ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρχονται ως φοιτητές από τρίτες χώρες και τελούν εικονικούς γάμους

Το θέμα των αλλοδαπών που εγγράφονται σε κολέγια με στόχο άλλο εκτός της εκπαίδευσης άπτεται ευρύτερα του θέματος της ασφάλειας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Παιδείας αυξάνει τους ελέγχους για τους φοιτητές από τρίτες χώρες, οι οποίοι εγγράφονται σε προγράμματα σπουδών των κυπριακών κολεγίων και έρχονται στην Κύπρο είτε για να τελέσουν εικονικούς γάμους με κοινοτικές υπηκόους και να φύγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε για να αιτηθούν άσυλο, ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό που, σύμφωνα με τους αρμόδιους, εκθέτει την Κυπριακή Δημοκρατία. Το Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι το θέμα με τη διακίνηση αλλοδαπών ως φοιτητών άπτεται ευρύτερα του θέματος της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έγιναν και διαβήματα από τρεις πρεσβείες κρατών μελών της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, κατά την ενημέρωσή της σε σχέση με την πορεία κατάθεσης των κανονισμών και του νομοσχεδίου που αφορούν τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, το θέμα των αλλοδαπών που εγγράφονται σε κολέγια με στόχο άλλο εκτός της εκπαίδευσης άπτεται ευρύτερα του θέματος της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Υπουργείο Παιδείας με βάση τις θέσεις των Υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών αύξησε τους ελέγχους στα κολέγια και περιόρισε τις άδειες τους για εγγραφή φοιτητών ανάλογα με τη χωρητικότητα των προγραμμάτων τους, που είχε ως αποτέλεσμα τα κολέγια να εισπράξουν από φοιτητές τα χρήματα για εγγραφή των φοιτητών αυτών, αλλά να μην έχουν άδεια να τους εγγράψουν ώστε να εξασφαλίσουν τη θεώρηση εισόδου στη Δημοκρατία, αναφέρθηκε περαιτέρω.

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή Παιδείας εκπρόσωπος Κολεγίου, εισπράχθηκαν από υποψήφιους φοιτητές από την Ινδία και το Νεπάλ 3.000 ευρώ για εγγραφή και δίδακτρα στα κολέγια και πριν 4-5 ημέρες το Υπουργείο Παιδείας επικαλέστηκε το θέμα της χωρητικότητας και δεν ενέκρινε τις θέσεις τους σε προγράμματα σπουδών. Όσοι προπλήρωσαν τα δίδακτρα πρέπει να εξασφαλίσουν θέση σε πρόγραμμα σπουδών και θεώρηση εισόδου ώστε να μην εκτεθούμε, ανάφερε προσθέτοντας ότι διαφορετικά θα χρειαστεί να επιστρέψουμε τα χρήματα στην Ινδία και να αντιμετωπίσουμε ζημιές, καθώς έγινε προγραμματισμός των κολεγίων για να δεχθούν αυτούς τους φοιτητές.

Αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ότι υπάρχει κύκλωμα διακίνησης υπηκόων τρίτων κρατών προς στην Κύπρο ως φοιτητών με στόχο είτε την τέλεση εικονικών γάμων

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, παρατηρώντας ότι το θέμα των ξένων φοιτητών αποτελεί πρόβλημα καθώς διαπιστώθηκε ότι μεγάλος εξ αυτών που έρχονται ως φοιτητές τελούν εικονικούς γάμους με κοινοτικές υπηκόους, τόνισε στην Επιτροπή Παιδείας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δέχθηκε διαβήματα από Πρεσβείες τριών κρατών της ΕΕ για το θέμα.

Αναφέροντας ακολούθως ότι υπάρχει κύκλωμα διακίνησης υπηκόων τρίτων κρατών προς στην Κύπρο ως φοιτητών με στόχο είτε την τέλεση εικονικών γάμων είτε για να έρθουν στην Κύπρο και ακολούθως να αιτηθούν πολιτικό άσυλο, σημείωσε ότι προβληματίζει ο αριθμός αιτήσεων πολιτικού ασύλου από φοιτητές. Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι το Υπουργείο Εξωτερικών συγκάλεσε τον ερχόμενο μήνα σύσκεψη για τους εικονικούς γάμους.

Ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε στην Επιτροπή ότι η Αστυνομία συμφωνεί με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών αναφέροντας περαιτέρω ότι το θέμα συνιστά σοβαρό πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι για τους εικονικούς γάμους υπήρξε ρηματική διακοίνωση από την Πρεσβεία της Πορτογαλίας. Παρευρισκόμενος στη συνεδρία πρόσθεσε πως παρόμοια διακοίνωση υπήρξε από την Πρεσβεία της Ρουμανίας.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης Μαίρη Κουτσελίνη ξεκαθάρισε πως αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα με την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών και των φοιτητών δεν πρόκειται να δοθούν πρόσθετες βάρδιες στα κολέγια.

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι φοιτητές θα είναι και θα φαίνονται ότι θα έρχονται στην Κύπρο επειδή θέλουν να σπουδάσουν και όχι επειδή θέλουν να εργαστούν ή να τελέσουν γάμο.

Είπε πως η αξιολόγηση αφορά 45 κολέγια και τόνισε πως πρέπει να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες και να εκλείψουν φαινόμενα όπως αυτό κολεγίου που είχε εγγεγραμμένους 800 φοιτητές, αλλά κατά τους ελέγχους δεν εντοπίστηκε ούτε ένας φοιτητής σε αίθουσα διδασκαλίας.

Η κ. Κουτσελίνη συμπλήρωσε πως τα ίδια τα κολέγια γνωρίζουν ότι υπάρχουν εκτροπές και ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει συνάντηση.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας είπε πως μετά τις παραστάσεις από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών για το μεγάλο πρόβλημα που εντοπίζεται με τις αιτήσεις ασύλου προχώρησε σε εντατικότερους ελέγχους, ξεκαθαρίζοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο να κάνει επιθεωρήσεις. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μετά από έλεγχο στις αιτήσεις των κολεγίων βρέθηκε ότι αυτός ήταν αυξημένος σε σχέση με τη χωρητικότητα τους. Κάποια κολέγια έστειλαν λίστες για τους φοιτητές που εγκατέλειψαν τις σπουδές και κάποια άλλα όχι, συνέχισε. Είπε ακόμα πως λάβαμε υπόψη ότι κάποιοι είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ για την έκδοση άδειας εισόδου.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες κλήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς που αφορούν τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας είπε πως βρίσκονται στη νομική υπηρεσία από τον Οκτώβρη για το νομοτεχνική επεξεργασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι είναι γεγονός ότι οι ξένοι φοιτητές είναι ένα κεφάλαιο στην ανάπτυξη του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρόσθεσε πως η βάση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι και θα εξακολουθήσει να είναι η ενίσχυση της ποιότητας και δεν πρέπει να σχετίζεται με το ποιος είναι ο φοιτητής, τονίζοντας ότι δεν θα κάνουμε έκπτωση σε ό,τι αφορά την ποιότητα του κυπριακού διπλώματος

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το κράτος για να επιλύσει τα ευρύτερα προβλήματα όπως εμφανίζονται με εικονικούς γάμους και αιτήσεις ασύλου πρέπει να επεκτείνει τις σχετικές νομοθεσίες και να καλύψει τα κενά.

Δεν μπορεί οι αποφάσεις να βασίζονται σε ισχυρισμούς, συνέχισε προσθέτοντας ότι οι περιπτώσεις κολεγίων που δεν τηρούν τους όρους λειτουργίας τους πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Είπε τέλος πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει «να θυσιάσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο βωμό των παρανομούντων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση