ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεύτερη εξεταστική για τους μαθητές με COVID-19

Οι μαθητές που δεν θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις τετραμήνων θα παρακαθήσουν τέλος Ιανουαρίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στο κλίμα που επικρατεί στα σχολεία ένεκα της πανδημίας, την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά η εξεταστική περίοδος των τετραμήνων. Μια διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί κανονικά όπως διαβεβαιώνουν πηγές από την εκπαιδευτική κοινότητα. Ωστόσο και εδώ εντοπίζεται το δύσκολο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εξετάσεις τόσο για τους μαθητές που θα παρακαθήσουν όσο και για τους υπόλοιπους οι οποίοι θα απέχουν για λόγους που έχουν να κάνουν με τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία. Για την δεύτερη κατηγορία των μαθητών που εκ των πραγμάτων δεν θα παραστούν επειδή θα είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα, θα έχουν την δυνατότητα να παρακαθήσουν στις εξετάσεις των τετραμήνων που θα διεξαχθούν στο τέλος Ιανουαρίου.

Τα κενά

Με τα σχολεία να προσπαθούν να επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας, πέρα από το ποσοστό μαθητών που απουσιάζουν η μετάλλαξη Όμικρον επηρέασε και την παρουσία εκπαιδευτικών. Και εδώ μια πρώτη εικόνα δίνουν τα στοιχεία της ΟΕΛΜΕΚ. Κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης ποσοστό 7,18% των καθηγητών δεν προσήλθε στις θέσεις τους, είτε γιατί ανιχνεύθηκαν θετικά κρούσματα είτε εντοπίσθηκαν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς το ποσοστό των απόντων αντιστοιχεί σε 430 εκπαιδευτικούς. Αν ληφθούν υπόψη περιστατικά απουσιών εκπαιδευτικών που δεν σχετίζονται με την πανδημία, ο αριθμός απουσιών λόγω COVID-19 υπολογίζεται στους 370. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΟΕΛΜΕΚ το 29,13% των απόντων καθηγητών αντικαταστάθηκαν από άλλους εκπαιδευτικούς. Δηλαδή από τους 370 που απουσίαζαν, βρέθηκαν 111 αντικαταστάτες. Για την δημοτική εκπαίδευση τα αντίστοιχα στοιχεία παραμένουν άγνωστα.

Την Δευτέρα το μεσημέρι η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ζήτησε εκδήλωση ενδιαφέροντος από εκπαιδευτικούς για διορισμό με σύμβαση με ισχύ από 12 Ιανουαρίου 2022. Ο εν λόγω διορισμός με σύμβαση ορισμένου χρόνου θα λήγει την 31η Ιουλίου 2022. Το Υπουργείο Παιδείας στις επικρίσεις που διατυπώνονται αντέδρασε με δηλώσεις του Πρόδρομου Προδρόμου κάνοντας λόγο για αναπαραγωγή πληροφοριών «που συχνά δεν είναι καν ακριβείς». Κατά τον Υπουργό Παιδείας τόσο κατά την πρώτη όσο και κατά τη δεύτερη μέρα λειτουργίας των σχολείων έγινε κατορθωτό, παρά τους μεγάλους αριθμούς, να αντικατασταθούν ή να αναπληρωθούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι χρειάστηκε να απουσιάσουν από την έδρα. «Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών, τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση, που χρειάστηκε να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση