ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς ένα αειφόρο ενεργειακό σύστημα μέχρι το 2060: Εκδήλωση για την ενεργειακή μετάβαση στο Πανεπιστήμιο Frederick

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Πολυτεχνική Σχολή και η Έδρα UNESCO για τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων του Πανεπιστημίου Frederick

Δελτίο Τύπου

«Η ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι το κοινό μας όραμα», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το βράδυ της Δευτέρας, 15 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Frederick. Κεντρικός ομιλητής και τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης με θέμα «Ενεργειακή Μετάβαση: Διεθνείς Καλές Πρακτικές και ο Κυπριακός Ενεργειακός Τομέας» ήταν ο Δρ Ανδρέας Πουλλικκάς, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), ο οποίος τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Frederick για το αναγνωρισμένο διεθνές ερευνητικό και συγγραφικό του έργο στον ενεργειακό τομέα.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Πολυτεχνική Σχολή και η Έδρα UNESCO για τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων του Πανεπιστημίου Frederick.

Στον χαιρετισμό του κατά την πρώτη του επίσκεψη σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κύπρου από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Υπουργός, κ. Παπαναστασίου, αναφέρθηκε στην υλοποίηση πολιτικών για την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και υποδομών και στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών σε θέματα ενεργειακής απόδοσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυκλικότητας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, επιπλέον, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και Διευθυντής της Έδρας UNESCO για τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους. «Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα», ανέφερε ο Καθ. Δημοσθένους. «Στο Πανεπιστήμιο Frederick είμαστε πεπεισμένοι ότι η έρευνα και η καινοτομία συνιστούν τη βάση για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που έχουμε στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και λύσεων στον ενεργειακό τομέα.»

Στην κεντρική του ομιλία, ο Δρ Πουλλικκάς έθεσε προβληματισμούς σχετικά με την ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το 2050 τονίζοντας ότι η επιτάχυνση της χρήσης των αειφόρων ενεργειακών τεχνολογιών πρέπει να είναι το ζητούμενο. Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ εξήγησε την πολυπλοκότητα των αγορών ηλεκτρισμού, επισήμανε την ανάγκη επανασχεδιασμού των ηλεκτρικών συστημάτων της χώρας και ανέφερε ότι, με σωστό προγραμματισμό και συντονισμό όλων των κρατικών φορέων, η Κύπρος θα μπορούσε να μεταμορφώσει το ενεργειακό της σύστημα σε αειφόρο έως το 2060. Σε επίπεδο ΕΕ, ο Δρ Πουλλικκάς αναφέρθηκε στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον τρόπο μετάβασής της από την οικονομία του άνθρακα στην οικονομία του υδρογόνου, επισημαίνοντας σειρά καλών πρακτικών για την εισαγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στα ηλεκτρικά συστήματα με σκοπό την περαιτέρω διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακολούθησε συζήτηση με έντονο ενδιαφέρον και καίριες τοποθετήσεις από τους/τις παρευρισκόμενους/ες, εκπροσώπους φορέων και οργανισμών με σημαντική εμπλοκή στον ενεργειακό τομέα και φοιτητές/τριες της Πολυτεχνικής Σχολής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον Δρα Πουλλικά από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Καθηγητής Γιώργος Καραγιώργης, μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick. Η Πολυτεχνική Σχολή διεξάγει σημαντικό ερευνητικό έργο στον τομέα της ενέργειας και αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες προς την κατεύθυνση της αειφόρου ενέργειας. Η Πολυτεχνική Σχολή συνεργάζεται με ερευνητικά κέντρα και εταιρείες σε διεθνές επίπεδο μέσα από ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτημένα από εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκά κονδύλια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση