ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι σχολικές εφορίες θα υπάγονται στις μονάδες Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σύμφωνοι με την μεταρρύθμιση παρουσιάζονται ΑΚΕΛ και Σχολικές Εφορείες

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στη θέση ότι οι σχολικές εφορίες θα πρέπει να υπάγονται στις νέες μονάδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά τη μεταρρύθμιση που θα επέλθει, συμφωνούν ΑΚΕΛ και Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΑΚΕΛ με τον ΓΓ του, Άντρο Κυπριανού και αντιπροσωπεία του κόμματος, με κύριο αντικείμενο το μέλλον των σχολικών εφοριών στο νέο περιβάλλον μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως θα πρέπει με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι μονάδες της ΤΑ θα πρέπει να λειτουργούν ως τοπικές κυβερνήσεις και θα πρέπει να μεταφερθούν σε αυτές εξουσίες και αρμοδιότητες που να τους επιτρέπουν μαζί με την ανάλογη οικονομική στήριξη από το κεντρικό κράτος να διαδραματίζουν τον ρόλο τους.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως λόγω του ότι πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους, θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος τριών με πέντε χρόνων στη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των μονάδων που θα συγχωνευτούν ώστε να διαπιστωθούν στην πράξη τα προβλήματα και τα οφέλη. Στη συνέχεια θα πρέπει υπάρξουν τοπικά δημοψηφίσματα για να πειστεί ο κόσμος να στηρίξει τις συγχωνεύσεις.

Σε σχέση με τον ρόλο των σχολικών εφοριών στα νέα δεδομένα, ο κ. Κυπριανού είπε πως συμφωνούν ότι ο τελικός στόχος θα πρέπει να είναι οι σχολικές εφορίες να υπάγονται στις μονάδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι δεν θα πρέπει να προκύψουν τα οποιαδήποτε προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διάφορους τρόπους για το πώς θα λειτουργήσουν οι σχολικές εφορίες στα νέα δεδομένα τα οποία θα δημιουργηθούν», είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως τους έχει δοθεί από την Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφοριών μια μελέτη που έγινε με την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, την οποία θα μελετήσει το Γραφείο ΤΑ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και στη συνέχεια θα έχουν μια νέα συνάντηση για να συνεχίσουν τη συζήτηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας των σχολικών εφοριών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ντίνος Έλληνας είπε πως οι απόψεις τους με αυτές σε πάρα πολλά θέματα συγκλίνουν. Πρόσθεσε πως πλέον τα ζητήματα πρέπει να μπουν στο τραπέζι, πρέπει να συζητηθούν σε βάθος έτσι ώστε να καταλήξουν σε ένα τελικό αποτέλεσμα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των σχολικών μονάδων.

Η έννοια μας είναι οι σχολικές Εφορίες να παραμείνουν αυτόνομες, η έννοια μας είναι να είναι κάτω από την ΤΑ αλλά να μην χάσουν την δική τους αυτονομία», κατέληξε ο κ. Έλληνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση