ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα κριτήρια πρόσληψης φρουρών ασφαλείας στα σχολεία

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει η υπόθεση 28χρονου που αποσπούσε φωτογραφίες ανηλίκων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Η σύλληψη του 28χρονου άνδρα στη Λευκωσία που παρίστανε τη γυναίκα με ψεύτικο λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνική Δικτύωσης και κατάφερε να αποσπάσει αριθμό φωτογραφιών και βίντεο από ανήλικους έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, από τη στιγμή που ο ίδιος εργοδοτείτο ως φρουρός ασφαλείας σε Λύκειο της Λευκωσίας. Μεγάλη συζήτηση διεξάγεται για τα κριτήρια πρόσληψης αλλά και τον έλεγχο που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Την ευθύνη για την εργοδότηση φρουρών ασφαλείας στα σχολεία έχει αποκλειστικά η οικία σχολική εφορία» δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος των σχολικών εφορειών Κύπρου Ντίνος Έλληνας, ο οποίος παράλληλα ανέφερε πως απαιτούμενο για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ εφοριών και φρουρού ασφαλείας, είναι η προσκόμιση συγκεκριμένων και πιστοποιημένων δικαιολογητικών, τα οποία είναι:

-Απολυτήριο Λυκείου
-Άδεια εξάσκησης επαγγέλματος (εκδίδεται από την Αστυνομία)
-Πιστοποιητικό Λευκού Ποινικού Μητρώου
-Πιστοποιητικό περί Πρόληψης και Καταπολέμησης Σεξουαλικής Κακοποίησης

Όπως ανέφερε ο κ. Έλληνας σε επικοινωνία που είχε με την οικία σχολική εφορία που εργοδοτούσε το συγκεκριμένο φρουρό, έλαβε τη διαβεβαίωση πως ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες. Εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για το συγκεκριμένο περιστατικό, ζητώντας να μη θυματοποιείται το δημόσιο σχολείο από μεμονωμένα περιστατικά.

Σαφείς οδηγίες και κάμερες

Η αρμόδια πολιτική αρχή για τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας «έχει δώσει σαφείς οδηγίες αναφορικά με την εργοδότηση φρουρών ασφαλείας» δήλωσε στην «Κ» ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ηλίας Μαρκάτζιης.

Το Υπουργείο εξετάζει και μελετά το ενδεχόμενο τοποθέτησης καμερών ασφαλείας

Ο κ. Μαρκάτζιης ξεκαθάρισε πως το Υπουργείο προχώρησε σε καταγραφή όλων των στοιχείων που θεωρούσε απαραίτητα για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των μαθητών, για το λόγο αυτό τα απαραίτητα δικαιολογητικά αφορούν και την εμπλοκή της Αστυνομίας.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα προχωρήσει η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στα σχολεία, ο κ. Μαρκάτζιης ανέφερε πως μετά την θετική γνωμάτευση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η αρμόδια επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας εξετάζει και μελετά το συγκεκριμένο μέτρο.

«Υπάρχουν μηχανισμοί, αξιολογούνται τα υπέρ και τα κατά» σημείωσε χαρακτηριστκά ο κ. Μαρκάτζιης, ξεκαθαρίζοντας πως για την τελική απόφαση θα υπάρξει εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων, όπως οι γονείς και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Ανησυχούν οι γονείς

Τη μεγάλη τους ανησυχία εκφράζουν οι Οργανωμένοι Γονείς Μέσης Εκπαίδευσης μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό κυρίως λόγω του ότι ένα τέτοιο επικίνδυνο άτομο προσλήφθηκε για να προσέχει τους μαθητές. Ζητούν παράλληλα από το Υπουργείο να ενισχύσει τα προγράμματα ενημέρωσης των μαθητών/τριών για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Με μεγάλη ανησυχία πληροφορηθήκαμε από τα Μέσης Μαζικής Ενημέρωσης ότι άντρας φρουρός ασφαλείας σε Λύκειο παρίστανε τη γυναίκα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και παρέσερνε μαθητές να του στέλνουν γυμνές τους φωτογραφίες.

Το περιστατικό αυτό μας ανησύχησε ιδιαίτερα και μας προβληματίζει πολύ το γεγονός ότι ένα τέτοιο επικίνδυνο άτομο προσλήφθηκε για να προσέχει τα παιδιά μας.

Μας ανησυχεί επίσης το γεγονός ότι τα παιδιά μας με μεγάλη ευκολία και χωρίς αίσθηση του κινδύνου, στέλνουν προσωπικές τους φωτογραφίες σε αγνώστους. Στην εποχή της άμεσης πληροφόρησης, με σωρεία παρόμοιων περιστατικών να κατακλύζουν τους τίτλους ειδήσεων, και παρά τις εκκλήσεις της Αστυνομίας και άλλων αρμοδίων φορέων, υπάρχουν παιδιά που δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο.

Οφείλουμε ως γονείς να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας. Και ο μόνος τρόπος για να τα προστατεύσουμε είναι να είμαστε δίπλα τους και να φροντίσουμε να τους δίνουμε τη σωστή ενημέρωση για τους κινδύνους του διαδικτύου.
Θα ζητήσουμε από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να ενισχυθούν τα προγράμματα ενημέρωσης των μαθητών/τριών για τους κινδύνους του διαδικτύου, με βιωματικά εργαστήρια και όχι με στείρες διαλέξεις. Μόνο έτσι τα παιδιά μας θα αντιληφθούν τους κινδύνους που ελλοχεύει η «εμπιστοσύνη» σε ψηφιακούς «φίλους/λες».

Θα συζητήσουμε επίσης το περιστατικό με τον φρουρό ασφαλείας και πιθανούς τρόπους καλύτερης επιλογής των ανθρώπων που θα βρίσκονται στα σχολεία μας και κοντά στα παιδιά μας.

Τονίζουμε ότι στηρίζουμε τον νέο θεσμό και τον θεωρούμε σημαντικό για την ασφάλεια των σχολικών μονάδων και των παιδιών και θα πρέπει να ενισχυθεί και να ενδυναμωθεί με κάθε τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Καθ. Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και ο Καθ. Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας, ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
#alumnistories – Interior Design

#alumnistories – Interior Design

Να είσαι διακοσμητής δεν είναι ένα εύκολο επάγγελμα… είναι όμως πολύ ενδιαφέρον.
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Frederick και Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Frederick και Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας

Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν στο πεδίο της αναβάθμισης και ανάπτυξης υποδομών που εξυπηρετούν την τουριστική ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ