ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό με τα ελληνικά πανεπιστήμια στην Κύπρο

Οι σχολές, οι επαρχίες και τα κτήρια που θα στεγάσουν τα παραρτήματα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προχωρούν με άνοιγμα παραρτημάτων τους στην Κύπρο. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια στα πλαίσια της εξωστρέφειας που τους διέπει μετά την ψήφιση του νέου νόμου του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έκαναν τα πρώτα τους βήματα για ίδρυση των παραρτημάτων τους στην Κύπρο. Όπως έγινε γνωστό στόχος του νόμου είναι η αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων δίνοντας τους τη δυνατότητα να μειώσουν τη γραφειοκρατία και χρηματοδότηση προχωρώντας στη διεθνοποίησή τους. Στόχος της εξωστρέφειας τους είναι αναμφίβολα και προσέλκυση φοιτητών από την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Ειδικότερα από το 2024 που εκφράστηκε η πρόθεση φέτος τα ελληνικά Πανεπιστήμια προχωρούν με την επέκταση των παραρτημάτων τους στη χώρα μας έχοντας καταλήξει αναφορικά με τους χώρους που θα στεγαστούν τουλάχιστον στην πρωτεύουσα αλλά και τις σχολές που θα γίνουν.

Τα Πανεπιστήμια βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της υπουργού Παιδείας της Ελλάδας Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία επισκέφτηκε την Κύπρο και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου. «Και οι δύο χώρες έχουν ανοίξει τους ορίζοντές τους στο πλαίσιο της διεθνοποίησης, δέχονται παραρτήματα από τη μια χώρα στην άλλη, γι’ αυτό κι εμείς με χαρά δεχόμαστε τα παραρτήματα από την Ελλάδα. Κάτι αντίστοιχο γίνεται από την Κύπρο στην Ελλάδα», τόνισε η υπουργός Παιδείας της Κύπρου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι σχολές των παραρτημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων οι οποίες θα ανοίξουν στην Κύπρο θα έχουν δίδακτρα καθώς τα ελληνικά πανεπιστήμια θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα.

Οι σχολές

Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπέβαλε προκαταρκτική αίτηση για λειτουργία παραρτήματος στην Κύπρο για τέσσερις σχολές στη Λευκωσία. Πρόκειται συγκεκριμένα για τη Σχολή Επιστημών Υγείας, τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, τη Σχολή Επιστημών της Αγωγής και τη Φιλοσοφική Σχολή.

Στόχος του Καποδιστριακού είναι να ανοίξει τις πύλες του σε φοιτητές της ιατρικής και νοσηλευτικής σχολής τον προσεχή Οκτώβριο, οπόταν τα στενά χρονοδιαγράμματα οδηγούν σε εντατικοποίηση των προσπαθειών.

Σε σχέση με τα κτήρια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να στεγάσουν τα παραρτήματα του Καποδιστριακού έχουν κλειδώσει στο κτήριο στο οποίο ήταν παλαιότερα το κατάστημα «Τσαούσης» που ανήκει στην εκκλησία της Φανερωμένης, την Στοά Ταρσή, την αίθουσα Ειρήνη, την Αχίλλειος Βιβλιοθήκη καθώς και το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Και η Λάρνακα στον χορό

Σε σχέση με την Λάρνακα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ανοίξει παράρτημα στην επαρχία, με έδρα του τον Δήμο Αθηένου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ενισχύει τον διεθνή ρόλο του τρίτου μεγαλύτερου δημόσιου πανεπιστημίου της Ελλάδας, το οποίο καλύπτει ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων μέσω των 8 σχολών και 35 τμημάτων του, καθώς και των 106 προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών. Η ίδρυση του Παραρτήματος αποτελεί προϊόν συμφωνίας της Συγκλήτου και του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος και συνδέεται άρρηκτα με τον εκσυγχρονισμό και την εξωστρέφεια που επιδιώκει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου η τοπική κοινωνία της Αθηένου αγκάλιασε την πρωτοβουλία, με τον δήμαρχο και την πρόεδρο της σχολικής εφορείας να δεσμεύονται για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αθηένου. Πρώτη ακαδημαϊκή μονάδα του Παραρτήματος θα είναι το Τμήμα Κτηνιατρικής, φέρνοντας για πρώτη φορά στη Μεγαλόνησο δημόσιες σπουδές Κτηνιατρικής.

Αναφορικά με τα κτήρια που προτάθηκαν για τη στέγαση των σχολών οι κοινοτικές αρχές έχουν προτείνει τα κτήρια του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, καθώς και τον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης Δήμου Λάρνακας (πρώην κοινοτικό). Ωστόσο, με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, ωστόσο, ούτε ο Δήμος Λάρνακας, ούτε ο Δήμος Αθηένου, που κλείδωσε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, μπορούν να παραχωρήσουν τα κτήρια που επιθυμούν. Κι αυτό επειδή η νομοθεσία δεν προβλέπει την παραχώρηση χαλίτικης γης για σκοπούς παιδείας. Στόχος είναι τα παραρτήματα των ελληνικών Πανεπιστημίων να υποδεχθούν τους πρώτους φοιτητές από το 2026.

Καλοβλέπουν και την Πάφο

Από την εξίσωση δεν λείπει ούτε η Πάφος καθώς όπως έγινε γνωστό το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βολιδοσκοπεί την επαρχία προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσο θα λειτουργήσει παράρτημα του ακαδημαικού ιδρύματος στην επαρχία.

Η απόφαση θα ληφθεί μέσα στο 2025 ενώ βάσει της κυπριακής νομοθεσίας απαιτείται η λειτουργία τουλάχιστον τριών σχολών ενός ακαδημαικού ιδρύματος ώστε να λάβει άδεια λειτουργίας παραρτήματος του στην Κύπρο.

Στον αντίποδα

Ενώ τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας έρχονται στην Κύπρο για επέκταση των παραρτημάτων τους, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατέθεσε αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα με σκοπό να λειτουργήσει την ακαδημαϊκή χρονιά 2025-26. Σημειώνεται, ότι η υποβολή των αιτήσεων εκ μέρους των ενδιαφερομένων, δεν συνδέεται απαραιτήτως με τη σχετική αδειοδότηση. Σύμφωνα με ελληνικές ιστοσελίδες, εκτός του πανεπιστημιακού campus που θα δημιουργηθεί, προβλέπεται να δημιουργηθούν και πολυτελείς φοιτητικές εστίες για τους σπουδαστές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η συνολική δομημένη επιφάνεια των οποίων θα ανέρχεται στα 25.000 τετραγωνικά μέτρα.

Μέσα στην έκταση του Ελληνικού θα δημιουργηθούν τα κτίρια που θα στεγάσουν τα διαφορετικά τμήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπως Ιατρική Σχολή, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθεί και Νοσηλευτική Σχολή. Υπό εξέταση βρίσκεται ταυτόχρονα το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και Νομική Σχολή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση