ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:10
 

Ξεκίνησε η εβδομάδα των παθών για την Παιδεία

Καταγγελίες οργανωμένων γονέων για κλειστές καγκελόπορτες σε δημοτικά, «καμία τέτοια οδηγία» τονίζει το Υπουργείο

Newsroom K

Με τη μονόωρη στάση εργασίας των δημοτικών σχολείων και των δημόσιων νηπαιγωγείων ξεκίνησε η εβδομάδα στο χώρο της Παιδείας. Σειρά παίρνει η ΟΕΛΜΕΚ με μονόωρη στάση εργασίας την Τετάρτη και την ΟΛΤΕΚ την προσεχή Πέμπτη. Έκκληση Χαμπιαούρη για διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τη στιγμή που οι τελευταίες επιρρίπτουν ευθύνες στον Υπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια σχολεία.

Η οργάνωση των δασκάλων ΠΟΕΔ πραγματοποίησε όπως είχε εξαγγείλει την μονόωρη στάση εργασίας το πρωί της Δευτέρας από τις 07:30 μέχρι τις 08:25 για μια σειρά από λόγους όπως είχε εξαγγελθεί, και συγκεκριμένα την αργοπορημένη και ελλιπή στελέχωση, τις περικοπές ωρών από τη στήριξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία και την παντελή κατάργηση του Προγράμματος Αλφαβητισμού, ως επίσης και τη μη τήρηση των νενομισμένων διαδικασιών στις περιπτώσεις παρεμβάσεων στο έργο των σχολείων από εξωγενείς παράγοντες (Σύνδεσμοι Γονέων, μεμονωμένοι γονείς κ.ά.).

Μάλιστα κατά την ψηφοφορία των μελών της ΠΟΕΔ την Πέμπτη (19/09) πέρα της μονόωρης στάσης εργασίας, εξουσιοδότησε με ποσοστό 95,3% την εξουσιοδότηση περαιτέρω μέτρων σε περίπτωση κατά την οποίαν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Οργάνωσης.

Ομαλά κύλησε η στάση εργασίας αναφέρει ο κ. Φυλακτού

Ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα κύλησε η ολιγόλεπτη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών δημοτικής εκπαίδευσης της ΠΟΕΔ τη Δευτέρα (23/09), όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Φίλιος Φυλακτού.

Ο διάλογος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να επιλύσει άμεσα τα συγκεκριμένα ζητήματα αναφέρει ο Φ. Φυλακτού

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν δημιουργήθηκαν οποιαδήποτε θέματα σήμερα κατά τη στάση εργασίας, ο κ. Φυλακτού είπε πως επειδή υπήρξαν ξεκάθαρες οδηγίες από το Υπουργείο για προσέλευση των παιδιών στις 8:25πμ, όλα κύλησαν ομαλά, και δεν έχει φθάσει κάτι αρνητικό στην ΠΟΕΔ μέχρι αυτή την ώρα. «Ευχόμαστε να μην εξαναγκαζόμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί, να προβαίνουμε σε αυτά τα μέτρα για να στέλνουμε κάποια μηνύματα, τα οποία στο τέλος της ημέρας θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα», είπε.

Ο κ. Φυλακτού δήλωσε πως η στάση εργασίας ήθελε να στείλει ένα μήνυμα για όσα καταγράφηκαν και παρατηρήθηκαν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τα τρία κύρια ζητήματα, για τα οποία πραγματοποιήθηκε η σημερινή στάση εργασίας είναι η αργοπορημένη και ελλιπή στελέχωση, η μη επαρκής στήριξη των αλλόγλωσσων παιδιών και των παιδιών με αναλφαβητισμό, και η μη τήρηση των νενομισμένων διαδικασιών σε περιπτώσεις παρεμβάσεων από εξωγενείς παράγοντες, όπως Σύνδεσμοι γονέων και μεμονωμένοι γονείς.

«Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα και να αλλάξει νοοτροπία σε αυτά τα θέματα για να μπορέσει να τα διαχειρίζεται, στο πλαίσιο πάντα της νομοθεσίας και της ανάγκης για ομαλή λειτουργία των σχολείων ολόκληρη τη χρονιά», είπε. «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι πως είναι δύσκολο για τους εκπαιδευτικούς να υπόκεινται τόσο οι ίδιοι, όσο και τα παιδιά αλλά και οι γονείς, στις παρενέργειες αυτής της κακής οργάνωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας παρά την αλλαγή της νομοθεσίας» πρόσθεσε.

Ο κ. Φυλακτού είπε πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε πως θα αντιδρούσαμε αν ήμασταν ένας γονιός που πήγαινε σε μια ξένη χώρα και μας έλεγαν ότι το παιδί μας τον πρώτο χρόνο δεν θα είχε στήριξη στο θέμα της γλώσσας, και απλώς θα είχε κάποια βοήθεια ευκαιριακά. Να σκεφτούμε επίσης, πρόσθεσε, αν το παιδί μας ήταν ένα παιδί με αναλφαβητισμό και η Πολιτεία αποφάσιζε να το αφήσει χωρίς στήριξη βάζοντας άλλες προτεραιότητες, αλλά να μπούμε και στη θέση των εκπαιδευτικών που κάθε χρόνο, ένας μεγάλος αριθμός τους, αλλάζει επαρχίες και σχολεία.

«Είναι μια αλυσίδα αυτά τα πράγματα, τα οποία εμείς με αυτή την ολιγόλεπτη στάση εργασίας, θέλουμε να ακουστούν και κάποιοι επιτέλους να ευαισθητοποιηθούν και να κάνουν πιο σωστά και αποτελεσματικά το καθήκον τους», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα της Οργάνωσης, ο κ. Φυλακτού είπε πως κλήθηκαν, όχι επισήμως ακόμη, από τον Υπουργό Παιδείας, να προσέλθουν σε διάλογο για να συζητήσουν τα συγκεκριμένα θέματα. Όπως ανέφερε η τελευταία συνάντηση με το Υπουργείο ήταν τον προηγούμενο Μάρτη και σημείωσε πως ο διάλογος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να επιλύσει άμεσα τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Ωστόσο, πρόσθεσε, το επόμενο ζήτημα που θα θέσει η ΠΟΕΔ είναι αυτό των κλιματιστικών, για το οποίο έχουν πάρει εξουσιοδότηση να προχωρήσουν με μια οριστική επίλυση του. «Ελπίζουμε χωρίς εντάσεις και προστριβές για ένα πάλι αυτονόητο ζήτημα», είπε.

Με κλειστές καγκελόπορτες

Η μεμονωμένη στάση κάποιων διευθυντών Δημοτικών να κλείσουν τα κάγκελα των σχολείων και να τα ανοίξουν στις 8:25, ήταν το σημείο που προβλημάτισε του γονείς κατά τη σημερινή στάση εργασίας των δασκάλων μελών της ΠΟΕΔ.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφή, η απόφαση αυτή στεναχώρησε τους γονείς καθώς υπήρξαν παιδιά που έμειναν στο πεζοδρόμιο μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες των σχολείων, με το ρίσκο της ασφάλειας να αυξάνεται.

Ο κ. Χριστοφή είπε πως η στάση εργασίας των εκπαιδευτικών, η οποία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα τους, έχει λήξει ομαλά. Απ΄ εκεί και πέρα, πρόσθεσε, οι οργανωμένοι γονείς θεωρούν ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εισέλθουν σε ένα ειλικρινή διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας για να βρεθούν οι σωστές λύσεις για το καλύτερο των παιδιών.

Κακίζει το Υπουργείο

Η «Κ» επικοινώνησε με τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου κ. Χρίστο Χατζηαθανασίου με αφορμή τις καταγγελίες του Προέδρου των Οργανωμένων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, τονίζοντας πως δεν έχει τεθεί επισήμως ενώπιον του Υπουργείου οποιαδήποτε καταγγελία. Τονίζει παράλληλα πως «σαφέστατα δεν είχαμε δώσει ως Υπουργείο οποιεσδήποτε οδηγίες για κάτι τέτοιο», κακίζοντας παράλληλα όσες μεμονωμένες ενέργειες λέγοντας «όσοι το έπραξαν κακώς το έπραξαν».

Παρέπεμψε παράλληλα στην ανακοίνωση του Υπουργείου της 20ης Σεπτεμβρίου, όπου καλούσε τους γονείς «όπως οργανώσουν το πρόγραμμά τους ανάλογα καθώς από τις 07:30 μέχρι και τις 08:25 δεν θα υπάρχει επιτήρηση των παιδιών από τους/τις εκπαιδευτικούς».

Κρίσιμη συνεδρία η ΟΕΛΜΕΚ

Κρίσιμη συνεδρία πραγματοποιεί το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ στις 15:00 για συζήτηση όλων των ανοικτών θεμάτων που απασχολούν την οργάνωση, τη στιγμή που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη η μονόωρη στάση εργασίας κατά την πρώτη διδακτική περίοδο. Κεντρικό ζήτημα στη συνεδρία αναμένεται να αποτελέσει το ζήτημα της Αξιολόγησης του Μαθητή, και ειδικότερα η εφαρμογή των τετραμήνων στις Α’Τάξεις Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, θέμα για το οποίο ο καθ’υλην αρμόδιος εκ μέρους του Υπουργείου Σπύρος Αντωνέλλος προέβη σε κάλεσμα για συζήτηση.

Το κάλεσμα αυτό αναμένεται να εξεταστεί επισταμένα στη συνεδρία της Δευτέρας ως επίσης και ο καταρτισμός συγκεκριμένων σημείων που θα καταθέσει ενώπιον του υπουργείου η οργάνωση σε περίπτωση αποδοχής του καλέσματος.

Αναφορικά με την στάση εργασίας της Τετάρτης η ΟΕΛΜΕΚ μέσω ανακοίνωσης βάζει τέλος στα όποια σενάρια ακύρωσης της, καθώς καλεί τους μαθητές να προσέλθουν στα σχολεία η ώρα 08:15, ώρα έναρξης της δεύτερης διδακτικής περιόδου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η ΟΕΛΜΕΚ ενημερώνει τους γονείς καθώς επίσης και τους μαθητές των Γυμνασίων / Λυκείων, ότι η 45λεπτη στάση εργασίας με βάση την απόφαση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 την 1η διδακτική περίοδο, δηλαδή από τις 7:30πμ – 8:15πμ.

Ως εκ τούτου, παρακαλούνται οι γονείς όπως προβούν σε διευθετήσεις, έτσι ώστε για λόγους ασφαλείας, τα παιδιά τους να προσέλθουν στις σχολικές μονάδες, στις 8:15πμ ώρα έναρξης της 2ης διδακτικής περιόδου.

Την Πέμπτη η ΟΛΤΕΚ

Τον «κύκλο» των στάσεων εργασίας για αυτή την εβδομάδα θα κλείσει την Πέμπτη η οργάνωση των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΚ) με μονόωρη επίσης στάση εργασίας την τρίτη διδακτική περίοδο. Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παναγιώτης Λυσάνδρου με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε «ότι η ΟΛΤΕΚ είναι πρωτίστως ενοχλημένη από την απαξίωση που υφίσταται από τον Υπουργό Παιδείας τόσο σαν Οργάνωση όσο και σαν βαθμίδα εκπαίδευσης».

«Ενδεικτικού αυτού, είναι ότι ο Υπουργός ούτε καν μπήκε στο κόπο να απαντήσει οποιαδήποτε από τις επιστολές που του έχουμε αποστείλει διαχρονικά. Πιστεύουμε, όμως, ότι είναι ο Υπουργός που πρέπει να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να αποκλιμακώσει την ένταση, την οποία ο ίδιος έχει πυροδοτήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Καλό θα ήταν οι ενέργειες να γίνονται πριν τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων...»
Ένας Πολίτης  |  15:20

ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ μοιράζονται τους νέους δήμους

«έτσι μπράβο .. να διοικείτε η χώρα κομματικά πολιτικαντζηδικα ... μπράβο.. μελέτες , ειδικοί , στοιχεια ...»
Πελασγός  |  11:24

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X