαγωγείων και της προδημοτικής εκπαίδευσης να υποβάλλονται σε self-test, όπου ο γονέας θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει το παιδί του περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα. Αυτό διότι, όπως προανέφερε ο κος. Ιωάννου, τα παιδιά της ηλικίας των 4 ετών, δεν έχουν την αντίληψη να δεχτούν το rapid test από ένα τρίτο πρόσωπο το οποίο δεν γνωρίζουν.

Αναφορικά με την εισαγωγή του test to stay, ο κος. Ιωάννου ανέφερε πως ζήτησαν απαντήσεις σχετικά με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, καθώς κατά την άποψη τους θα έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς να μαζεύονται σε ουρές ούτως ώστε να πείσουν να παιδιά τους να διενεργήσουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Επίσης, ο Πρόεδρος των οργανωμένων γονέων, διερωτήθηκε γιατί δεν εφαρμόστηκε έστω και πιλοτικά η εισήγηση της Συνομοσπονδίας για την εφαρμογή των self-test, ούτως ώστε εάν είναι αποτελεσματικό μέτρο να εφαρμοστεί τώρα με τα νέα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας.

Τέλος, όπως μας ανέφερε ο κος. Ιωάννου, το Υπουργείο Παιδείας θα καλέσει τους οργανωμένους γονείς σε διαβούλευση για τα νέα μέτρα.

Η θέση που κατέθεσε η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων

Ως Παγκύπρια Συνομοσπονδία Προδημοτικής Εκπαίδευσης, μετά και από την εισήγηση της ΠΟΕΔ προς τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αλλά και τον Υπουργό Υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο με Rapid Test στους μαθητές της υποχρεωτικής Προδημοτικής θα θέλαμε να καταθέσουμε επίσημα τις θέσεις μας.

Αρχικά θα θέλαμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας προς την Γραμματεία της ΠΟΕΔ για το γεγονός ότι κατέθεσαν την πιο πάνω εισήγηση χωρίς την εκ των προτέρων διαβούλευση με τους Οργανωμένους γονείς. Ταυτόχρονα να ευχαριστήσουμε τον ΥΠΠΑΝ ο οποίος ζήτησε από την ΠΟΕΔ όπως για να συζητηθεί αυτή η θέση της ΠΟΕΔ πρέπει να είναι παρόντες και οι Οργανωμένοι Γονείς της Προδημοτικής.

Όπως αναφέραμε και στην συνάντηση που είχαμε με τον ΥΠΠΑΝ η θέση μας ως Οργανωμένοι γονείς είναι πως πρέπει να μας χορηγηθούν Self-Test ούτως ώστε να ελέγχουμε εμείς τα παιδιά μας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Με αυτή μας την εισήγηση πετυχαίνουμε τα ακόλουθα:

• Θα υπάρχει περισσότερη ασφάλεια για τους μαθητές και το προσωπικό των Νηπιαγωγείων μας αφού το τεστ θα πραγματοποιείται πριν την άφιξη των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και ο γονέας θα γνωρίζει αν το παιδί του είναι θετικό ή αρνητικό.

• Θα καταφέρουμε την ελάχιστη δυνατή (υπό των περιστάσεων) ψυχολογική πίεση στα παιδιά μας αφού το τεστ θα πραγματοποιείται από του οικείους του παιδιού και όχι από κάποιο τρίτο πρόσωπο.

• Οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο όπου θα γίνεται το τεστ μαζί με τα παιδιά τους γεγονός το οποίο θα δημιουργεί καθυστέρηση και συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων με κίνδυνο την εξάπλωση του ιού.

• Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε μια τάξη τότε οι επαφές θα έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν την φοίτηση τους με φυσική παρουσία με την προϋπόθεση ότι οι γονείς θα πραγματοποιούν καθημερινά τεστ στο σπίτι (για περίοδο 7 ημερών). Και πάλι θα είναι υπό την ευθύνη των γονέων να ενημερώνουν το Σχολείο και το Υπουργείο Υγείας σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.

• Θα ελέγχονται τα παιδιά όλων των ηλικιών και όχι μόνο της υποχρεωτικής Προδημοτικής.

Αντίθετα η διενέργεια ελέγχου rapid test μια φορά την εβδομάδα όπως είναι η εισήγηση της Γραμματείας της ΠΟΕΔ δεν θα πετύχει τον σκοπό της αφού δεν θα γίνεται έγκυρος εντοπισμός των θετικών αποτελεσμάτων με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλώνεται και στα υπόλοιπα παιδιά της τάξης. Περαιτέρω η εισήγηση της ΠΟΕΔ περιορίζεται σε μαθητές της υποχρεωτικής Προδημοτικής που αφορά δηλαδή μαθητές πέραν των 5 ετών. Να σημειωθεί ότι σε αρκετές τάξεις των Νηπιαγωγείων φοιτούν, μικτά, παιδιά από ηλικίες 4-7 ετών. Οπόταν με την εισήγηση της ΠΟΕΔ δεν καλύπτεται όλος ο πληθυσμός των μαθητών.

Είναι βέβαιο πως ως γονείς νοιαζόμαστε περισσότερο από τον καθένα για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας. Επιπλέον είναι δεδομένο ότι ενδιαφερόμαστε και για την υγεία των Νηπιαγωγών αλλά και του βοηθητικού προσωπικού που εργάζονται στα νηπιαγωγεία μας.

Αντιλαμβανόμαστε πως η ΠΟΕΔ θέλει να προστατεύσει τα μέλη της κάτι το οποίο σεβόμαστε όμως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τις ήδη υπάρχουσες οδηγίες δηλαδή με την χρήση της μάσκας από τους εκπαιδευτικούς.

Είναι πάγια θέση μας ότι η φοίτηση των παιδιών πρέπει να γίνεται με φυσική παρουσία και όχι να κλείνει ένα τμήμα όταν εντοπίζεται ένα θετικό κρούσμα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως εδώ και δύο χρόνια η ψυχολογία των παιδιών μας έχει δεχτεί τεράστιες πιέσεις γεγονός το οποίο ήδη δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε αρκετά παιδιά αλλά όπως επισημάναμε μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη την οποία προωθήσαμε στην Γραμματεία της ΠΟΕΔ, τα προβλήματα θα φανούν πολύ πιο έντονα στο μέλλον.

Αν η ΠΟΕΔ ή το ΥΠΠΑΝ κατέχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα κρούσματα σε Νηπιαγωγούς προέρχονται από μαθητές τότε να τα καταθέσει δημόσια.

Όπως εξηγήσαμε και στα μέλη της Γραμματείας της ΠΟΕΔ εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους γονείς και τους καλέσαμε αν η θέση τους είναι πως οι γονείς είναι ασυνείδητοι και δεν θα προβαίνουν στους ελέγχους με Self-Test να το δηλώσουν δημόσια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση