ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο τραπέζι του διαλόγου Υπουργός Παιδείας και ΠΟΕΔ

Προτού οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, αποσύρθηκαν οι τροποποιήσεις που κατατέθηκαν για την Δημοτική Εκπαίδευση

Του Γιάννου Λύτρα

Αναταράξεις προκάλεσε την προηγούμενη βδομάδα η συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Στην Βουλή κατατέθηκαν οι τροποποιητικοί κανονισμοί σε σχέση με την λειτουργία των σχολείων της Δημοτικής και της Μέσης Εκπαίδευσης, με κύριο άξονα την ικανότητα για πραγματοποίηση αλλαγών σε διάφορους τομείς, στην περίπτωση που υφίσταται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που διαμορφώθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Την ομιλία του κου Προδρόμου στην Βουλή ακολούθησε σωρεία αντιδράσεων εκ μέρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν, αφ’ ενός ότι δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και, αφ’ ετέρου, ότι το Υπουργείο αποφάσισε να προβεί στην τροποποίηση των κανονισμών χωρίς να προηγηθεί διάλογος με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ωστόσο, την Τετάρτη όλοι ευελπιστούν ότι θα πραγματοποιηθεί ένας διάλογος εποικοδομητικός στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στον Υπουργό και στην ΠΟΕΔ.

Οι αναρτήσεις του αντιπροέδρου της ΠΟΕΔ, Χάρη Χαραλάμπους, τις προηγούμενες μέρες, διαδέχονταν η μία την άλλη με ευδιάκριτο το αίσθημα υποτίμησης της δουλειάς των εκπαιδευτικών γενικότερα, αλλά πιο συγκεκριμένα εκείνων της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε ότι η επέκταση των εργάσιμων ημερών για τους ίδιους επεκτάθηκε κατά πολύ – οι εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στα Δημοτικά Σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου 2020, ενώ κανονικά τα σχολεία θα άνοιγαν στις 7 του ιδίου μήνα, την στιγμή που το κλείσιμό τους έχει παραταθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, αντί για τις 19 Ιουνίου που θα έκλειναν υπό κανονικές συνθήκες. Η ΠΟΕΔ δεν διαμαρτύρεται για το γεγονός αυτό, καθώς υπάρχει η επίγνωση ότι η πανδημία έχει προκαλέσει την γνωστή έκτακτη κατάσταση.

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου ο Υπουργός Παιδείας θα έχει συνάντηση με την ΠΟΕΔ, προκειμένου να τεθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα επί τάπητος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους, αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η ημερομηνία την οποία πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία, τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι μαθητές. Εισήγηση της ΠΟΕΔ, σημείωσε, είναι να υπάρξει διαβούλευση σε σχέση με την ημερομηνία την οποία επιθυμεί το Υπουργείο Παιδείας να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί, δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς και σε σχέση με την ημερομηνία την οποία πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στα Δημοτικά Σχολεία. Η ΠΟΕΔ θα εισηγηθεί όπως οι μαθητές επιστρέψουν στις 7, αντί στις 4 Σεπτεμβρίου, όπως είχε τεθεί αρχικά, ώστε να έχουν οι εκπαιδευτικοί τον χρόνο να οργανωθούν ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων. Μάλιστα, θα πρέπει η οργάνωση των εκπαιδευτικών στόχων θα πρέπει να γίνει εκ των προτέρων, προκειμένου ο Σεπτέμβριος να βρει τους εκπαιδευτικούς προετοιμασμένους, πάντα σε σχέση και με το γεγονός ότι έχει χαθεί πολύτιμος διδακτικός χρόνος το τελευταίο τρίμηνο, εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων.

Οι επίμαχοι κανονισμοί

Την περασμένη βδομάδα κατατέθηκαν στην Βουλή οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2020. Βάσει αυτών, προβλέπεται ότι «σε περίπτωση όπου έκτακτες συνθήκες, όπως εμπόλεμη κατάσταση, φυσικές καταστροφές, επιδημία και άλλες εξαιρετικά έκτακτες καταστάσεις, το επιβάλλουν, ο Υπουργός με απόφασή του, δύναται να ορίσει διαφορετικές ημερομηνίες σχετικά με την παρουσία των δασκάλων στο σχολείο, την έναρξη και λήξη των μαθημάτων και διαφορετικές ρυθμίσεις σχετικά με τη τήρηση παρουσιών και απουσιών των παιδιών. Σύμφωνα με το Ερωτηματολόγιο Ανάλυσης Αντικτύπου των εισηγήσεων αυτών, οι τροποποιήσεις σκοπό έχουν να συμβάλουν στην πιο εύρυθμη λειτουργία των σχολείων της Δημοτικής Εκπαίδευσης σε περιόδους εκτάκτων καταστάσεων, ενώ αναφέρεται ότι δεν έχει προηγηθεί διάλογος εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που προηγήθηκε.

Απόσυρση των τροποποιήσεων

Μετά τις αντιδράσεις οι οποίες προηγήθηκαν και ενόψει του διαλόγου στον οποίο θα συμμετάσχουν τα εμπλεκόμενα μέρη την Τετάρτη, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε όπως αποσύρει μια μέρα πριν την συνάντηση του Πρόδρομου Προδρόμου με την ΠΟΕΔ τους τροποποιητικούς κανονισμούς για την Δημοτική Εκπαίδευση. Στην λακωνική επιστολή που εστάλη την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 στον Πρόεδρο της Βουλής, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας εκφραζόταν η παράκληση όπως αποσύρονταν οι τροποποιητικοί κανονισμοί από την Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση