ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Παιδείας: Αντισεισμικό το 90% των δημόσιων σχολείων στην Κύπρο

Κάποια από τα νεότερα σχολεία καλύπτονται και από την πιο αυστηρή σχετική νομοθεσία της ΕΕ

ΚΥΠΕ

Το 90% των δημόσιων σχολείων καλύπτονται από τη νομοθεσία του 1994 που αφορά τις προδιαγραφές αντισεισμικότητας των κτηρίων, ενώ κάποια από τα νεότερα σχολεία καλύπτονται και από την πιο αυστηρή σχετική νομοθεσία της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, μετά το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία και νηπιαγωγεία και τα ιδιωτικά φροντιστήρια, σημείωσε, που σε πολλές περιπτώσεις είναι σε ιδιόκτητες κατοικίες ή ενοικιάζονται παλιές κατοικίες. «Εκεί χρειάζεται να γίνει έλεγχος και, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, υπάρχει ένα κενό, ως προς το ποιος κάνει τον έλεγχο και πότε». Γι' αυτά, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι το ΕΤΕΚ ενημέρωσε την Επιτροπή Παιδείας ότι μπορεί εύκολα να γίνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα κατατίθενται τα στοιχεία και θα γίνεται έλεγχος αμέσως.

«Μιλούμε για ζωές και είναι επάναγκες να γίνονται οι έλεγχοι κάθε 6 μήνες, όπως λέει το ΕΤΕΚ και οι υπηρεσίες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι χρειάζεται να αυξηθεί το κονδύλι του προϋπολογισμού που αφορά τις τεχνικές υπηρεσίες στο Υπουργείο Παιδείας. «Δίνουμε €1,5 δισ. στο Υπουργείο Παιδείας και €45 εκ. για τις τεχνικές υπηρεσίες, που σ’ αυτά περιλαμβάνεται και η ανέγερση κτηρίων και η συντήρηση». Κάλεσε την εκτελεστική εξουσία και τα κόμματα που ψηφίζουν τον προϋπολογισμό «να επαναξιολογήσουν τις προτεραιότητες και να δουν κατά πόσο είναι ικανοποιητικά τα λεφτά που πηγαίνουν στη στήριξη των κτηριολογικών εγκαταστάσεων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του μετά την επιτροπή, είπε ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στην Τουρκία μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η αντισεισμική αναβάθμιση των σχολείων είναι ζήτημα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, ανέφερε. «Είναι υποχρέωση της πολιτείας να λαμβάνονται όλα τα δέοντα για τον σκοπό αυτό. Και είναι με μεγάλη ικανοποίηση που έχουμε ακούσει από τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας ότι 90% των δημόσιων σχολικών κτηρίων έχουν ανεγερθεί με τον αντισεισμικό κώδικα της Κύπρου ή έχουν αναβαθμιστεί με τον κώδικα αυτό».

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κτήρια, ο κ. Κάρουλλας, είπε ότι ως ΔΗΣΥ ζητήσαν να παρουσιαστεί πρόγραμμα για τα υπόλοιπα κτήρια για το πότε και πώς θα γίνει σ’ αυτά η αντισεισμική αναβάθμιση. Επίσης, ζήτησαν να αυξηθούν οι πρόνοιες στον κρατικό προϋπολογισμό, που από €17 εκ. το 2015, έχουν ανέλθει σε €45 εκ. «Έχουμε ζητήσει όπως αυτοί οι πόροι στον προϋπολογισμό να συνεχίσουν να λαμβάνονται, ώστε να καλυφθούν όλα τα σχολικά κτήρια», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος και στα ιδιωτικά σχολεία.

«Κάνουμε έκκληση προς την Πολιτική Άμυνα και προς τον κλάδο Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, να συνεχίσει αδιάλειπτα τις ασκήσεις πολιτικής άμυνας και τις ασκήσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όσο και του ευρύτερου πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση