ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:16
 

Σκαλώνουν τα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία

Στο κενό έπεσε η υλοποίηση των καρτών εισόδου – εξόδου για τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των Σχολικών Εφορειών για υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας και υγείας, τα οποία εξήγγειλε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την απαγωγή των δύο μαθητών από σχολείο στη Λάρνακα. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν κάποια κωλύματα όσον αφορά την εφαρμογή μερικών εξ αυτών. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει πως θα αποστείλει κονδύλια στις Σχολικές Εφορείες προκειμένου να τοποθετηθούν περιφράξεις περιμετρικά των σχολικών μονάδων, θυροτηλέφωνων αλλά και για να προβούν σε αγορά υπηρεσιών - φρουρών ασφαλείας για να προσέχουν τα παιδιά από τις 7 π.μ. μέχρι τις 8.π.μ κατά την άφιξη τους στις σχολικές μονάδες.

Για να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, το Υπουργικό ενέκρινε κονδύλι ύψους 17 εκατ. ευρώ, με τα 11 εκατ. εξ αυτών να αποστέλλονται στις Σχολικές Εφορείες για περιφράξεις και θυροτηλέφωνα. Επίσης τα 3 εκατ. θα διατεθούν για ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και για τα πιστοποιητικά που χρειάζονται τα σχολεία, ενώ οι 500 χιλ. θα δοθούν για νέες αίθουσες ειδικής εκπαίδευσης και οι 800 χιλ. για την φρούρηση των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης ένα επιπρόσθετο μέτρο το οποίο αποφασίστηκε λίγο αργότερα και θα είχε ελάχιστο κόστος, ήταν αυτό της εκτύπωσης καρτών εισόδου και εξόδου, ούτως ώστε να γίνεται έλεγχος ποιοι εισέρχονται και ποιοι εξέρχονται των σχολικών μονάδων. Η «Κ» καταγράφει σε ποιο σημείο βρίσκεται η υλοποίηση αυτών των μέτρων που εξαγγέλθηκαν πριν από περίπου πέντε μήνες.

«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες μέχρι τη νέα σχολική χρονιά», αναφέρει ο πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών.

Τα χρονοδιαγράμματα

Κατ΄ αρχάς να αναφερθεί ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο οι Σχολικές Εφορείες έλαβαν τα προαναφερόμενα κονδύλια όπως και κατευθυντήριες γραμμές για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την υλοποίηση αυτών των μέτρων. Μιλώντας στην «Κ», για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των μέτρων ο πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών Ντίνος Έλληνας, ανέφερε πως εντός του επόμενου τετράμηνου αναμένεται να υλοποιηθούν οι περιφράξεις και τα θυροτηλέφωνα, ενώ μέχρι των Αύγουστο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Σημείωσε επίσης : «Παρακολουθούνται οι διαδικασίες που γίνονται από όλες τις Εφορείες και θεωρούμε ότι έχει δημιουργηθεί πλέον η κατάλληλη υποδομή ούτως ώστε να αποτρέψουμε τα διάφορα κακά τα οποία βιώσαμε στο παρελθόν». Οσον αφορά τα μέτρα, η υλοποίηση των οποίων παρουσιάζει πρόβλημα, ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εντός των προσεχών ημερών για να εκθέσουν τις απόψεις τους για τον τρόπο επίλυσής τους.
Τόνισε επίσης πως πρέπει να προηγείται συζήτηση για όποιο μέτρο γίνεται εισήγηση να εφαρμοστεί, για να μην γίνεται εκ των υστέρων κριτική του ενός από τον άλλο.

Τα κωλύματα

Στο κενό έπεσε η υλοποίηση της κάρτας εισόδου – εξόδου στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας έδωσε οδηγίες στις γραμματείες και στους εκπαιδευτικούς, να εκτυπώσουν κάρτες εισόδου και εξόδου. Ωστόσο, η ΠΟΕΔ με εγκύκλιο προέτρεψε τα μέλη της να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια για την έκδοση της εν λόγω κάρτας, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν μπορεί να προσφέρει στην ασφάλεια των σχολικών μονάδων από τη στιγμή που οι περιφράξεις και τα θυροτηλέφωνα δεν έχουν ακόμη μπει σε εφαρμογή. Έτσι, ένα μήνα περίπου μετά την εγκύκλιο του Υπουργείου το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.

Παράλληλα, στη θεωρία φαίνεται ότι μένει για αρκετά σχολεία και το μέτρο της αγοράς υπηρεσιών φρουρών ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθούν 600 φρουροί ασφαλείας για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των σχολικών μονάδων. Οι προσπάθειες εφαρμογής αυτού του μέτρου εστιάζονται στα σχολεία που βρίσκονται εντός των πόλεων, αφού πρακτικά δεν είναι οικονομικά βιώσιμο για μια εταιρεία να στέλνει φρουρούς ασφαλείας για μια ώρα μόνο την μέρα σε σχολεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά για το ποσό των οκτώ ευρώ.

Συνοπτικά, κανένα εκ των μέτρων από αυτά που έχουν εξαγγελθεί δεν έχει εφαρμοστεί σε όλες τις σχολικές μονάδες. Ωστόσο, σε ερώτημα που δέχθηκε ο κ. Έλληνας κατά πόσο θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα μέτρα μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρουσιάστηκε αισιόδοξος, απαντώντας πως «ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες μέχρι τη νέα σχολική χρονιά».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X