ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:05
 

Απογοήτευση Χαμπιαούρη για τις περιφράξεις στη Λάρνακα

Για τις αξιολογήσεις των καθηγητών ανέφερε πως ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία τοποθέτησης των περιφράξεων στα σχολεία της Λάρνακας, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κώστας Χαμπιαούρης.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη την Πέμπτη στο Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού στη Λάρνακα, ο Υπουργός ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τη Σχολική Εφορία της πόλης για τα έργα που εκτελούνται ώστε να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

"Έγινε μια ευρύτερη ενημέρωση και δεν συζητήθηκαν μόνο έργα που αφορούν τις σχολικές περιφράξεις ή τα θυροτηλέφωνα", δήλωσε.

Ο κ. Χαμπιαούρης συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορίας Λάρνακας για το έργο που επιτελούν, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν είμαι ικανοποιημένος με την πορεία τοποθέτησης των περιφράξεων και των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν, με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί ως τώρα. Έχει ολοκληρωθεί το ένα τρίτο των περιφράξεων, δηλαδή στα 10 – 12 σχολεία ενώ σε άλλα δέκα σχολεία τα έργα θα ολοκληρωθούν σε μία περίπου εβδομάδα, δηλαδή είμαστε στο 66%».

Σημείωσε ακόμα ότι εκκρεμεί η τοποθέτηση σε άλλα 10-12 σχολεία για τα οποία βγαίνουν τώρα οι προσφορές.

Στις 10 Οκτωβρίου η νέα επιθεώρηση των έργων στη Λάρνακα

"Έχω διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα κλείσει το αργότερο μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Γίνεται μεν δουλειά αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος», ανέφερε.

Ο Υπουργός σημείωσε πως ανέμενε ότι αυτή την περίοδο η τοποθέτηση των περιφράξεων θα είναι μέσα στα πλαίσια που είχνα τεθεί. "Όταν είπαμε ότι εκκρεμεί το 5-7% για τις περιφράξεις, μία από τις Σχολικές Εφορίες που είχαμε κατά νου ήταν και αυτή της Λάρνακας", ανέφερε.

"Πιστώνω με καλή θέληση τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορίας, υπάρχει συνεργασία και με την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή, θα δώσουμε λύσεις και ευελπιστώ ότι μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα επισκεφθώ ξανά τη Λάρνακα για να δούμε την πορεία των έργων. Αυτή τη περίοδο έχω επισκεφθεί τη πόλη 5-6 φορές, γιατί πρέπει να κλείσουν όλα τα έργα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των παιδιών και όχι μόνο, ώστε τα σχολεία να ξεκινήσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο", είπε ο κ. Χαμπιαούρης.

Ερωτηθείς για το θέμα των θυροτηλεφώνων και συγκεκριμένα ποιος θα πατά το κουμπί για να ανοίγει η πόρτα των σχολείων, ο Υπουργός απάντησε πως «θα βρούμε και ποιος θα πατά το κουμπί".

"Είχαμε πρόβλημα ότι δεν είχαμε περιφράξεις, είχαμε πρόβλημα σε θέματα ασφάλειας και υγείας και δεν θα μείνουμε στο ποιος θα πατά το κουμπί, κάποιος θα το πατά. Υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος με την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή και τις Συντεχνίες και σίγουρα θα βρεθεί τρόπος", ανέφερε.

Δεν μπορεί, εξήγησε ο κ. Χαμπιαούρης «να πηγαίνει ένας γονιός στο σχολείο, να κτυπά το θυροτηλέφωνο και να μην υπάρχει κάποιος να ανοίξει την πόρτα. Δεν είναι δυνατόν να συζητούμε τώρα τέτοια θέματα» είπε και σημείωσε πως «θα βρεθεί λύση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν αντιδράσεις στο συγκεκριμένο θέμα, ο Υπουργός είπε «υπάρχουν αντιδράσεις αλλά κάποιοι πρέπει να πατούν το κουμπί και κάποιοι πρέπει να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες ποιοι μπαίνουν μέσα στα σχολεία».

«Όταν κάποιοι έλεγαν πως δεν έχουμε περιφράξεις και έμπαινε όποιος ήθελε στο σχολείο και δεν είχε κανένας την ευθύνη, δεν είχαμε πρόβλημα. Τώρα που βάζουμε περιφράξεις, βάζουμε θυροτηλέφωνα, κάνουμε πρωτόκολλο, υπάρχει η κάρτα επισκέπτη, υπάρχει βιβλίο στο οποίο θα αναγράφεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το σχολείο, θα έχουμε δηλαδή ένα μητρώο, ένα αρχείο, σκεπτόμαστε ποιος θα πατά το κουμπί, γιατί κάποιοι πλέον πρέπει αναλάβουν κάποια ευθύνη;» διερωτήθηκε. Πρέπει, να βρούμε τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα και θα το βρούμε", ανέφερε.

Ο Υπουργός ρωτήθηκε και για το θέμα των αντιδράσεων της ΟΕΛΜΕΚ αναφορικά με τον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ύστερα και από το σχετικό σχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο.

Εξήγησε ότι το σχέδιο δεν είναι το τελικό και ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη. Το σχέδιο, πρόσθεσε, είχε δοθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους οι οποίοι είχαν καταθέσει τις απόψεις τους εκ των προτέρων, όταν δηλαδή διαμορφωνόταν το σχέδιο. Ανέφερε επίσης πως ο Πρόεδρος της Επιτροπής τον διαβεβαίωσε πως πήρε από κάποιους εμπλεκόμενους φορείς κάποιες απαντήσεις.

«Περιμένουμε όλους να έρθουν με τις εισηγήσεις τους για να συνεχιστεί ο διάλογος ο οποίος δεν σταματά εδώ. Έχουμε βάλει στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου να κλείσει και αυτό το θέμα, είναι λογικό ότι δεν μπορεί κάποιος να δεχθεί κάτι από την πρώτη στιγμή. Αυτό το σχέδιο διαμορφώθηκε μετά και από τις εισηγήσεις των ίδιων των εμπλεκόμενων φορέων και σε περίπτωση που προκύψει κάτι νεότερο θα το δούμε και θα προχωρήσουμε», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση για τις αντιδράσεις της ΟΕΛΜΕΚ για το σχέδιο αξιολόγησης των μαθητών και την ενόχληση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Γονέων από τη στάση της Οργάνωσης, ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε πως υπήρξε προ συνεννόηση για το θέμα αυτό.

Είπε ότι δεν αληθεύει αυτό που λένε αρκετοί ότι δηλαδή ο Υπουργός πήρε τα πράγματα από μόνος του χωρίς διάλογο. "Ουδέν αναληθέστερο", είπε. Ζήτησε από όλους να χαμηλώσουν οι τόνοι, να λειτουργήσει το σχέδιο αξιολόγησης και να δούμε που υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

"Δεν είμαστε απόλυτοι σε τίποτα, αυτό το σχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή. Εμείς έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες στο Υπουργείο, δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα, τον τρόπο λειτουργίας των επιθεωρητών και τις επιμορφώσεις», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ο Υπουργός Παιδείας υπενθύμισε πως υπήρχε μια νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2017 σύμφωνα με την οποία τα παιδιά μπορούσαν να πάρουν τα κινητά τηλέφωνα στο σχολείο αλλά να τα χρησιμοποιούν στην αυλή και όχι στην τάξη.

Η ΟΕΛΜΕΚ, ανέφερε, έφερε πρόταση που ζητούσε να εφαρμόσουμε το σύστημα της Γαλλίας, δηλαδή να μην μεταφέρονται στα σχολεία τα κινητά τηλέφωνα και ο Υπουργός υιοθέτησε την πρόταση, με την σύμφωνη άποψη των μαθητών και των γονέων.

" Η ΟΕΛΜΕΚ υπαναχώρησε, αναφέροντας πως θέλουν να παίρνουν οι μαθητές τα κινητά στο σχολείο αλλά να μην τα χρησιμοποιούν στην τάξη" , είπε ο Υπουργός. Ανέφερε ότι ο ίδιος συμφωνεί με πρόταση να παίρνουν τα παιδιά τα κινητά στο σχολείο αλλά να μην τα χρησιμοποιούν ούτε στη τάξη, ούτε στα διαλείμματα.

"Με βρίσκει σύμφωνο. Πρέπει να έρθουν να το συζητήσουμε, υπάρχει η Επιτροπή που ορίστηκε για τη διαμόρφωση κανονισμών για τη Μέση Εκπαίδευση, η οποία αποφάσισε γι ’αυτό το θέμα και ο Πρόεδρος της Επιτροπής με διαβεβαίωσε πως κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση» είπε.

Ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Λάρνακας Πέτρος Χρυσοστόμου ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στα καινούργια Δημοτικά Σχολεία Δροσιάς Κύκλος Α' και Αγίου Λαζάρου και η δημιουργία γηπέδου στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου. Προσδοκούμε, είπε, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανακοινωθούν οι προσφορές για το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο.

"Τα έργα που γίνονται στη Λάρνακα είναι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και ως Σχολική Εφορία ευχαριστούμε το Υπουργείο Παιδείας για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τη πόλη μας. Όσον αφορά τις περιφράξεις παραδεχόμαστε ότι είμαστε λίγο πίσω, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε δέκα σχολεία και βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση τους σε άλλα δέκα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, υπολογίζεται ότι τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι περιφράξεις στα σχολεία, προσθέτοντας ότι ο λόγος της καθυστέρησης είναι επειδή υπήρχαν αντιδράσεις από τους Συνδέσμους Γονέων για τα σχέδια που έγιναν "και έτσι μετά από διάλογο και αφού διαμορφώθηκαν κάποιες αλλαγές, αρχίσαμε ξανά τη διαδικασία της προσφοράς".

"Ουσιαστικά στο 75% των σχολείων της Λάρνακας έχουν ολοκληρωθεί οι περιφράξεις. Υπάρχουν κάποιες μικρές εκκρεμότητες σε ορισμένα σχολεία οι οποίες θα τελειώσουν σχετικά γρήγορα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Περδίκης: Η Επιτροπή Ελέγχου δεν κατέληξε να ζητήσει τη λίστα Γιωρκάτζη

«Είστε Ένα Μάτσο Καρναβάλια Υποκριτές »
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ  |  22:41

Περδίκης: Η Επιτροπή Ελέγχου δεν κατέληξε να ζητήσει τη λίστα Γιωρκάτζη

«Είστε Ένα Μάτσο Καρναβάλια Υποκριτές »
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ  |  22:41

Γ. Σαββίδης: Θα διερευνηθούν μέχρι τέλους οι υποθέσεις για το ποδόσφαιρο

«Μιάλον βούκκον βάλε, μιάλον λόον μεν πεις, κ. Υπουργέ !!»
YIANNOULIS  |  17:57

Σ. Περδίος: Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό υλοποιείται

«Οσοι περισσοτεροι τουριστες έρθουν τοσο το χειρότερο για μας Ο κίνδυνος από τον κορωνοιό πολλαπλασιάζεται ...»
Haris  |  22:16

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X