ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:46
 

Απαντούν με αντιπρόταση στην Κυβέρνηση οι εκπαιδευτικοί

Αύριο αρχίζει η νέα σχολική χρονιά χωρίς να βρεθεί λύση στην κρίση που ξέσπασε στην Παιδεία

Του Νικόλα Πέτρου

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η κοινή συνεδρία των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων. Η εν λόγω συνεδρία πραγματοποιήθηκε την παραμονή της νέας σχολικής χρονιάς για να συζητήσουν το τι μέλλει γενέσθαι όσο αφορά την κρίση που ξέσπασε στην παιδεία. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, θα υποβάλουν θέσεις προς την Κυβέρνηση και θα συνέλθουν την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου εκ νέου, για να αξιολογήσουν τις απαντήσεις που θα λάβουν, και εν συνεχεία θα ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Οι ηγέτες των εκπαιδευτικών συνδικαλιστών, δεν θέλησαν να παραχωρήσουν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στην σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η πλήρης ταύτιση απόψεων των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων και διασφαλίστηκε η ενότητα και η κοινή συμπόρευση.

Αυτούσια η κοινή ανακοίνωση των εκπαιδευτικών οργανώσεων: 

Επίσης όπως φαίνεται οι συνδικαλιστές στο παρών στάδιο δεν θα εφαρμόσουν κάποια επιπλέον απεργιακά μέτρα, αλλά θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ τα αρχικά μέτρα που αποφάσισαν από κοινού στα τέλη Αυγούστου. Αυτό βέβαια θα διαφανεί και στο τι θα εμπεριέχει η κοινή ανακοίνωση που θα εκδώσουν ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.

Υπενθυμίζεται πως και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις αποφάσισαν να αποσύρουν τα μέτρα που αφορούσαν την διανομή βιβλίων και την κατανομή μαθητών σε τάξεις, έτσι τα σχολεία αύριο θα υποδεχθούν κανονικά τους μαθητές.

Δείτε εδώ τα αρχικά μέτρα που αποφάσισαν να εφαρμόσουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Να σημειωθεί πως κατά πολλούς νομικούς τα μέτρα που εφαρμόζουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως λευκή απεργία.

Τι είναι «λευκή απεργία»

Τι αποτελεί ωστόσο λευκή απεργία; Σύμφωνα με την εργατική νομολογία μια απεργία μπορεί να θεωρηθεί ως «λευκή», όταν οι εργαζόμενοι δεν απέχουν από την εργασία τους, αλλά παρέχουν εργασία μειωμένης ποσότητας, δηλαδή με μικρότερη από τη συνηθισμένη αποδοτικότητα (π.χ. επιβράδυνση ρυθμού παραγωγής, σχολαστική τήρηση των κανονισμών και τυπικών διατυπώσεων της εργασίας και η επίδειξη υπερβολικού - φαινομενικά – ζήλου). Σημειώνεται πως η μείωση της ποιότητας της εργασίας δεν αποτελεί λευκή απεργία.

Ήδη νομικοί κύκλοι θέτουν ζήτημα ότι η λευκή απεργία αποτελεί παρανομία. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η ΚΕΒΕ μέσω ανακοίνωσής της σημείωσε ότι τα νέα μέτρα «ενδεχομένως να παραβιάζουν και τα σχέδια υπηρεσίας με βάση τα οποία έγιναν οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, καθώς επίσης μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για λήψη νέων απεργιακών μέτρων, αυξάνει το χάσμα και οδηγεί σε επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία σίγουρα θα επιφέρουν δυσάρεστες συνέπειες στην εκπαίδευση».

Νωρίτερα το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το μήνυμα του υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, για τη νέα σχολική χρονιά.

Η επιτυχία των προσπαθειών μας για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συναίνεση και τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εκπαίδευση τονίζει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης σε μήνυμά του με την ευκαιρία της έναρξης τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου της σχολικής χρονιάς 2018-2019.
 
Ο Υπουργός Παιδείας, «με απεριόριστο σεβασμό στη μοναδικότητα, στις ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες του καθενός», όπως αναφέρει, απευθύνει έκκληση, σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να εργαστούμε συνειδητά και υπεύθυνα για την αναβάθμιση κάθε τομέα της εκπαίδευσής μας, θέτοντας υψηλούς και ευγενικούς στόχους για μια παιδεία ποιοτική, ανταγωνιστική και ολοκληρωμένη».
 
«Ας ξεκινήσουμε τη νέα αυτή σχολική χρονιά με αισιοδοξία και δύναμη παραγωγική, ώστε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας», αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας  για να προσθέσει ότι  «σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια μια σειρά από σημαντικές αλλαγές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης».
 
Εξηγεί ότι αυτές οι «αλλαγές είναι που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος και στην ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σύγχρονες προκλήσεις».
 
Ο Κώστας Χαμπιαούρης , λίγες ώρες πριν το πρώτο κουδούνι και με τις ζυμώσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων εν εξελίξει, διαβεβαίωσε ότι «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οραματίζεται ένα σχολείο που θα έχει στο επίκεντρό του τον κάθε μαθητή και την κάθε μαθήτρια».
 
Ένα σχολείο που, όπως είπε, ο Υπουργός Παιδείας , «θα παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο σε κομβικές ιδιότητες, ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούνται στην κοινωνία του 21ου αιώνα, ενώ παράλληλα θα καλλιεργεί θετικές στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στις κοινωνικές και πανανθρώπινες αξίες, ένα σχολείο όπου ο καθένας από σας θα παίρνει όλα τα εφόδια για να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του».
 
Απευθυνόμενος στους νέους και στα παιδιά, ο Υπουργός Παιδείας, δήλωσε σίγουρος «ότι θα φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών των γονιών σας, των εκπαιδευτικών σας και της πατρίδας μας» ενώ σημείωσε ότι  «η ποιοτική μάθηση και η ολοκληρωμένη πνευματική καλλιέργεια της προσωπικότητάς σας αναμφίβολα θεωρούνται τα καλύτερα εφόδια που μπορεί να σας προσφέρει το σχολείο».
 
Είπε ότι «οι δικές σας επιτυχίες αποτελούν την καλύτερη επιβράβευση για όλους εμάς» διαβεβαιώνοντας «ότι σε κάθε περίπτωση οι ενέργειες και οι αποφάσεις μας θα θέτουν ως γνώμονα το δικό σας συμφέρον, τη δική σας πρόοδο και προκοπή».
 
Ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε φοιτητές και μαθητές, «να αγωνιστείτε για τα όνειρά σας, πάντα με σεβασμό, κατανόηση και ανθρωπισμό, ποιότητες αδιαπραγμάτευτες και πάνω στις οποίες βασίζεται η ζωή, η ευημερία της κοινωνίας και η δημοκρατία».
 
Απευθυνόμενος σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ο κ. Χαμπιαούρης, τους προέτρεψε, «σε αυτό το ταξίδι να κρατήσετε όλοι τη σκέψη σας υψηλή, ώστε να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε ‘τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας’ που τυχόν να συναντήσετε στην πορεία σας’».
 
«Μην επιτρέψετε να λειτουργήσουν ως ανασταλτικοί παράγοντες, αλλά ως ευκαιρίες και δυνατότητες, αποδεικνύοντας κάθε φορά το μέτρο της αξίας σας αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες», είπε ο Υπουργός Παιδείας.
 
Καλωσόρισε όλους στα σχολεία, τους ευχήθηκε «μια δημιουργική και επιτυχημένη πορεία καθώς και υγεία και δύναμη, έμπνευση, πείσμα και υπομονή, για να κατακτήσετε τους ευγενείς σας στόχους και να απολαύσετε το συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης και της ζωής».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Μεγαλύτερα αεροπλάνα για το Λονδίνο επιστρατεύει η Egypt Air

«Μήπως είναι ακόμη ένα τρικ …μάρκετινγκ για να ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων;»
Ai Em  |  10:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:47

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:46

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X