ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προδρόμου: Οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά δημοτικού να χρησιμοποιούν μάσκα

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας

ΚΥΠΕ

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, μετά τις επισκέψεις του σε Δημοτικά Σχολεία με αφορμή τη σημερινή έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Ο κ. Προδρόμου επισκέφτηκε αρχικά το Γ` Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου και ακολούθως το Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντινουπόλεως.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του στο Γ` Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «σήμερα έχουμε την έναρξη της διδασκαλίας, των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία και στην Προδημοτική, στα Νηπιαγωγεία, σε όλη την Κύπρο».

«Περίπου 50.000 παιδιά, όπως είναι πάντα ο πληθυσμός της Δημοτικής Εκπαίδευσης, σήμερα είναι στα θρανία. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε με φοίτηση με φυσική παρουσία», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ήταν πάρα πολύ χρήσιμο, πολύτιμο το ότι μπορέσαμε να αναπτύξουμε διαδικασίες τηλεκπαίδευσης, όμως τίποτε δεν υποκαθιστά, επαρκώς την φοίτηση με φυσική παρουσία, την λειτουργία των τάξεων, την επικοινωνία των παιδιών μεταξύ τους μέσα στο σχολείο και με τους εκπαιδευτικούς».

«Οι εκπαιδευτικοί μας, οι διευθύνσεις των σχολείων, οι δασκάλες, οι δάσκαλοι, σήμερα έτοιμοι στα σχολεία υποδέχτηκαν τα παιδιά και είναι επίσης έτοιμοι να προσπαθήσουμε τηρώντας προσεχτικά το πρωτόκολλο, να πετύχουμε το κυρίως στόχος μας, δηλαδή την μάθηση και την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των παιδιών», πρόσθεσε.

Να μπορέσουν, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, τα παιδιά να περάσουν καλά στο σχολείο, εδώ σε αυτό το ακριτικό σχολείο της Λευκωσίας, στον Άγιο Δομέτιο.

«Είδαμε τα παιδιά στην τάξη, να είναι έτοιμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ορισμένα παιδιά, χρησιμοποιούν ήδη την προστατευτική μάσκα».

Είναι ευκαιρία, είπε ο Υπουργός Παιδείας, «να ενθαρρύνουμε τους γονείς, να πουν στα παιδιά, να πείσουν τα παιδιά, παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποχρέωση να χρησιμοποιούν την μάσκα προσώπου. Είναι το μέτρο προστασίας που μπορούμε να έχουμε στα Δημοτικά Σχολεία».

Ο κ. Προδρόμου, επισήμανε ότι το προσωπικό των σχολείων τόσο το εκπαιδευτικό όσο και το άλλο προσωπικό είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό είτε εμβολιασμένοι είτε έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τη νόσηση, άρα δημιουργούνται συνθήκες ασφάλειας.

«Θα πρέπει όμως να προσθέσουμε και μια ασπίδα προστασίας για τα ίδια τα παιδιά μας. Είναι την υγεία τους που πρέπει να σκεφτούμε. Είναι το ότι δεν θα πρέπει να μεταφέρουμε και την νόσηση, αν τυχόν υπάρχει, από το σχολείο στο σπίτι», είπε.

Πρόσθεσε ότι «σε αυτό εδώ το σχολείο ενημερώνουμε ότι όπως είπα στον Διευθυντή, είναι ένα πλούσιο σχολείο. Έχουμε παιδιά με πολύ διαφορετικές καταβολές και έχουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε τα παιδιά μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου».

Ανέφερε, επίσης, ότι το Γ` Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου φέτος είναι ένα από τα σχολεία που έχουν γίνει σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε.

Ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι «με το πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε δίνεται στήριξη πολλαπλώς. Τόσο στήριξη κοινωνικού περιεχομένου όσο και πρόσθετη στήριξη παιδαγωγικού περιεχομένου και πραγματικά χαίρομαι διότι εδώ έχουμε παιδιά, τα οποία προέρχονται από 15-16 χώρες, οι καταβολές τους, λειτουργούν πολύ καλά μαζί μέσα στην τάξη και βεβαίως αναπτύσσουμε και τα προγράμματα ένταξης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν την ελληνική ως μητρική γλώσσα».

Ανέφερε, επίσης, ότι το σχολείο καλείται να κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και αυτή την σχολική χρονιά, λειτουργώντας σε συνθήκες πανδημίας.

«Έχουμε όμως το πλεονέκτημα πλέον να έχουμε την εμπειρία και βεβαίως να έχουμε τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να προχωρήσουν και οι εμβολιασμοί και για τους εκπαιδευτικούς παρά τα ψηλά ποσοστά, αν είναι δυνατόν να φτάσουμε πλην μερικών εξαιρέσεων όλοι να έχουμε αυτή την ασφάλεια», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις κινητές μονάδες διαγνωστικού ελέγχου rapid test, ο κ. Προδρόμου είπε ότι θα πυκνώσει η συχνότητα διαγνωστικών ελέγχων στα δημοτικά σχολεία.

«Βεβαίως το πόσο συχνά εξαρτάται από την συγκατάνευση που θα έχουμε από γονείς. Απαραίτητη συνθήκη είναι οι γονείς να δώσουν την σύμφωνη γνώμη. Άρα λοιπόν, αναλόγως των αριθμών, θα οργανώνονται τα συνεργεία και θα επισκέπτονται τα σχολεία. Ήδη από την προηγούμενη σχολική χρονιά κυρίως σε μεγαλύτερα σε πληθυσμό δημοτικά σχολεία γινόντουσαν διαγνωστικοί έλεγχοι», ανέφερε.

Φέτος, πρόσθεσε, «σε συμφωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θέλουμε να εντείνουμε τους ελέγχους. Θέλουμε γενικότερα να δώσουμε μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερη για να κρατήσουμε τα σχολεία σε λειτουργία όλο το χρόνο κανονικά».

Διαμαρτυρία στο Μοναγρούλλι

Ερωτηθείς για τη διαμαρτυρία γονιών και παιδιών του περιφερειακού δημοτικού Αγίων Αναργύρων Μονής – Μοναγρουλλίου, για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για συμπλεγματοποίηση της Α’ και Β’ τάξης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι το Υπουργείο βλέπει αυτά τα θέματα διαρκώς.

«Σε όλη την Κύπρο υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Υπάρχουν κάποιες πρόνοιες, οι οποίες τηρούνται. Δεν αποφασίζουμε κάθε φορά ανάλογα με την περίπτωση. Οι αριθμοί που προβλέπονται για να λειτουργούν τμήματα, για να λειτουργούν τάξεις στα σχολεία είναι δεδομένοι. Φέτος έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια και έχουμε ενισχύσει κάποια σχολεία», ανέφερε.

Προς αυτό, είπε ότι «Έχουν ενισχυθεί σχολεία για παράδειγμα στις πυρόπληκτες περιοχές, έχουν ενισχυθεί σχολεία σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές».

«Απ΄ εκεί και πέρα, ισχύουν κάποιοι αριθμοί και κάποιοι κανόνες. Δεν είναι δυνατόν παντού να δημιουργούνται σε κάθε σχολείο όλες οι τάξεις και όλα τα τμήματα, αν οι αριθμοί των παιδιών είναι χαμηλότεροι», πρόσθεσε.

«Επομένως , περιμένουμε ότι θα αφοσιωθούν όλοι στα μαθήματα. Έχουμε τη δυνατότητα, έχουμε το εκπαιδευτικό προσωπικό παντού για να κυλήσει ομαλά η χρονιά», πρόσθεσε.

Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντινουπόλεως

Ο Υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντινουπόλεως είπε ότι η πρώτη μέρα στα Δημοτικά Σχολεία και τα νηπιαγωγεία «μας δείχνει ότι όλα κυλούν ομαλά».

Όπως είπε, κατά την επίσκεψη τους στο Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντινουπόλεως, διαπίστωσαν για ακόμα μια φορά ότι έχουν πάνω απ΄ όλα την υποστήριξη από τις σχολικές εφορείες που έχουν φροντίσει για την προετοιμασία, την χωροθέτηση, την προμήθεια αναλώσιμων υλικών για τα σχολεία.

«Είδα στην πράξη και την ξεχωριστή υποδοχή των παιδιών που έρχονται για πρώτη φορά στα σχολεία είτε είναι παιδιά την προδημοτική είτε η πρώτη τάξη του δημοτικού. Εδώ η Διεύθυνση του σχολείου μαζί με τους εκπαιδευτικούς υποδέχτηκαν τα παιδιά μαζί με τους γονείς, οι οποίοι μπορούσαν να τα συνοδεύσουν και για αυτό έγινε ξεχωριστά η προσέλευση», σημείωσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε, παράλληλα, ότι στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης, το Υπουργείο Παιδείας έχει μια συνεργασία με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου «θα ανακοινώσουμε ότι κάθε ενδιαφερόμενος, οι γονείς, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα που λειτουργεί η ΟΣΑΚ και να έχουν πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό και τη διαχείριση της πανδημίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε, να παροτρύνουμε ολοένα και περισσότερους να εμβολιαστούν».

«Οι εκπαιδευτικοί μας είναι ήδη εμβολιασμένοι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο, όμως κυρίως στην προσπάθεια αυτή, θα την κάνουμε με τα παιδιά της Μέσης Εκπαίδευσης. Θα έχουμε ακόμα και κινητά συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία, πρόσθετα από τα συνεργεία για τη διενέργεια διαγνώσεων rapid test», πρόσθεσε.

«Όλες αυτές τις ενέργειες θα τις κρατήσουμε σε μια προσπάθεια να μην χρειαστεί να πάρουμε μέτρα στα σχολεία, να μπορέσουμε να φοιτήσουν τα παιδιά με φυσική παρουσία, γιατί θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας δεν είναι αυτοσκοπός. Ένα στόχο έχουν, να μπορέσουμε να επιδοθούμε στα σχολεία στο κυρίως έργο μας, στη διδασκαλία, την μάθηση, την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια και ανάπτυξη των παιδιών», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση