ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με χαλαρό υγειονομικό πλαίσιο η επιστροφή στα θρανία

Την ερχόμενη Παρασκευή θα μελετηθούν και θα κλειδώσουν τα μέτρα για τη νέα σχολική χρονιά

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Για μια νέα σχολική χρονιά που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις προηγούμενες φαίνεται να προετοιμάζονται τα Υπουργεία Παιδεία και Υγείας. Σχεδόν 22 μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, όλα τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν πως η εκπαίδευση θα επιστρέψει μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα ακολουθώντας κατά γράμμα το πνεύμα του υγειονομικού πλαισίου που ήδη εφαρμόζεται για άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοσθούν στα σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης θα τεθούν επί τάπητος σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Ωστόσο οι καθημερινές επιδημιολογικές επιδόσεις, με υποχώρηση των σκληρών δεικτών, επιτρέπουν να εκφράζονται αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στις σχολικές μονάδες. Την ίδια ώρα σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται να είναι οι προετοιμασίες του Υπουργείου Παιδείας για τα καθαρά εκπαιδευτικής φύσεως ζητήματος προκειμένου η νέα χρονιά να μην ξεκινήσει με ελλείψεις και κενά.

Τα μέτρα

Στο υγειονομικό κομμάτι όλα δείχνουν πως τα μέτρα που θα αποφασισθούν για την επιστροφή στα σχολεία δεν θα διαφέρουν και πολύ από αυτά που ισχύουν σήμερα. Αυτό σημαίνει πως οι μάσκες θα είναι ένα από τα απαραίτητα αξεσουάρ για του μαθητές άνω των 12 ετών σε εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον στις σκέψεις των ειδικών υπάρχει και συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να αποφασισθεί η μαζική διενέργεια rapid test από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό κατά την επιστροφή στα σχολεία. Την ερχόμενη Παρασκευή θα αποφασισθεί και το κατά πόσο θα επαναληφθεί η πρακτική με τις κινητές υγειονομικές μονάδες σε σχολικούς χώρους, πιθανότητα που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, όπως έλεγε αρμόδια πηγή στην «Κ». Από εκεί και πέρα όπως σημειώνεται τα μέτρα για τα σχολεία θα προσαρμόζονται με αυτά που θα ισχύουν και στις υπόλοιπες δραστηριότητες των πολιτών.

Ετοιμασίες

Στο Υπουργείο Παιδεία παράλληλα φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες προκειμένου το άνοιγμα το σχολείων να γίνει ομαλά. Στο θέμα του εκπαιδευτικού προσωπικού ήδη το Υπουργείο Παιδείας έχει καταγράψει τις ανάγκες που υπάρχουν, με το Υπουργικό Συμβούλιο να έχει ανάψει το πράσινο φως για την πρόσληψη περίπου 340 εκπαιδευτικών που θα καλύψουν κενά που υπάρχουν. Στο θέμα των σχολικών βιβλίων το Υπουργείο, λένε αρμόδιες πηγές, αναμένει την παραλαβή των νέων βιβλίων προκειμένου να διανεμηθούν έγκαιρα στις σχολικές μονάδες. Ένα θέμα που υπάρχει και σε αυτό επικεντρώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες αφορά τα παιδιά μεταναστών και τα σχολικά τους προγράμματα. Το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην αλλαγή της υφιστάμενης πρακτικής που προβλέπει διενέργεια τεστ προόδου κάθε δυο χρόνια. Για τα τεστ προόδου υπάρχει η σκέψη να γίνονται κάθε χρόνο και οι μαθητές εκείνοι που δεν φθάνουν στο επιθυμητό επίπεδο θα συνεχίσουν να κάνουν μαθήματα. Επιπλέον προγραμματίζεται η εισαγωγή ενός άλλου τεστ για το σύνολο των μαθητών σε προδημοτική και δημοτική εκπαίδευση προκειμένου να εντοπίζονται οι μαθησιακές και άλλες ανάγκες των μαθητών. Η μέση εκπαίδευση για τους μαθητές θα ανοίξει στις 7 Σεπτεμβρίου και για την δημοτική στις 12 του ιδίου μηνός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση