ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προδρόμου: Σταδιακά κερδίζουμε πίσω την επιστροφή στην ομαλότητα

«Έχουμε κερδίσει αυτή την ευκαιρία να μπορούμε σταδιακά με προσοχή, να επαναδραστηριοποιηθούμε στην εκπαίδευση», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σταδιακά κερδίζουμε πίσω την επιστροφή στην ομαλότητα, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν πάμε βήμα - βήμα, αν συνεχίσουμε να έχουμε υπομονή, αν όλοι θυμόμαστε ότι προέχει η υγεία και οι κανόνες υγειονομικής ασφάλειας θα τα πάμε καλά. «Έχουμε κερδίσει αυτή την ευκαιρία να μπορούμε σταδιακά με προσοχή, να επαναδραστηριοποιηθούμε στην εκπαίδευση», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου.

Πρόσθεσε ότι «απ’ ό,τι διαπιστώνουμε τα παιδιά έχουν έρθει στα σχολεία, είναι αθρόα η προσέλευση, οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι και ήδη μεταδίδουν στα παιδιά τις απαραίτητες γνώσεις για τους κανόνες προστασίας πάνω απ’ όλα, προέχει η υγειονομική ασφάλεια». Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, «όπως έχουμε προετοιμαστεί, με τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα, με όλες τις προφυλάξεις, με τα σεμινάρια και την ετοιμότητα των εκπαιδευτικών κυρίως, νομίζω ότι το σχολείο θα δώσει μια πολύτιμη υπηρεσία γενικότερα στην οικογένεια και την κοινωνία μαθαίνοντας στα παιδιά τι πρέπει να κάνουμε, πως πρέπει να προφυλαχτούμε σε όλο το επόμενο διάστημα, γιατί τα παιδιά δεν θα είναι μόνο στα σχολεία, θα κινηθούν τα απογεύματα, θα δουν ξανά φίλους, θα πάνε σε πάρκα, θα έχουν και άλλες δραστηριότητες».

Άρα λοιπόν, πρόσθεσε, «το σχολείο θα δώσει τους βασικούς κανόνες υγιεινής και προστασίας που μας χρειάζονται το επόμενο διάστημα». Τις επόμενες ημέρες, ανέφερε, «θα ξεκινήσουν, από Δευτέρας, και τη διδασκαλία», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κάποια πίεση, οι εκπαιδευτικοί ξέρουν πώς να προσεγγίσουν τα παιδιά μετά από τέτοιο διάστημα απουσίας», συμπληρώνοντας ότι «θα ανακτήσουμε κάποιο από το χρόνο που χάθηκε, αλλά θα σχεδιάσουμε κιόλας το επόμενο σχολικό έτος όπου από την αρχή το συντομότερο δυνατό θα αναπληρώσουμε κάποιον από τον φετινό χαμένο χρόνο».

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι «στόχος είναι να συνεχίσουν τα παιδιά, σε όλες τις βαθμίδες, σε όλες τις τάξεις τη σχολική τους σταδιοδρομία απρόσκοπτα, αφού όμως προηγουμένως πάντα σκεφτόμαστε την υγειονομική ασφάλεια». Είναι γνωστό, είπε, «ότι διεξάγονται συνέχεια σε όλη την Κύπρο διαγνωστικοί έλεγχοι», προσθέτοντας ότι «είναι για να δίνουμε με τα τεστ και τα απαραίτητα στοιχεία στους ειδικούς, στην ομάδα συμβούλων του Υπουργείου Υγείας και να παρακολουθούμε συνέχεια την κατάσταση πραγμάτων».

«Όπως το έχουν όλοι διαπιστώσει οι αποφάσεις της Κυβέρνησης στηρίζονται, ακριβώς, στη γενικότερη υγειονομική κατάσταση και τις συμβουλές των ειδικών», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας. «Όλοι μαζί, ως χώρα, η Κύπρος, έχουμε κερδίσει αυτή τη δυνατότητα να επανέλθουμε σιγά -σιγά στην ομαλότητα», είπε.

Αντιλαμβάνομαι, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, «ότι υπάρχουν ανησυχίες. Ακούμε από πολλούς γονείς, από πολλές πλευρές, είναι καλά να έχουμε έγνοια και να είμαστε σε εγρήγορση, εξάλλου έτσι είναι που θα τηρήσουμε και τους κανόνες». Όμως, επισήμανε, «θα πρέπει τον φόβο να τον νικήσει η λογική και φρόνηση εφόσον τηρήσουμε αυτά που μας συμβουλεύουν οι ειδικοί, εφόσον εφαρμόσουμε τα πρωτόκολλα στα σχολεία νομίζω όλα τα πάνε καλά».

Αθρόα η προσέλευση σε δημοτικά και γυμνάσια, τα προβλήματα θα επιλυθούν

Σε ερώτηση για τον αριθμό των παιδιών σε γυμνάσια και δημοτικά απάντησε ότι «μέχρι τώρα οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η προσέλευση είναι αθρόα, είναι πολύ λίγα τα παιδιά που λείπουν». Βεβαίως, είπε, «έχουμε πει ότι θα δείξουμε όλοι κατανόηση και οι γονείς οι οποίοι ενδεχομένως ανησυχούν υπέρμετρα θα πρέπει να διαπιστώσουν ότι όχι μόνο στα σχολεία τηρούνται μέτρα ασφάλειας, αλλά επιπλέον τα παιδιά μαθαίνουν και αυτούς τους κανόνες ασφάλειας που αν δεν τους μάθουν στο σχολείο διερωτάται κανείς τι θα κάνουμε τις επόμενες βδομάδες και μήνες».

Από την άλλη, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, είμαστε ενήμεροι, γνωρίζουμε τις καταστάσεις που κάποτε είναι περίπλοκες και αναφέρθηκε στα παραδείγματα οικογενειών στις οποίες μπορεί να υπάρχουν πρόσωπα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και οικογενειών οι οποίες έχουν παιδιά διάφορων ηλικιών. «Τα ξέρουμε αυτά τα προβλήματα, ήταν όμως ο μόνος τρόπος να επανέλθουμε σταδιακά», είπε.

Επιστροφή στην ομαλότητα με προσοχή

«Από εκεί που ήμασταν πριν από δύο μήνες όταν αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε την φοίτηση στα σχολεία και δημιουργήθηκε μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία δεν είναι βεβαίως με κανένα τρόπο αποδεκτή, να μένουν τα παιδιά χωρίς σχολείο, να μένουν τα παιδιά σπίτι, τώρα σταδιακά κερδίζουμε πίσω την επιστροφή στην ομαλότητα», είπε ο Υπουργός Παιδείας. Προσεχτικά όμως, σημείωσε, «δεν πρέπει να κάνουμε βιαστικά βήματα και γι αυτό είναι που λήφθηκαν οι αποφάσεις, κάποια σχολεία δεν έχουν ακόμα λειτουργήσει θα λειτουργήσουν αργότερα». «Νομίζω ότι άμα πάμε βήμα, βήμα, άμα συνεχίσουμε να έχουμε υπομονή, άμα όλοι θυμόμαστε ότι προέχει η υγεία και οι κανόνες υγειονομικής ασφάλειας θα τα πάμε καλά», είπε.

Σε ερώτηση για την προσέλευση των δασκάλων και αν είναι σε επίπεδα που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία απάντησε «σίγουρα και εκεί που κάποιοι εκπαιδευτικοί λείπουν θα αντικατασταθούν. Ειδικά στη δημοτική εκπαίδευση που οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη μιας τάξης ήδη η Εκπαιδευτική Υπηρεσία κινείται, θα στείλει αντικαταστάτες». Αναφερόμενος στις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες ανοίγουν τα σχολεία, ανέφερε ότι αυτό είναι εφικτό αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ότι «είναι βεβαίως προτιμότερο από την προηγούμενη αδράνεια και την αποκλειστικότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας «είναι πολύ χρήσιμη η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα διατηρήσουμε την κατάκτηση αυτή να χρησιμοποιούμε τα ψηφιακά μέσα. Όμως, δεν αντικαθιστά την φυσική φοίτηση». «Το επόμενο διάστημα βελτιώνοντας και τις διαδικασίες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης παράλληλα, διαπιστώνοντας και τα όσα θα πρέπει να γίνουν μέσα στα σχολεία θα μπορούμε και από την επόμενη σχολική χρονιά να είμαστε πιο έτοιμοι και να έχουμε το σωστό μείγμα πολιτικής και να υποστηρίξουμε όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών που φοιτούν στις μονάδες ειδικής εκπαίδευσης», επισήμανε.

Σε ερώτηση για τις πρώτες τάξεις του Λυκείου απάντησε ότι συνεχίζουν κανονικά. Για ζητήματα που προκύπτουν από την απουσία εκπαιδευτικών είπε ότι θα δοθούν λύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση