ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κεφάλαιο σπουδές στην Ελλάδα: Ο χάρτης των ενοικίων

Τα υπό ενοικίαση διαμερίσματα στην ελλαδική επικράτεια εμφανίζουν σημάδια κορεσμού

Newsroom K

Μετά και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για εισδοχή στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, κλείνει ο κύκλος της αναμονής για γονείς και φοιτητές, τη στιγμή που ανοίγει ένας άλλος, εξίσου αγχωτικός που αφορά τη στέγαση. Τα υπό ενοικίαση διαμερίσματα στην Ελλαδική επικράτεια εμφανίζουν πέρα από κορεσμό, και αυξημένο κόστος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Σε ρεπορτάζ του Απόστολου Τομάρα στην έντυπη έκδοση της Οικονομικής «Κ» την 21η Αυγούστου 2019, παρουσιάστηκε ένα πλήρες ρεπορτάζ που αφορά το επίμαχο αυτό θέμα, με στοιχεία και αριθμούς για όλες τις πόλεις και συγκεκριμένες περιοχές που επιλέγουν οι κύπριοι φοιτητές για να ενοικιάσουν. Παρατίθενται σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν τους φοιτητές να κατανοήσουν τον οδικό χάρτη των ενοικίων στην ελλαδική επικράτεια.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ το κεφάλαιο ενοίκιο, με βάση τις τρέχουσες τιμές στην Ελλάδα, απορροφά το μεγαλύτερο μερίδιο του ετήσιου προϋπολογισμού των σπουδών. Κατά μέσο όρο ένας φοιτητής για τέσσερα χρόνια σπουδών θα καταβάλει από 13- 22 χιλιάδες ευρώ για διαμονή στην Ελλάδα.

Αθήνα

Και φέτος όπως και τις υπόλοιπες χρονιές, τη μερίδα του λέοντος για τους κύπριους φοιτητές, απορροφά η Αθήνα, τα πανεπιστήμια της οποίας, ως επίσης και του Πειραιά, αποτελούν πόλο έλξης. Με βάση στοιχεία από τη φοιτητική παράταξη «Πρωτοπορία», οι τιμές για διαμονή στην Αθήνα κυμαίνονται από 350 ευρώ έως 450 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το τι αναζητεί ο κάθε φοιτητής. Για ένα αξιοπρεπές μονάρι, το ενοίκιο κυμαίνεται από 350 έως 400 ευρώ χωρίς επίπλωση. Με έπιπλα, το μηνιαίο μίσθωμα ανεβαίνει στα 400 έως 450 ευρώ.

Στον Πειραιά οι τιμές των ενοικίων σε σχέση με την Αθήνα είναι σαφώς καλύτερες, ωστόσο και εδώ τα τελευταία χρόνια, όπως λένε φοιτητές που διαμένουν εκεί, καταγράφεται μια αυξητική τάση. Για ένα μονάρι στον Πειραιά το μηνιαίο κόστος κυμαίνεται από 280 έως 350 ευρώ χωρίς επίπλωση.

Θεσσαλονίκη

Η δεύτερη σε προτίμηση κύπριων φοιτητών πόλη είναι η Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση παρόλα αυτά, παρουσιάζεται δυσκολότερη και από αυτή της Αθήνας. Η πλειονότητα των κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη διαμένει στην περιοχή Καμάρα έως την Αγία Σοφία. Περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια με μοναδική εξαίρεση το ΤΕΙ που είναι σε μακρινότερη απόσταση. Χωρίς επίπλωση το ενοίκιο για ένα μονάρι είναι στα 400 ευρώ και για ένα δυάρι κυμαίνεται από 500 έως 550 ευρώ.

Αν κάποιος τυχερός εντοπίσει μονάρι με έπιπλα το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στα 450 έως 480 ευρώ. Για γκαρσονιέρες, το ενοίκιο είναι κοντά στο 350 ευρώ το μήνα. Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται και το φαινόμενο που θέλει τους κύπριους φοιτητές να μην επιλέγουν διαμερίσματα στο ισόγειο για λόγους ασφάλειας.

Πάτρα

Όσον αφορά την Πάτρα που παραμένει και φέτος ελκυστικός προορισμός για κύπριους φοιτητές, αποτελεί με βάση την εικόνα που υπάρχει μια συμφέρουσα επιλογή, από οικονομικής απόψεως. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι φοιτητές επιλέγουν για διαμονή το κέντρο της πόλης. Η πλειοψηφία των κυπρίων διαμένει από την πλατεία Αγίου Γεωργίου έως την πλατεία Νόρμαν. Από εκεί το πανεπιστήμιο Πατρών είναι μισή ώρα με τις αστικές συγκοινωνίες. Σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα της αχαικής πόλης, για ένα μονάρι, χωρίς έπιπλα, το ενοίκιο κυμαίνεται από 250 έως 350 ευρώ. Για ένα καλό διαμέρισμα από πλευράς ηλικίας, οι τιμές ξεκινούν από 350 ευρώ το μήνα.

Ιωάννινα

Η πρωτεύουσα της Ηπείρου διαχρονικά θεωρείται ως μια από τις σταθερές φοιτητούπολεις της Ελλάδας για τους κύπριους. Για λόγους μετακίνησης το σύνολο των κυπρίων που σπουδάζουν εκεί διαμένουν κοντά στην πλατεία Πύρρου, κέντρο της πόλης, παρά το γεγονός ότι εκτός πόλης τα ενοίκια είναι χαμηλότερα. Στο κέντρο της πόλης ένα μονάρι, χωρίς έπιπλα, κυμαίνεται από 280 έως 320 εύρω. Με έπιπλα το μίσθωμα ανεβαίνει στα 340 ευρώ και μπορεί να φθάσει έως και τα 380 ευρώ. Εκτός κέντρου πόλης, οι τιμές των ενοικίων για μονάρια πέφτουν στα 220 ευρώ το μήνα.

Κομοτηνή

Όσοι φοιτητές επιλέξουν για χώρο σπουδών τους την θρακική πόλη, είναι καλό να γνωρίζουν πως οι πλείστοι κύπριοι φοιτητές είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Βενιζέλου, στάση παλιάς Πρυτανείας. Τα ενοίκια στην Κομοτηνή είναι χαμηλά και το κυριότερο δεν υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας εντοπισμού διαμερισμάτων, εάν οι απαιτήσεις του ενοικιαστή είναι λογικές. Τα μονάρια κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ, χωρίς έπιπλα τα δυάρια, χωρίς έπιπλα ξεκινούν από 360 ευρώ έως και 400 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X