ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον

Προσφέρει περισσότερα από 100 συμβατικά (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) προγράμματα σπουδών, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Tο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Αφοσιωμένο στη διδασκαλία, την έρευνα και την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, την κοινωνική προσφορά και τη συμβολή στον πολιτισμό, στοχεύει πάντα στην αριστεία.

Το Πανεπιστήμιο προσφέρει περισσότερα από 100 συμβατικά (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) προγράμματα σπουδών, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, φιλοξενώντας περισσότερους από 14.000 φοιτητές από περισσότερες από 100 χώρες.

Η σύγχρονη πανεπιστημιούπολη αποτελείται από 20 νεόκτιστα ή ανακαινισμένα κτίρια ειδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στην περιοχή της Έγκωμης, στη Λευκωσία

Διεξάγει εκτεταμένη, υψηλής ποιότητας βασική, εφαρμοσμένη και διεπιστημονική έρευνα προς όφελος της κοινωνίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του διαπρέπει σε πολλούς τομείς και αναγνωρίζεται για τη συμβολή του στη δημιουργία, εξέλιξη και μετάδοση της γνώσης και των τεχνολογικών επιτευγμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναδυόμενες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

 

Στο 2% των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως

Το επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχει το Πανεπιστήμιο αντανακλάται στις επιτυχίες του στις κύριες παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων. Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Times Higher Εducation (THE) World University Rankings 2023. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της εν λόγω κατάταξης κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, αξιολογώντας την επίδοσή του στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας.

Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο τοποθετείται 157ο καλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2ο στην Κύπρο και 4ο σε Κύπρο και Ελλάδα μαζί.

 

Στα κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο, σε 5 διαφορετικούς τομείς

Τα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης του Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2023 ενισχύουν τη θέση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διεθνώς στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, και στον τομέα της Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται μεταξύ των 151-175 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, και μεταξύ των 176–200 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Κατ’ αναλογία, η κατάταξη τοποθετεί, για άλλη μια φορά, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως το 1ο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα, και 35ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών. Στον τομέα της Εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τοποθετείται ως το 1ο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου), και 40ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα φετινά αποτελέσματα της κατάταξης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται επίσης ανάμεσα στα:

• Κορυφαία 251-300 πανεπιστήμια στον κόσμο, 69ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και 2ο σε Κύπρο και Ελλάδα στον τομέα της Ψυχολογίας

• Κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια στον κόσμο, 142ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2ο στην Κύπρο και 6ο σε Κύπρο και Ελλάδα, στον τομέα της Κλινικής και Υγείας

• Κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια στον κόσμο, 132ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 3ο στην Κύπρο και 6ο σε Κύπρο και Ελλάδα στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών.

 

Πανεπιστήμιο με διεθνή προσανατολισμό

Ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους το Πανεπιστήμιο αποδεικνύει πως συνεχίζει να υπερέχει, είναι ο τομέας της Διεθνοποίησης, όπου κατέλαβε την 47η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη THE World University Rankings 2022 και 2023, καθώς και την 15η θέση παγκοσμίως (3η θέση στην ΕΕ) σύμφωνα με την κατάταξη THE Young University Rankings 2022. Η κατάταξη σε αυτόν τον τομέα αποτελεί απόδειξη της καινοτόμου στρατηγικής του Πανεπιστημίου για διεθνοποίηση και ιδιαίτερα της αξιοσημείωτης επιτυχίας του στην προσφορά διασυνοριακής εκπαίδευσης.

Οι περισσότεροι από 14.000 φοιτητές και φοιτήτριές του εξ αποστάσεως και δια ζώσης, προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Μια σημαντική μερίδα των φοιτητών του προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, προσθέτοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του και αντανακλώντας την εξέλιξή του, κατά την τελευταία δεκαετία, προς μια αναμφισβήτητα διεθνή φοιτητική κοινότητα.


Διαχρονικός προσανατολισμός προς το μέλλον

Η τεχνολογική πρόοδος αναμένεται ότι θα προκαλέσει ραγδαία επιταχυνόμενες κοινωνικές αλλαγές τις επόμενες δεκαετίες. Ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών -τεχνητή νοημοσύνη, βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, ρομποτική, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, blockchain, drones, υπολογιστική ιατρική, σύγχρονη εξερεύνηση του διαστήματος- έχει ήδη αρχίσει να αποκτά εμπορική βιωσιμότητα. Κάθε μία από αυτές τις τεχνολογίες θα είναι ανατρεπτική για την εξέλιξη του μέλλοντος μας.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων και συμμετέχει σε έρευνα υψηλής ποιότητας, πρωτοβουλίες αιχμής, ακαδημαϊκές/επιχειρηματικές συνεργασίες και ανάπτυξη προγραμμάτων ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατάρτισης που διερευνούν και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Με ιστορικό σχεδόν μίας δεκαετίας ως το κορυφαίο Πανεπιστήμιο στον τομέα των κρυπτονομισμάτων και στις αποκεντρωμένες τεχνολογίες καθολικού (blockchain), το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υπήρξε το πρώτο διεθνώς που προσέφερε πρόγραμμα στα κρυπτονομίσματα, το 2014. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερους από 100.000 φοιτητές και φοιτήτριες σε μαθήματα ακαδημαϊκής ή επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα, ενώ μέσω του Institute For the Future (IFF) φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ομάδα καθηγητών και ερευνητικού προσωπικού παγκοσμίως, που επικεντρώνεται στα κρυπτοστοιχεία και την τεχνολογία blockchain. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ηγείται ως ακαδημαϊκός επικεφαλής στο Παρατηρητήριο και Φόρουμ της ΕΕ για το Blockchain (EUBOF), μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας blockchain εντός της ΕΕ.

Το Τμήμα Ψηφιακής Καινοτομίας και το IFF του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υλοποιούν επίσης την πρωτοβουλία ανάπτυξης του ανοικτού metaverse (μετασύμπαντος), με την ονομασία UNIC Open Metaverse Initiative. Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα, καθώς και στα ζητήματα χάραξης πολιτικής που σχετίζονται με ανοιχτά και αποκεντρωμένα (decentralized) συστήματα και πρότυπα για το metaverse.

 

Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στα πρότυπα του εξωτερικού

Η σύγχρονη πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αποτελείται από 20 νεόκτιστα ή ανακαινισμένα κτίρια ειδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και βρίσκεται στην πολυσύχναστη περιοχή της Έγκωμης, στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το Πανεπιστήμιο έχει επενδύσει πάνω από €100 εκατ. σε υποδομές. Η συνεχής ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης επιτρέπει τη δημιουργία εξειδικευμένων εγκαταστάσεων και σύγχρονων χώρων διδασκαλίας για την εύρυθμη λειτουργία κάθε προγράμματος.

Δέσμευση του Πανεπιστημίου είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος διδασκαλίας που να διευκολύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο την παγκόσμια φοιτητική κοινότητά του, όσο και το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό. Οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στη σύγχρονη πανεπιστημιούπολη και στις υποδομές εκπαίδευσης προσφέρουν ένα σύγχρονο διδακτικό περιβάλλον, που στόχο έχει να εμπνέει τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του.

 

Αφετηρία για επιτυχημένη διεθνή σταδιοδρομία

Το Πανεπιστήμιο εργάζεται ώστε να αναπτύξει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τους εταίρους του και να δημιουργήσει διασυνδέσεις ανάμεσα σε φοιτητές, αποφοίτους, καθηγητές και τη βιομηχανία. Με αυτό τον τρόπο, οι φοιτητές και οι απόφοιτοί του έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πραγματική γνώση και εμπειρία από την τριβή τους με την εργασιακή ζωή, ώστε να βοηθηθούν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων που θα τους προετοιμάσουν για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας μετά τις σπουδές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 93,2% των αποφοίτων του Πανεπιστημίου εργοδοτούνται εντός 18 μηνών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους, ενώ τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων κάθε σχολής ξεχωριστά ξεπερνούν το 90%.

 

Το πρώτο πανεπιστημιακό μάθημα στο Metaverse

Το δωρεάν, διαδικτυακό πανεπιστημιακό μάθημα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «NFTs and the Metaverse» είναι το πρώτο στον κόσμο πανεπιστημιακό μάθημα, που διδάσκεται αποκλειστικά πάνω στο Blοckchain και μέσα στο metaverse. Το μάθημα διδάσκεται από έναν ιδιαίτερα δημοφιλή στοχαστή, με βαθιά επιρροή στα NFTs και το metaverse, και έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες NFTs στον κόσμο, τον Punk6529. Μαζί του διδάσκουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με επικεφαλής τον Διευθυντή του IFF Καθηγητή Γιώργο Γιαγλή, και περισσότεροι από 50 άλλοι κορυφαίοι επισκέπτες ομιλητές.

 

7 μέλη ΔΕΠ ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως

Επτά (7) μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων 100.000 επιστημόνων παγκοσμίως και στο 2% των κορυφαίων ερευνητών του επιστημονικού τους πεδίου, με βάση την κατάταξη η οποία δημοσιεύτηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ.

 

Επικοινωνία

Λεωφ. Μακεδονίτισσας 46, CY-2417, T.Θ. 24005, CY-1700, Λευκωσία
Τηλ. (κεντρικό): 22841500
Τηλ. (εγγραφές): 22841528
E-mail: admissions@unic.ac.cy
unic.ac.cy

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση