ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς ξεκίνησαν οι εξετάσεις τετραμήνων - Το γραπτό, η διαδικασία και οι διαφωνίες

Πόσες απουσίες μαθητών σημειώθηκαν

Της Ιωάννας Κυριάκου

Εν μέσω ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων στα σχολεία – μόνο χθες εντοπίστηκαν 165 κρούσματα στη Δημοτική Εκπαίδευση και 86 στη Μέση Εκπαίδευση - ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή (14/01) η εξεταστική περίοδος των τετραμήνων. Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου και Τεχνικών σχολών παρακάθισαν σήμερα στο πρώτο τους μάθημα, ενώ τη Δευτέρα θα ακολουθήσουν οι μαθητές της Α’ Λυκείου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Υπενθυμίζεται πως οι εξετάσεις για το πρώτο τετράμηνο θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή (28/01). Μπορείτε να δείτε το τελικό πρόγραμμα των εξετάσεων τετραμήνων ΕΔΩ.

Πώς παρακάθισαν οι μαθητές

Η διεξαγωγή των εξετάσεων πραγματοποιήθηκε τηρώντας τα υφιστάμενα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία. Οι εμβολιασμένοι μαθητές και οι μαθητές που νόσησαν από Covid-19 παρουσίασαν το safepass τους και εισήλθαν κανονικά στις τάξεις, ενώ οι ανεμβολίαστοι μαθητές έπρεπε να προσκομίσουν rapid test 48 ωρών ή PCR. Οι μαθητές που θα πρέπει να απέχουν από τις εξετάσεις επειδή είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα, θα έχουν την δυνατότητα να παρακαθήσουν στις εξετάσεις των τετραμήνων που θα διεξαχθούν στο τέλος Ιανουαρίου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ κ. Κώστας Χατζησάββας, υπήρξαν αρκετές απουσίες μαθητών που ήταν είτε επιβεβαιωμένα κρούσματα είτε επαφές. Σε ορισμένα Λύκεια οι απουσίες των μαθητών κυμάνθηκαν στις 15-30 ενώ σε κάποια άλλα γύρω στις 50-55. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ο κ. Χατζησάββας είπε ότι αυτή εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. 

Το γραπτό των Νέων Ελληνικών

Η Β’ τάξη Λυκείου ξεκίνησε την εξεταστική περίοδο με τα Εμπορικά και τη Χημεία ενώ η Γ’ τάξη Λυκείου με τα Νέα Ελληνικά. Μιλώντας στην «Κ» ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ κ. Θέμης Πολυβίου δήλωσε ότι το γραπτό των Νέων Ελληνικών είχε μια καλή διαβάθμιση και ξεκάθαρη δομή. «Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολο, αλλά με λίγη προσπάθεια είναι ένα γραπτό που δίνει την ευκαιρία και στους καλούς και στους μέτριους και στους αδύνατους μαθητές να τα πάνε καλά», ανέφερε ο κ. Πολυβίου. Η έκθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε ως θέμα τις αρνητικές επιδράσεις της διαφήμισης στους νέους και πως η διαφήμιση μπορεί να συνδράμει στην επίλυση προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου. 

Διαφωνίες για την διεξαγωγή των εξετάσεων

Διαφωνίες και ανησυχίες για την διεξαγωγή των εξετάσεων των τετραμήνων, παρά την παύση των μαθημάτων λόγω των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, εξέφρασαν οργανωμένοι μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς. Η ΠΣΕΜ εκπροσωπώντας τους μαθητές είχε προβεί προ ημερών και σε οργανωμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ζητώντας την αναστολή του μέτρου των εξετάσεων τετραμήνου για φέτος, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Την στήριξή της στην ΠΣΕΜ εξέφρασε και η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης εκπαίδευσης αφού με ανακοίνωση της είχε ζητήσει την αναστολή των εξετάσεων τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά και την χρησιμοποίηση του προηγούμενου μοντέλου Παγκυπρίων Εξετάσεων.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξετάσεις τετραμήνων την Πέμπτη (13/01), ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε: «Οι εξετάσεις αρχίζουν αύριο, όπως έγιναν τον Δεκέμβριο του 2019, όπως έγιναν τον Μάιο του 2020, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούσαν της πανδημίας. Αν δεν ήταν η πανδημία θα είχαμε κάνει εξετάσεις δυο τετραμήνων το 2019-20, δυο το 2020-21 και φέτος θα έχουμε εξετάσεις δυο τετράμηνων στο Λύκειο. Προς το παρόν, μπορούμε να ξεκινήσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα στο πρώτο τετράμηνο Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, κάτι που θα γίνει αύριο και να πω ότι στο επόμενο διάστημα -μετά το πρώτο μάθημα που είναι κοινό για όλους- η παρουσία παιδιών σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, αφού θα είναι εξεταστική περίοδος, θα είναι αρκετά πιο αραιή, κάτι το οποίο τυγχάνει να μας βοηθά και στη διαχείριση της πανδημίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση