ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βαθαίνει η κρίση στην Παιδεία με τις απανωτές απεργίες

Στο παζλ των απεργιακών κινητοποιήσεων προστέθηκε από την Τρίτη και η οργάνωση των μαθητών

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Έκρυθμη μοιάζει η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας παιδείας, μιας και λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ για μονόωρη στάση εργασίας στις 25 Σεπτεμβρίου, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) καλει με τη σειρά της τους μαθητές να απέχουν από τα μαθήματα για την προσεχή Πέμπτη (δυο διδακτικές περιόδους). Την ίδια μέρα αποφασίζουν και τα μέλη της ΠΟΕΔ αναφορικά με την πρόταση της οργάνωσης για μονόωρη στάση εργασίας στις 23 Σεπτεμβρίου. Ο χώρος του δημοσίου σχολείο μοιάζει πλέον με ανοικτό πεδίο μάχης.

Η οργάνωση των μαθητών με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τρίτης συντάσσεται πλήρως με τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και μοιράζεται μαζί τους τις ανησυχίες αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου των τετραμήνων στην Α’Λυκείου. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά « η ύλη δεν έχει μειωθεί, ενώ ο διδακτικός χρόνος μειώνεται βάζοντας απίστευτη πίεση, τόσο στους μαθητές, όσο και στους καθηγητές. Οι καθηγητές μας θα μετατραπούν σε απλούς βαθμολογητές, καθώς δεν θα προλαβαίνουν να έχουν την απαιτούμενη επαφή με τους μαθητές για να επιλύουν τις μαθησιακές τους δυσκολίες, αλλά και για να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη».

Επιπρόσθετα μέμφονται το υπουργείο Παιδείας πως «παρόλες τις διακηρύξεις του, δεν υιοθέτησε σχεδόν καμία από τις προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων όσο αφορά το σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή» απαιτώντας την άμεση κατάργηση της εφαρμογής των τετραμήνων. Με το σκεπτικό αυτό η ΠΣΕΜ καλεί τους μαθητές σε αποχή από τα μαθήματα την προσεχή Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου την 3η και 4η περίοδο, αναφέροντας πως « εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας και στηρίζουμε τους καθηγητές μας που θα πραγματοποιήσουν μονόωρη στάση εργασίας στις 25 Σεπτεμβρίου ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο αλλά και για να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα».

Κλιμακωτά μέτρα από ΟΕΛΜΕΚ

Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης της ΟΕΛΜΕΚ σχετικά με τις χθεσινές αποφάσεις του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου, η άμεση απόφαση που έχει ληφθεί αφορά την μονόοωρη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών της μέσης γενικής στις 25 Σεπτεμβρίου. Βασικό σημείο τριβής αποτελεί η εφαρμογή του θεσμού των τετραμήνων η οποία καθορίζεται με την εγκύκλιο της 02/09 του υπουργείου Παιδείας. Πηγές της «Κ» επισημαίνουν πως τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των εξετάσεων που παρουσίασε το υπουργείο κρίνονται στην καλύτερη περίπτωση ως «ανέφικτα», ως επίσης και τα ποσοστά που θα λαμβάνουν τα επι μέρους πεδία αξιολόγησης.

Αυτό που διαφαίνεται από την χθεσινή συνεδρία της ΟΕΛΜΕΚ, υπάρχει πρόθεση τα μέτρα αντίδρασης να είναι κλιμακωτά με ορίζοντα υλοποίησης τον Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις του Α’Τετραμήνου. Σε περίπτωση που όπως τονίζεται δεν προκύψει διαφοροποίηση αρνητικών προνοιών της εγκυκλίου, οι Καθηγητές προτίθενται να απεργούν στις μέρες κατά τις οποίες θα διεξάγονται εξετάσεις τετραμήνων. Σε άλλα μέτρα, προτείνεται στα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ να απέχουν από θεματοθέτες στα ενιαία γραπτά 90λεπτα διαγωνίσματα στο τέλος των τετραμήνων.

Άνοιξε τον «χορό» η ΠΟΕΔ

Η ΠΟΕΔ είναι η πρώτη χρονικά οργάνωση που αποφάσισε τη λήψη απεργιακών μέτρων από τις 12 Σεπτεμβρίου. Με βασικό ζήτημα την παρέμβαση μερίδας γονιών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν μεταθέσεις εκπαιδευτικών (εξ ’αφορμής του περιστατικού στο δημοτικό Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς), η οργάνωση των δασκάλων αποφάσισε να θέσει ψήφισμα ενώπιον των τις Παγκύπριων Γενικών Συνελεύσεων των μελών για επικύρωση της πρότασης περί μονόωρης στάσης εργασίας στις 23 Σεπτεμβρίου από τις 07:30 -08:25. Το θέμα της τοποθέτησης κλιματιστικών στα σχολεία ως επίσης και οι καταγγελίες περί καθυστερημένης στελέχωσης των σχολείων εξακολουθούν να απασχολούν την οργάνωση.

Απομένει η Τεχνική Εκπαίδευση

Το δρόμο της λήψης μέτρων αναμένεται να ακολουθήσει με τη σειρά της και η Οργάνωση των καθηγητών της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΚ), η οποία έχει προγραμματίσει συνεδρία για την Τετάρτη και την Πέμπτη, μέρα κατά την οποία αναμένεται και η λήψη αποφάσεων. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αναμένεται  διαφοροποίηση από τη γραμμή των υπολοίπων εκπαιδευτικών οργανώσεων, οι οποίες στο σύνολο τους παρουσιάζουν ένα αρραγές μέτωπο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X