ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πονοκέφαλος οι συμβάσεις των εκπαιδευτικών - Αυξήθηκαν κατά 43% σε δύο χρόνια

Ζητούν αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Της Ιωάννας Κυριάκου

Μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα με τους διορισμούς των συμβασιούχων εκπαιδευτικών προκαλώντας ανατροπές και καθυστερήσεις στην στελέχωση των σχολικών μονάδων τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι καλούνται να διανύσουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να φτάσουν στη σχολική μονάδα όπου εργάζονται. Το ζήτημα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ. Οι εμπλεκόμενοι τόνισαν ότι το ζήτημα χρήζει άμεσης επίλυσης και εξέφρασαν τη θέση ότι η αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων αποτελεί μονόδρομο.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, λόγω των πολλών κενών θέσεων που έχουν προκύψει, ειδικά στα σχολεία ΔΡΑΣΕ που βρίσκονται στην Πάφο, υπάρχουν αρκετές δύσκολες μεταθέσεις εκπαιδευτικών από άλλες επαρχίες στην επαρχία Πάφου. Με αυτές τις μεταθέσεις δυσκολεύονται ιδιαίτερα μητέρες εκπαιδευτικοί οι οποίες καλούνται να ξεκινούν στις 4 και στις 5 το πρωί από τον Άγιο Δομέτιο, την Ορούντα ή το Παραλίμνι για να ταξιδέψουν στην Πάφο για την εργασία τους,.

Μάλιστα, ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα στοιχεία που παρουσίασαν ενώπιον της Επιτροπής τόσο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, όσο και η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, με τον πρώτο να επισημαίνει ότι στη μέση εκπαίδευση, τη σχολική χρονιά 2020-2021 διορίστηκαν 680 συμβασιούχοι, ενώ φέτος διορίστηκαν 1200, μια αύξηση της τάξης του 43%. Η κα Βασιλείου έκανε λόγο για διορισμούς 1600 συμβασιούχων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση φέτος. Την ίδια ώρα διευκρίνισε ότι ένας στους δύο δασκάλους ειδικής εκπαίδευσης είναι συμβασιούχος. Ο κ. Ταλιαδώρος υποστήριξε πως το όλο ζήτημα είναι αντιπαιδαγωγικό και εξέφρασε την ελπίδα να περιληφθεί πρόνοια στον προϋπολογισμό του 2024 για τουλάχιστον 700 μονιμοποιήσεις.

Η θέση του Υπουργείου

«Ναι, πρέπει να αυξηθούν οι μόνιμες οργανικές θέσεις και αυτή είναι η θέση μας», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση αυτού θα πρέπει να γίνει μετά από συζήτηση με όλους τους εμπλεκομένους. Ωστόσο, εξέφρασε τη θέση ότι ακόμα και με την αύξηση των μόνιμων θέσεων το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί στην ολότητά του, καθώς θα πρέπει να γίνονται ακόμη μετακινήσεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες. Τέλος, μίλησε για ανάγκη αναθεώρησης των κανονισμών, επισημαίνοντας πως μια εισήγηση θα μπορούσε να ήταν η προσαρμογή του καταλόγου ανά επαρχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση