ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκπαιδευτικοί αρνούνται να υποβληθούν σε rapid tests

Ομάδα εκπαιδευτικών κινείται νομικά κατά των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, αναφορικά με την σχετική πρόνοια του διατάγματος

Του Γιάννου Λύτρα

Τις έντονες αντιδράσεις μικρής μερίδας εκπαιδευτικών σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση έχει προκαλέσει το διάταγμα που αφορά στην υποχρέωσή τους να υποβάλλονται σε rapid test μια φορά την εβδομάδα για την επιστροφή στις εργασίες τους. Τα εν λόγω άτομα ετοιμάζονται να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, διαμαρτυρόμενα για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, ενώ κάνουν λόγο και για εκβιασμούς που έχουν δεχθεί.

Πηγές από την ΠΟΕΔ και την ΟΕΛΜΕΚ, αναφέρουν ότι πρόκειται για μικρό αριθμό εκπαιδευτικών, με τις δύο οργανώσεις να αναφέρουν ότι οι ίδιες δεν έχουν την επιστημονική γνώση επί του θέματος, ώστε να κρίνουν την ορθότητα του διατάγματος. Ως εκ τούτου, δεν θα ασχοληθούν με το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι διαβεβαιώνουν ότι σέβονται την απόφαση και το δικαίωμα των εκπαιδευτικών για να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη.

Εκ μέρους της ΠΟΕΔ, αναφέρεται, επίσης, ότι από την στιγμή που, βάσει του Διατάγματος, πρέπει να υποβάλλεται σε rapid test το 20% των εργαζομένων στο κάθε εργασιακό περιβάλλον και υπάρχουν νηπιαγωγεία όπου εργοδοτούνται τρεις νηπιαγωγοί, αυτές οφείλουν να υποβάλλονται σε εξέταση κάθε βδομάδα, κάτι που είναι δύσκολο. Η Οργάνωση υποστηρίζει ότι σε εβδομαδιαίο έλεγχο θα έπρεπε να υποβάλλονται οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε μεγάλα σχολεία, με ανάλογο αριθμό προσωπικού και μαθητών.

Τα αιτήματα

Με επιστολή τους, ημερομηνίας 3 Φεβρουαρίου 2021, προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας οι αρνητές εκπαιδευτικοί ζητούσαν απαντήσεις και ενημέρωση, ώστε να αποφασίσουν αν θα υποβληθούν στο rapid test. Συγκεκριμένα:

«- Έγγραφο με επαρκείς και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τoν σκοπό, την φύση, τα υλικά και/ή τις ουσίες της εξέτασης με ταχεία ανίχνευση αντιγόνου (rapid test) για τον εντοπισμό του covid-19.

- Ρητή βεβαίωση ότι δεν διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο πρόκλησης σωματικής ή άλλης βλάβης και/ή τυχόν παρενεργειών στην υγεία μου αν υποβληθώ και/ή εάν υποβάλλομαι σε εβδομαδιαία βάση στην εν λόγω εξέταση.

- Βεβαίωση ανάληψης αστικής και ποινικής ευθύνης είτε από εσάς ως εργοδότη μου είτε από το Κράτος γενικά σε περίπτωση που υποστώ οποιαδήποτε σωματική ή άλλου είδους βλάβη στην υγεία μου ένεκα της υποβολής μου στην εν λόγω εξέταση.

- Βεβαίωση της επιστημονικής ή/και επαγγελματικής επάρκειας του προσωπικού που διεξάγει την εξέταση.».

Αντικαταστάθηκαν

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι αντιδράσεις προέρχονται από μικρή μερίδα εκπαιδευτικών, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία υποβάλλεται σε rapid test όπως προβλέπει το σχετικό διάταγμα. Μάλιστα, όσοι δεν δέχθηκαν να υποβληθούν στον έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωνοϊού, δεν μπορούσαν να προσέλθουν στην εργασία τους, με αποτέλεσμα το Υπουργείο να αποστείλει αντικαταστάτες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση