ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτοιμη η νέα Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης για την σχολική παραβατικότητα

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι Γονείς, αντιδρούν οι Δασκάλοι

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Νέα σύνθεση και τρόπο λειτουργίας αποκτά από τη νέα σχολική χρονιά η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) μετά και την οριστική μορφοποίηση που έλαβε από το Υπουργείο Παιδείας. Βασικό παράγοντα στην αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της ΟΑΠ, έπαιξε η δημόσια διαβούλευση μεταξύ Υπουργείου και Οργανωμένων Γονιών, οι οποίοι δηλώνουν και την ικανοποίηση τους για τις αλλαγές.

Οι νέες πρόνοιες

Με τη δομή που ίσχυε μέχρι σήμερα, η ΟΑΠ δρούσε ανεξάρτητα από τις δομές του ΥΠΠΑΝ, με αποφάσεις κυρίως αποσπασμένων εκπαιδευτικών που εκτελούσαν χρέη συντονιστή. Πλέον θα ανήκει οργανικά στη δομή του Υπουργείου και θα συντονίζεται από Πρώτο Λειτουργό και θα υπάγεται διοικητικά στα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας, ανάλογα με την έδρα των λειτουργών της.
Επιπλέον, η συνεργασία της ΟΑΠ με εξωτερικούς συνεργάτες αναβαθμίζεται. Αυξάνεται ο χρόνος παραμονής των Σχολικών Συνεργατών στα σχολεία στις 7 περιόδους ημερησίως, προς όφελος των μαθητών. Οι σχολικοί αυτοί συνεργάτες θα λειτουργούν ως βοηθοί εκπαιδευτικοί. Υπενθυμίζεται πως με το προηγούμενο καθεστώς, η παραμονή των μελών της ΟΑΠ στους χώρους των σχολικών μονάδων περιοριζόταν στις 3-5 περιόδους ημερησίως.

Μια άλλη αλλαγή που προώθησε το Υπουργείο, και εντάσσεται στη βασική φιλοσοφία περί Ανατροφοδότησης σε όλες τις βαθμίδες και κλιμάκια δράσεων, είναι η λειτουργεία μηχανισμού παρακολούθησης, η οποία θα εποπτεύεται από Πρώτο Λειτουργό. Μέχρι στιγμής η παρακολούθηση και η καταγραφή των περιστατικών αφηνόταν στην ίδια την ομάδα της ΟΑΠ, γεγονός που δημιουργούσε κενά στη γενική ανατροφοδότηση που λάμβανε το Υπουργείο για την κατάσταση στα σχολεία.

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός , οι λειτουργοί και οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι

Ένα βασικό αίτημα των οργανωμένων γονέων το οποίο πλέον καλύπτεται, είναι η αποκέντρωση, Μέχρι σήμερα η έδρα της ΟΑΠ ήταν στα κεντρικά κτήρια του ΥΠΠΑΝ στη Λευκωσία, με αποτέλεσμα αυτό να δυσχεραίνει την προσπάθεια άμεσης ανταπόκρισης και παρέμβασης στα σοβαρά περιστατικά ανά το παγκύπριο. Με τις νέες ρυθμίσεις η ΟΑΠ αποκεντρώνεται και στελεχώνει τα επαρχιακά γραφεία και τις σχολικές μονάδες, ώστε η παρέμβασή της να είναι αποτελεσματικότερη.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου, και με τις προκηρύξεις που θα διανεμηθούν στις διευθύνσεις των σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, επισημαίνεται πως ο προϋπολογισμός της ΟΑΠ αυξάνεται σημαντικά, ως εκ τούτου και ο αριθμός των λειτουργών που θα την στελεχώνουν. Ποσοτική ενίσχυση θα παρατηρηθεί και στον αριθμό των εκπαιδευτικών ψυχολόγων που θα στηρίζουν την Ομάδα.

Ικανοποίηση Γονέων

Σε ενημερωτική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Παιδείας, συμμετείχαν την Δευτέρα (22/07) αντιπροσωπείες των Παγκύπριων Συνομοσπονδιών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, όπου και έλαβαν ενημέρωση για τις αλλαγές που θα διέπουν τη λειτουργία της ΟΑΠ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση με το πέρας της σύσκεψης, οι δυο οργανώσεις χαιρετίζουν την απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει με το νέο αυτό μοντέλο, τονίζοντας πως «οι αλλαγές στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας της ΟΑΠ που θα εφαρμόσει το Υπουργείο από την ερχόμενη σχολική χρονιά, συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με τα αιτήματα των Οργανωμένων Γονιών και είναι προς το συμφέρον των παιδιών και των σχολικών μονάδων. Οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν θα ενισχύσουν το έργο της ΟΑΠ, θα την εκσυγχρονίσουν, θα την κάνουν πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική και ως εκ τούτου θα την καταστήσουν ικανότερη να ανταποκριθεί τους όρους εντολής της που είναι η άμεση παρέμβαση».

Αντιδρά η ΠΟΕΔ

Λάβρος κατά του Υπουργού εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) Φίλιος Φυλακτού αναφορικά με το θέμα αναδόμησης της ΟΑΠ. Ο κ. Φυλακτού σε γραπτή δήλωση του κατηγορεί τον Κώστα Χαμπιαρούρη για αποκλεισμό των εκπαιδευτικών οργανώσεων από τη διαδικασία καταρτισμού του νέου μοντέλου διαχείρισης της σχολικής παραβατικότητας, αναφέροντας δηκτικά πως «ετσιθελικά αποφασίζει, διατάζει και πράττει».

Σε συνέχεια της δήλωσης του ο κ.Φυλακτού αναφέρει πως «αν χρειαστεί θα αντιδράσουμε ανάλογα. Το θέμα της Παραβατικότητας που κυριολεκτικά ταλανίζει τις σχολικές μονάδες και ταλαιπωρεί εκπαιδευτικούς και παιδιά δεν μπορεί να τυγχάνει τέτοιας διαχείρισης», καταλήγοντας με το οτι «εμείς θα ζητήσουμε επείγουσα συνάντηση μαζί του και αφού μελετήσουμε σε βάθος το όλο ζήτημα θα επανέλθουμε»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Καθ. Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και ο Καθ. Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας, ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
#alumnistories – Interior Design

#alumnistories – Interior Design

Να είσαι διακοσμητής δεν είναι ένα εύκολο επάγγελμα… είναι όμως πολύ ενδιαφέρον.
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Frederick και Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Frederick και Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας

Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν στο πεδίο της αναβάθμισης και ανάπτυξης υποδομών που εξυπηρετούν την τουριστική ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ