ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:40
 

Σε στασιμότητα ο διάλογος στη ΜΕΠΕΥ για τα εργασιακά ζητήματα των εκπαιδευτικών

Αντιδρούν και ανησυχούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για αυτή την εξέλιξη

Του Νικόλα Πέτρου

Σε στασιμότητα βρίσκεται ο διάλογος στην ΜΕΠΕΥ για τα εργασιακά ζητήματα των εκπαιδευτικών τα οποία απασχόλησαν για περίπου τρείς μήνες τον τομέα της παιδείας αλλά και ευρύτερα τον εκπαιδευτικό κόσμο. Στις 26 Σεπτεμβρίου εκπαιδευτικές οργανώσεις και Διυπουργική Επιτροπή έδωσαν τα χέρια ούτως ώστε να τερματιστεί η κρίση που ξέσπασε στην παιδεία και να αρχίσει ο εποικοδομητικός διάλογος στην ΜΕΠΕΥ με σκοπό να επιλυθούν τα σημεία διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο εν λόγω διάλογος ξεκίνησε με καθυστέρηση ένα μήνα πριν και συγκεκριμένα στις 15 Νοεμβρίου όπου σε μια τρίωρη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα θέματα που έθεσαν στο τραπέζι ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, και Υπουργείο Παιδείας.

Κατά την πρώτη και μοναδική συνεδρία τα θέματα τα οποία εξετάστηκαν αφορούσαν την Πίστωση διδακτικών ωρών, τον Βιολογικό Παράγοντα των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών, τα καθήκοντα του Υπεύθυνου Τμήματος, την αναδιάρθρωση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, τον συνδικαλιστικό χρόνο, το Σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης εκπαιδευτικών που συμπλήρωσαν το 60ο έτος για τη Μέση και το 58ο για τη Δημοτική Εκπαίδευση, το Ταμείο Πρόνοιας για εκπαιδευτικούς που δεν καλύπτονται σήμερα από το σχέδιο κρατικής σύνταξης, αλλά και τις αργίες.

Σημειώνεται δε, ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν καταθέσει γραπτώς τα επιχειρήματα τους στον πρόεδρο της Επιτροπής και Γενικό Διευθυντή του Υπ. Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη, για το κάθε θέμα ξεχωριστά αναμένοντας να αξιολογηθούν σε μεταγενέστερή συνεδρία ωστόσο έκτοτε δεν έγινε η οποιαδήποτε ενέργεια για συνέλθει η ΜΕΠΕΥ για αυτά τα ζητήματα.

Στο πλαίσιο αυτής της στασιμότητας οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αντιδρούν γιατί βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο διάλογος στην ΜΕΠΕΥ προγραμματίστηκε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και νοουμένου ότι βρισκόμαστε στα μέσα του μηνά και έχει πραγματοποιηθεί μόλις μια συνάντηση, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, ανησυχούν ότι αυτή η καθυστέρηση γίνετε σκόπιμα από την πλευρά της Κυβέρνησης ούτως ώστε με τη νέα σχολική χρονιά να ισχύσουν οι αποφάσεις τις 3ης Οκτωβρίου. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η ΟΕΛΜΕΚ έχει αποστείλει επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του Υπ. Οικονομικών, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της ΜΕΠΕΥ, μέσω της οποίας εξέφρασαν αυτές τις ανησυχίες.

Σε δηλώσεις του στην «Κ», ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, αναφέρει πως ο διάλογος είναι σε πλήρη στασιμότητα και προκύπτουν πολλά ερωτήματα από τη στιγμή που θα λήξει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Υπουργικό Συμβούλιο σε δυο βδομάδες, «θεωρούμε ότι αν δεν αποφασιστεί κάτι άλλο ισχύει αυτά που αποφάσισαν ή θα ισχύσουν αυτά που γίνονταν τόσα χρόνια;». Τόνισε δε, ότι αυτή η στασιμότητα είναι αποκλειστική ευθύνη της επίσημης πλευράς, σημειώνοντας παράλληλα, ότι από τη στιγμή που ήρθε έτσι το χρονοδιάγραμμα απαιτούν να επανέλθουν τα πράγματα όπως ήταν πριν και δεν θα δεχθούν επειδή δεν ολοκληρώθηκε ο διάλογος να ισχύσουν οι αποφάσεις τις 3η Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Σήμερα στην «Κ»: Ποια η νέα κίνηση του γενικού γραμματέα στο Κυπριακό

«προσφέρουμε 2% αξιόπιστο δάνειο για επιχειρηματικές επενδύσεις, αγορά διαμερίσματος, αυτοκινήτου και ...»
matto gregio  |  04:56

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X