ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετρούν δυνάμεις μετά τις κάλπες για τετράμηνα

Επιχείρηση ανασυγκρότησης στην ΟΕΛΜΕΚ, κόκκινες γραμμές θέτει το Υπουργείο Παιδείας και προειδοποιήσεις μαθητών

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος των καθηγητών και την απόφασή τους να απέχουν από απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες των εξετάσεων τετραμήνων. Εκ νέου ετοιμότητα για διάλογο εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο εντούτοις προσεγγίζει με περίσκεψη το υψηλό ποσοστό που καταγράφηκε υπέρ των απεργιών. Τις δικές της ισορροπίες αναζητά η ΟΕΛΜΕΚ μετά τα σημεία διχασμού που παρατηρήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, την ίδια στιγμή που οι μαθητές αν και απομονωμένοι προειδοποιούν για κλιμάκωση των δικών τους κινητοποιήσεων. Στρεβλώσεις στην εφαρμογή των τετραμήνων αναγνωρίζουν και οι γονείς.

Μετά τις πρώτες αναταράξεις και τις συνεπακόλουθες αναγνώσεις που η κάθε παράταξη της ΟΕΛΜΕΚ προσδίδει στο αποτέλεσμα, η επόμενη μέρα σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξετάσεις τετραμήνων παραμένει ουσιαστικά αδιευκρίνιστη. Την πρώτη αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας για το αποτέλεσμα της κάλπης δίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Σπύρος Αντωνέλλος, ο οποίος με δηλώσεις του στην «Κ» αναφέρει πως το Υπουργείο προσεγγίζει κατ’ αρχήν με αρκετή ικανοποίηση την απόφαση των καθηγητών να απορρίψουν τα απεργιακά μέτρα κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Εντούτοις εκφράζει και «περίσκεψη για το υψηλό ποσοστό που τάχθηκε υπέρ των απεργιών», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι κόκκινες γραμμές του Υπουργείου

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στις σχέσεις Υπουργείου και ΟΕΛΜΕΚ, ο κ. Αντωνέλλος υποστήριξε πως «επιθυμούμε το διάλογο με οργανωμένους φορείς και σύνολα με μοναδικό γνώμονα το όποιο αποτέλεσμα να είναι ωφέλιμο για όλες τις πλευρές». Αυτό που διαφαίνεται με τις μέχρι στιγμής κινήσεις των εμπλεκόμενων μερών, είναι πως το Υπουργείο διατηρεί στάση αναμονής ως προς τις πρωτοβουλίες τόσο της ΟΕΛΜΕΚ όσο και των μαθητών. Ερωτηθείς ο κ. Αντωνέλλος φρόντισε παράλληλα να ξεκαθαρίσει πως οι πόρτες του Υπουργείου παραμένουν ανοικτές για παράπονα και εισηγήσεις ακόμη και πριν από τις 9 Δεκεμβρίου, ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων του Α’ τετραμήνου.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο καθιστά σαφές πως εξακολουθεί να διατηρεί συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές, από τις οποίες δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση για παρέκκλιση. Αυτό κατέστησε σαφές ο κ. Αντωνέλλος υποστηρίζοντας ότι «καμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει ως προς το δομικό κομμάτι των τετραμήνων», στοιχείο που ουσιαστικά βάζει φρένο στις όποιες επιδιώξεις τόσο των μαθητών, όσο και δυο συγκεκριμένων παρατάξεων της ΟΕΛΜΕΚ οι οποίες προτάσσουν την κατάργηση του νόμου ως απαραίτητη προϋπόθεση για διάλογο.

Ζητούμενο η ανασυγκρότηση

Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ΟΕΛΜΕΚ, αυτό που προκύπτει ως καθολικά αποδεκτή αποτίμηση, είναι πως η βάση των καθηγητών παραμένει βαθιά διχασμένη ως προς το τι πρέπει να περιλαμβάνει η επόμενη μέρα. Και αυτό διότι η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στο «συμφωνώ» και «διαφωνώ» στις απεργίες/στάσεις εργασίας, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αποτυπώσει μια σαφή επικράτηση της μιας άποψης έναντι της άλλης.

Αυτό το γεγονός μάλιστα όπως σχολιάζεται από στελέχη της οργάνωσης, σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο, έχει δημιουργήσει μόνο «νικητές» και κανέναν ηττημένο. Αναφορικά με τα επόμενα βήματα της οργάνωσης, αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν την επόμενη εβδομάδα όπως επεσήμανε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας οπότε και αναμένεται να συγκληθεί το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης.

Οι αρχικές σκέψεις έκαναν λόγο για σύγκληση συνεδρίας εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ η μεταφορά της μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα φέρεται να προκαλεί αρκετά ερωτηματικά και προβληματισμό. Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η καθυστέρηση στον ορισμό συνεδρίας για καθορισμό των επόμενων βημάτων αποστερεί στην οργάνωση σημαντικό χρόνο αντίδρασης, οδηγώντας ουσιαστικά σε τετελεσμένα λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη των εξετάσεων.

Αυτό που αναμένεται στο μεσοδιάστημα, είναι οι πέντε συνιστώσες της οργάνωσης να προβούν σε ενδελεχή προεργασία ως προς τις συγκεκριμένες προτάσεις που θα καταθέσουν, αλλά κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας η οποία και θα δεσμεύει την ΟΕΛΜΕΚ στην όποια συνέχεια.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, και με όσα διημείφθησαν το προηγούμενο διάστημα, οι κινήσεις της Προοδευτικής και της Νέας Πνοής δεν πρόκειται να μετακινηθούν από τις πάγιες θέσεις τους που αφορούν την κατάργηση του νόμου. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι προτάσεις της Αλλαγής, Νέας Κίνησης και ΔΗΚΙ, οι οποίες διατηρούν μια διαλλακτικότερη στάση ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Μόνοι και όπου τους βγάλει

Από την πλευρά τους, οι μαθητές ως άμεσα επηρεαζόμενοι από την εφαρμογή των τετραμήνων προχώρησαν σε δίωρη αποχή από τα μαθήματα τους την Τρίτη, σαν μια πρώτη κίνηση όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν για να δείξουν τη δική τους αντίθεση στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εξετάσεις τετραμήνων. Οι μαθητές παράλληλα προσανατολίζονται σε εντατικοποίηση των μέτρων τους, περνώντας το μήνυμα πως το αποτέλεσμα της κάλπης των καθηγητών δεν θα εμποδίσει τους δικούς τους σχεδιασμούς.

Η ΠΣΕΜ μάλιστα σε ανακοίνωση της λίγες ώρες μετά την αποχή από τα μαθήματα, σημειώνει πως «καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα για να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να καταργηθούν άμεσα οι εξετάσεις ανά τετράμηνο». Δεδομένου όμως πως το Υπουργείο Παιδείας παραμένει σταθερά αταλάντευτο ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας, ψαλιδίζει τις όποιες ελπίδες για συνεννόηση.

Οι μαθητές δεν φαίνονται επί του παρόντος να πτοούνται από την άτεγκτη στάση του Υπουργείου, ούτε από την απόφαση των καθηγητών να γυρίσουν την πλάτη στις απεργιακές κινητοποιήσεις, μια εξέλιξη που ουσιαστικά τους αφήνει «εκτεθειμένους» στην προσπάθεια που κάνουν για ριζικές αλλαγές πριν τον Δεκέμβριο.

Παρόλα αυτά όπως είχε ήδη επισημάνει ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ Γιάννης Λαπήθιος με δηλώσεις του στην «Κ» λίγες μόλις ώρες μετά το δημοψήφισμα της Δευτέρας, οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους ανεξαρτήτως του ότι δεν έχουν συνοδοιπόρους σε αυτή την πορεία. Κάτι που εξάλλου επιβεβαίωσαν και στην γραπτή τους ανακοίνωση την Τρίτη.

Καταθέτουν προτάσεις οι γονείς

«Πολύ σύντομα θα καταθέσουμε βελτιωτικές προτάσεις» ήταν η τοποθέτηση του πρόεδρου της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκου Νικηφόρου, ερωτηθείς από την «Κ» αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο ζήτημα των τετραμήνων. Ο κ. Νικηφόρου υποστήριξε πως κρίνεται επιβεβλημένο να γίνουν αλλαγές στην υφιστάμενη μορφή των τετραμήνων, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να τεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ακόμη και εντός Δεκεμβρίου.

Για τους οργανωμένους γονείς όπως σημείωσε ο κ. Νικηφόρου αποτελεί αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι υπάρχουν κενά και στρεβλώσεις τα οποία πρέπει να διορθωθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Υπενθυμίζεται πως η απόρριψη των απεργιακών μέτρων από τους καθηγητές έτυχε θετικής ανταπόκρισης εκ μέρους των γονέων, οι οποίοι μετά από αυτή την εξέλιξη προσβλέπουν στην ουσιαστική μεταστροφή του αρνητικού κλίματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X